En Sıcak Konular

'İstifa etmezsen darbede ilk seni alacaklar'

23 Şubat 2009 08:37 tsi
'İstifa etmezsen darbede ilk seni alacaklar' 28 Şubat'ın şahitlerinden eski DYP'li Aydın:'İstifa etmezsen darbede ilk seni alacaklar' diye tehdit edildim.

Aksiyon Dergisi, bugün piyasaya çıkan sayısında 28 Şubat sürecine ilişkin çarpıcı bir dosya yayınlıyor. İstifalarıyla Refah-Yol Hükümeti'nin yıkılmasına sebep olan milletvekillerinden Hikmet Aydın, 'post-modern darbe' olarak siyasi tarihimize geçen olayın perde arkasında yaşanan gelişmeleri ifşa ediyor.  
 
Aydın, 1977'deki 'Güneş Motel olayı'nı hatırlatacak cinsten hadiselere şahit olmuş. DYP'den istifa etmesi için darbeyle tehdit edildiğini kaydeden Aydın, bunu yapan ANAP'lı yöneticinin ismini de veriyor. Daha sonra yardımcılığını yaptığı Erkan Mumcu'nun, kendisine, "Askerler darbe yapacak, ilk seni alacaklar." dediğini anlatıyor. Aydın'a göre, Refah-Yol ortağı DYP resmen kundaklandı ve ardından parayla Hüsamettin Cindoruk liderliğindeki Demokrat Türkiye Partisi kuruldu. Aydın, transferde para döndüğünü de iki arkadaşının tartışmasında öğrenmiş: "Gözümün önünde ANAP'lı bir milletvekili, DTP'li arkadaşına 'Sen şu adamdan 750 bin dolar almadın mı!' diye tepki gösterdi."

Siyasi tarihe 'post-modern darbe' olarak geçen olayın 12. yılında, dönemin iki şahidi Aksiyon Dergisi'ne konuştu. İstifalarıyla Refah-Yol Hükümeti'nin yıkılmasına sebep olan milletvekillerinden Hikmet Aydın ve DYP lideri Tansu Çiller'in danışmanı Şükrü Karaca. Derginin haberine göre, iki ismin anlattıkları o dönem perde arkasında yaşanan gelişmeleri ifşa ediyor.

Çiller'in eski danışmanı Karaca'nın anlattıkları 28 Şubat'ı uygulamaya koyan askerler arasında yaşananları ortaya koyuyor. Karaca'ya göre, Susurluk kazasından sonra kamuoyunda oluşan tepkiyi 28 Şubat cuntası kullandı ve eleştirilerin hükümete yönelmesini sağladı. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da 28 Şubat sürecine ite kaka dahil oldu. Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir rol çalarak ön plana çıktı. Bir'in daha sonra 'balans ayarı yaptık' dediği Sincan'da tank yürütme hadidesi ise bir acizliğin ifadesiydi. Karaca, 28 Şubat süreci ile Kıbrıs'ta yaşanan 'serseri kurşun' arasında da ilginç bir bağ kuruyor. Aksiyon'un geniş yer ayırdığı dosyada bu döneme ilişkin birçok perde arkası olay anlatılıyor. Dergi ayrıca, post-modern darbeye götüren adımlar, 28 Şubat lügatçesi ve dönemin aktörlerine yer veriyor.
 



Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,664 µs