En Sıcak Konular

Kredi kartı barışında umut ışığı doğdu

23 Şubat 2009 10:18 tsi
Takipteki kredi kartı borçlularının sayısının artması Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nu harekete geçirdi. Borçlular için gönüllülük esasına dayalı yeniden yapılandırma gündemde.

KÜRESEL kriz nedeniyle kredi kartı takipteki kişi sayısının 1.5 milyona ulaşması, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nu (BDDK) harekete geçirdi. Tüketicilerden gelen talepleri ve bazı milletvekillerinin kredi kartlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin verdiği yasa tekliflerini dikkate alan BDDK, kredi kartı borçları için de bir barış projesi hazırlanması konusunda ‘bankaların nabzını’ tutmaya karar verdi.

Krizle birlikte, kredi kartların takibe düşme oranı sektörün iki katına yükseldi. Tüm kredilerde takip oranın yüzde 3.8 iken, kredi kartlarındaki takip oranı yüzde 7 oldu. Kredi kartlarındaki takibe uğrayan kişi sayısı da 1 milyon 564 bine ulaştı. Ortaya çıkan rakamlar doğrultusunda yapılan değerlendirmelerde, kredi kartı borçlarına 2006 yılında getirilen yeniden yapılandırmaya ilişkin bir projenin tekrar hayata geçirilmesi de tekrar gündeme geldi.

BDDK ARABULUCU OLUYOR

BDDK, son dönemde tüketicilerden artan kredi kartlarındaki yeniden yapılandırma taleplerini dikkate alarak, konuyla ilgili neler yapılabileceğini araştırmaya başladı. BDDK, bu kapsamda bankalara, kredi kartı borçları için zorlayıcı bir hüküm getirilmesine karşı çıkıyor. Ancak gönüllülük esasıyla, bankaların kredi kartları borçlarına yönelik bir düzenleme yapmasına ise sıcak bakıyor. BDDK, bankalarla tüketiciler arasında arabuluculuk yapmaya hazırlanıyor. Buna göre, bankaların kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması konusundaki düşünceleri alınarak, borçların yeniden yapılandırılmasına özendirici bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını araştıracak.

Sicil affı kurtaramadı

SİCİL Affı Yasası ile kredi kartı borçlularına kara listeden çıkma ve BDDK’nın karşılık tebliğinde yaptığı değişiklik ile de kredi kartı borçlarına yeniden yapılandırma imkanı getirildi. Ancak bankaların faizlerde önemli ölçüde indirim yapmaması nedeniyle, borçluya önemli katkı sağlamadı.

Star

 



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,575 µs