Neden aday oldu? | " /> Neden aday oldu? | "/>

En Sıcak Konular

Neden aday oldu?

23 Şubat 2009 12:20 tsi
Neden aday oldu? Geçmiş kariyeri başarılarla dolu... Çok deneyimli bir devlet adamı... Geçmişte yaptığı kimi çıkışlar ‘nasıl yani’ dedirtse de Mehmet Dülger hep ‘akil adam’ konumunda oldu. Şimdi DP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday

Mehmet Dülger siyaseti yakından izleyenlerin iyi bildiği bir isim. Siyasetin içindeki bir ailenin dördüncü kuşak mensubu... Siyaset sahnesine 1975 yılında giren Dülger çok etkiin bir pozisyon olan Başbakanlık Başdanışmanı makamını üstlendi. Üstelik Başbakan’ın Süleyman Demirel olduğu o yıllarda...

Demirel’in “yanında yetişen”, siyasi kariyerini onun etkisinde geliştiren ve tavırlarında Demirel izi açıkça görülen Dülger 1984’te Doğru Yol Partisi’nin kurucusu ve 10 yıl müddetle, kesintisiz, yine Basın ve Propaganda ile ilgili Genel Başkan Yardımcısı oldu. Parti’nin demokratik olmayan iç yönetim sebebiyle gerilemeye başlamasıyla Çiller ile başkanlık yarışına girerek Demirel’e karşı bayrak açtığı yorumlarına neden olan Dülger taban hareketini yönlendirmeye çalıştı.

1994’te DYP ile bağları kopan Dülger bu süreçten sonra 2002 yılına kadar büyük bir müteahhit firmasının yönetim kurulu üyeliği yaptı. AK Parti’nin kurulmasıyla birlikteyse milletvekili ve Dışişleri Koisyonu Başkanı oldu.

Daha önce DYP yönetimi ile de anlaşamayan Dülger, AK Parti’nin ikinci döneminde partide yer almayan isimlerdendi. Sebebi Dülger’in Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde parti politikalarını yanıstmayan sözleriydi. Elbette AK Parti hükümetine muhtıra verildiği günlerde Dülger’in “AKP istediği kişiyi Cumhurbaşkanı seçemez” şeklindeki açıklamaları partisiyle arasındaki mesafenin açılmasına sebep oldu. Partiyle arasını soğutan açıklaması ise `Emine Erdoğan Çankaya Köşkü’ne çıkarsa başını açmalı` şeklindeki çıkışıydı.

Dülger’le ilgili parti içinde oluşan profil, tecrübeli siyasetçinin AK Parti’yi istemeyen bürokratik yapıyla dirsek temasında olduğu yönündeydi. Özellikle Dülger üzerindeki Demirel etkisinin hala sürdüğü düşünülüyordu. Dülger ile eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, AK Parti’nin Cumhurbaşkanı seçtireceği günlerde benzer sözcüklerle buna karşı çıkıyor, rezerv koyuyordu. Bu Dülger ile AK parti’nin yollarının ayrılmasına neden oldu.

Elbette kimi zaman dikkatlerin Dülger’in üzerine yoğunlaşmasına yol açan açıklamaları bundan ibaret değil... Hrant Dink’in ölümünün ardından NTV’ye yaptığı açıklama tepki çekmişti. Dülger Dink’in ölümünü “Türkiye’ye imaj kaybı yaşatacak” diye eleştirmişti. NTV sunucusu Mirgün Cabas “Hrant Dink'in şu an hayatta olmaması da bir kayıp tabi” diyerek müdahale etmek zorunda kalmıştı. Benzer bir olay SKYTurk’un 6-7 Eylül olaylarıyla ilgili bir programı sırasında yaşanmıştı. Dülger programa telefonla bağlanarak “Türkiye’de böyle şeyler yaşanmamıştır” demişti.

Şimdi Dülger tekrar siyaset sahnesine dönüyor. Ancak siyasi kariyerine Başbakan Başdanışmanı olarak başlayan, parti genel başkanı olarak devam eden, DYP’nin başkanlığı için Çiller’le yarışan, ardından milletvekili olarak yoluna devam eden Dülger, bu kez belediye başkanlığı için yarışa soyunmuşa benziyor. Eski ve deneyimli bir politikacının İstanbul belediye başkanlığı için neden tercih edildiğini, bu teklife kendisinin neden sıcak baktığı soru işaretleri yaratabilir. Ancak Dülger, Cenevre Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu bir isim. Kariyerinin ilk günlerinde İsviçre, Fransa, İtalya, ABD, Kanada’da şehir plancısı olarak çalışmış. Paris Şehircilik Enstitüsü’nde yüksek ihtisas yapmış. Yani devlet tecrübesi ve bu özellikleri belediye başkanı olması için kendisine yeter. Hatta Dülger İstanbul’a biraz fazla gelir. Ancak ünlü 367 kararlarıyla özdeşleşen Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında ortaya koyduğu tavırla dikkatleri üzerine çeken Dülger’e seçmen teveccüh gösterir mi bilinmez.

İyibilgi.com

Yarın: Özal’ın misyonu yaşıyor mu?
Dizinin tamamı:
1. Bölüm: Seçim 2009: İstanbul kimi bekliyor
2. Bölüm: Topbaş yüzde kaç oy alacak?
3. Bölüm: Kılıçdaroğlu: O dosyalar sandığı da sallar mı?
4. Bölüm: Bekaroğlu: Seçimin en stratejik hamlesi
5. Bölüm: İstanbul’un en iyi adayı, ama…



Bu haber 1,601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,502 µs