iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İsrail de bizim için öyle!

23 Şubat 2009 12:18 tsi
İsrail de bizim için öyle! Simon Peres, Türkiye bizim için kutsal ülke dedi. Kalp kalbe karşıdır! iyibilgi Ankara

Bol elektrikli Davos toplantısının ardından, Türkiye ve İsrail gerginliği yumuşatmaya çalışıyor. Bir yandan ABD gibi ülkeler, “toparlayın” mesajları verirken, diğer yandan da, örneğin Jak Kamhi gibi sözü dinlenir simalar, iki ülke arasını yapmaya uğraşıyor.

İsrail ve ABD’de sözü dinlenir işadamı Jak Kamhi, İsrail ziyaretinde bu ülkenin en önemli makamlarındaki üç kişiyle de görüştü. Başbakan Olmert ve Dışişleri Bakanı Livni ile birlikte, Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i de ziyaret etti.

Kamhi döndükten sonra gezisini Türk basınına anlattı. Bununla ilgili haberler, medyada yer aldı. Kimlerle görüştüğünü, neler söylendiğini, ABD ve İsrail’in, Türkiye ile ilişkilerin iyi olması yönündeki izlenimlerini aktardı.

'Türkiye bizim için kutsal bir ülke'

Bu notlar İsrail Cumhurbaşkanı Peres’in söylediklerini kapsıyor. Kamhi’ye göre Peres şu cümleleri (Davos krizinin hemen ertesinde ABD Başkanı Obama’ya) zikretmiş; “Türkiye bizim için önemli. Türkiye olmazsa İsrail olmaz. Türkiye'yi kaybedemeyiz. Türkiye'nin desteğinizi bizden kesmesi İsrail'in felaketi olur”.
 
Aynı sözleri Kamhi’ye de söylemiş; “Türkiye bizim için bu bölgede yeri telafi edilebemeyecek bir ülke. Türkiye olmazsa İsrail olmaz. Türkiye'nin bizden desteğini kesmesi İsrail'in felaketi olur. Türkiye bizim için kutsal bir ülke, ondan vazgeçmemiz mümkün değil.”

Söylenenler bunlar. Hepsi de yapıcı ve olumlu cümleler. Ancak bunların içinde bir tanesi Türk kamuoyunun özellikle ilgisini çekti. O cümle: “Türkiye bizim için kutsal bir ülke, vazgeçmemiz mümkün değil” ifadesi.

“Kutsal ülke” kavramının Türkiye’de ilgi görmesi normal. Çünkü, bu kavramın çağrıştırdığı-Peres o anlamda kullanmasa bile-hemen akla gelen kavram, “kutsal topraklar”!

“Kutsal ülke” ve “kutsal topraklar” kavramı, çoğu zaman sadece Türkiye’de değil, İslam coğrafyasının hemen tüm noktalarında huzursuzluk veren bir ifade. Bu kavram üzerinden İsrail’in eleştirildiği, gizli gündeminin ve kutsal hedeflerinin bulunduğu o kadar çok ifade edildi ki, bu sefer de dikkat çekmesi normal karşılanmalı.

Aslında kutsal topraklar/kutsal ülke kavramı, İbrahimi dinler olan Musevilik, Hıristiyanlık ve İslam için önem arz eden, günümüzde üzerinde İsrail ve Filistin'in bulunduğu topraklara verilen özel bir isim.

Birçok dinin doğduğu bu topraklar, tarihte sayısız üzücü olaya (örneğin haçlı seferleri) sahne olduğu gibi, günümüzde de Arap-İsrail gerginliğine neden olmakta.

İsrail Cumhurbaşkanı’nın ağzından çıktığı anda da “vaadedilmiş topraklar” kıvamını/hissiyatını almakta ki, bu da İsrailiyat’a özel bir nokta. Türkiye açısından ise bu söylem-tam da ilişkiler derlenip toparlanmaya çalışılırken-doğrusu çok uygun değil.

Zira vaadedilmiş toprakların bir bölümü Türkiye’nin bir bölümünü de kapsıyor ve bu bilgi, yıllardır İsrail’in politik eylem ve girişimlerinin açıklanmasında kullanılıyor. Tabii ağır eleştiri konusu olarak.

Belki Şimon Peres bu ifadeyi iki ülke arasındaki sevgiyi kuvvetlice vurgulamak adına kullanmış olabilir. Bu yüzden Türkiye de-hatırlattığı kötü anlamları yok sayarak-aynı sevgi ifadesini İsrail için kullanabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,079 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,162 µs