süresi doldu... | " /> süresi doldu... | "/>

En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'nun süresi doldu...

22 Şubat 2009 17:45 tsi
Kılıçdaroğlu'nun süresi doldu... CHP İstanbul adayı Kılıçdaroğlu, Kadir Topbaş'a 2 gün süre verdiğini açıklamıştı. Süre bitti ve Kılıçdaroğlu İBB'ye bağlı 21 şirketin bilançosunu açıkladı...

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, belediyeye bağlı 23 şirketten ulaşabildikleri 21'inin ticari karları, zararları, borçları ve öz sermayelerini açıklamak zorunda kaldıklarını belirterek, "Borç miktarı 2 milyar 64 milyon dolar iken, tüm şirketlerin kar toplamı ancak 239 milyon dolardır" dedi.

Kılıçdaroğlu, Bağlarbaşı'ndaki Kafkas Kültür Derneğini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, çağdaş bir belediyecilik yönetiminin temel unsurunun saydamlık olduğunu dile getirdi.

İBB'ye bağlı 23 şirketin bilançolarının İstanbullulara açıklanmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Kadir Topbaş'a İstanbullular adına bir çağrıda bulunduk. 'Şirketlerin bilançolarını ve gelir-gider tablolarını açıklayın' diye. Topbaş açıklamadığı için bilançolardan yola çıkarak 21 şirketin ticari karlarını, zararlarını, borçlarını ve öz sermayelerini zorunlu olarak biz açıklıyoruz.

21 şirketin 3'ü zarar, 18'i ticari kar beyan etmiştir. Zararların toplamı 17 milyon 957 bin 370,43 TL'dir. Kalan 18 şirketin ticari karı da 296 milyon 565 bin 545,75 TL'dir. Bu sonuçlar olumlu gibi görünmekle beraber, bilançolar incelendiğinde farklı bir tablo ortaya çıkmaktadır. 21 şirketin 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle kısa ve uzun vadeli borçları 2 milyar 407 milyon 524 bin 840,08 TL'dir."

Bilançolar daha yakından incelendiğinde bir şirketin durumunun özellik arz ettiğini, İDO'nun hesaplarına bakıldığında 283 milyon 741 bin 42,62 TL tutarında, "kanunen kabul edilmeyen" gider görüldüğünü anlatan Kılıçdaroğlu, bu giderlerin neler olduğunu Topbaş'ın açıklamasını beklediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Şirketlerin yıllık bilanço karları ile giderlerindeki borç yükü arasında yaklaşık 1'e 10 oran vardır. Yani şirketler yıllık karlarını 10 yıl üst üste koyup biriktirdikleri zaman ancak ana para borçlarının bugünkü tutarını karşılayabilmektedirler. Borç miktarı 2 milyar 64 milyon dolar iken, tüm şirketlerin kar toplamı ancak 239 milyon dolardır. Bu borçlar, sadece 21 anonim şirkete ait borçlardır. Ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanlığının Hazine Müsteşarlığı kayıtlarına göre, 2 milyar 321 milyon 100 bin 751 dolar borcunun bulunduğu da bilinmektedir."

Kılıçdaroğlu, "Belediyenin raylı sistem gelirleri, yangın sigorta vergi gelirleri, emlak vergisi gelirleri, ilan asma tahsisi, bakım ücreti gelirleri, servis araçları ruhsat izin harcı gelirleri, ilan ve reklam vergisi gelirlerinin önemli bir kısmı 2022 yılına kadar ipotek altına alınmış, borçların geri ödenmesine tahsis edilmiştir. 21. yüzyılda Düyun-u Umumiye İdaresi belediyede taht kurmuştur" diye konuştu.



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,220 µs