En Sıcak Konular

Erbil'de PKK'yı imha merkezi!

23 Şubat 2009 11:00 tsi
Erbil'de PKK'yı imha merkezi! Sürpriz ziyaretlerin nedeni belli oldu...

Türkiye, ABD ve Irak arasında kurulan üçlü mekanizmada ilk somut gelişme sağlandı.

Kuzey'deki yerel yönetimin başkanı Mesud Barzani'nin denetimindeki Erbil'de, terör örgütü PKK'yı arazide takibe alıp imha etmeyi hedefleyen "Üçlü komuta karargahı"nın kısa süre önce kurularak, resmen faaliyete geçtiği öğrenildi.

PKK'YI TAKİPTE PEŞMERGE DE VAR


Resmi adı "PKK terörüne karşı koordinasyon merkezi" olan bu birimde, Türkiye, ABD, Irak ve yerel Kürt yönetiminden asker ve sivil yetkililer ortaklaşa çalışma yapacak. Bu kapsamda Genelkurmay'dan, PKK terörü ile mücadelede uzman subaylar ile MİT'ten istihbaratçılar görev yapmaya başladı. Yerel Kürt yönetiminden görev yapanların da bölgede PKK'nın faaliyetleri ve hareketliliği ile teröristleri bilen asker ve istihbaratçılar olduğu belirtildi.


BÖLGEDE ETKİSİZLEŞTİRME


ABD ve merkezi Irak yönetiminden de askeri ve sivil yetkililerin bulunduğu merkezin öncelikli görevleri arasında, "PKK'nın bölge içindeki her türlü faaliyetini yakından izleyip özellikle arazide etkisiz hale getirmek, Türkiye ile Irak arasındaki sınır güvenliğini sağlamak ve Türkiye'ye istihbarat iletmek" bulunuyor.


SÜRPRİZ ZİYARETLERİN NEDENİ BELLİ OLDU

 

Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'in geçen hafta Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Selahaddin'de yerel yönetim başkanı Mesud Barzani ve Erbil'de yerel yönetim başbakanı Neçirvan Barzani ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde de merkezin işleyişi ve Türkiye'ye PKK ile ilgili istihbaratın en hızlı şekilde akışıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunulduğu öğrenildi. Aynı şekilde ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) Başkanı Keith Alexander'in de geçen hafta Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı ve MİT'te yaptığı temaslarda da Erbil'de kurulan merkezin çalışma yönteminin ele alındığı bilgisine ulaşıldı.


İLK İŞARETİ ZEBARİ VERDİ

 

Erbil'de PKK'ya karşı bir merkezin kurulacağının sinyalini geçen 23 Ocak'ta Ankara'yı ziyaret eden Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari vermişti. Zebari, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la görüşmesi sonrası yapılan basın toplantısında, PKK ile mücadelede daha önce gündeme gelen yol haritalarının başarılı olamadığını itiraf etmiş ve PKK'yı, "İki ülke ilişkilerini olumsuz etkileyen zehir" diye nitelemişti. Zebari, "Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetimin de dahil olduğu üçlü mekanizma için Erbil’de bir komutanlık merkezi planlıyoruz" demişti.

hurriyet



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs