En Sıcak Konular

Kadın açılımı başka bahara!

22 Şubat 2009 13:12 tsi
Kadın açılımı başka bahara! Kadınların siyasetin tozunu alma mücadelesi 29 Mart yerel seçimlerinde de rafa kalktı. Gelecek ay yapılacak yerel seçimlerde siyasi partiler belediye başkanlıkları için kadın adaylara yine çok az bir kontenjan ayırdı.

Birkaç kadın adayla 'saadet' olmaz  
 
 
CHP'nin çarşaflı kadınlara rozet takarak gerçekleştirdiği açılım da, Başbakan Erdoğan'ın 'Siyasette kadının zarafetine ve nezaketine ihtiyacımız var.' sözü de bir başka bahara kaldı. Gelecek ay yapılacak yerel seçimlerde siyasi partiler belediye başkanlıkları için kadın adaylara yine çok az bir kontenjan ayırdı.  
 
 
DTP 17, CHP 6, AK Parti 7, DSP 3, BBP 5 ve MHP 7 yerde kadın aday gösterirken, Saadet Partisi bu konuda daha cesur bir açılım yaptı ve yerel seçimlerde ilk kez 9 kadını belediye başkanlıkları için aday olarak gösterdi. DTP dışındaki bütün partileri kadın adaylar noktasında deyim yerindeyse 'sollayan' Saadet Partisi'nin bu açılımını partinin İstanbul Şişli belediye başkan adayı İlknur Karaaslan ve Ankara Çankaya belediye başkan adayı Esra Acun ile konuştuk.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olan, 1970 doğumlu İlknur Karaaslan, Saadet Partisi'nin Şişli için belediye başkanlığına aday gösterdiği bir isim oldu. Şişli gibi bir yerde tek kadın aday olan Karaaslan, bunun büyük bir avantaj olduğu düşüncesinde. Kadınların daha detaycı, organizasyon kabiliyeti yüksek, olayları irdeleyebilen kişiler olduğunu söyleyen ve iş dünyasında çok başarılı işkadınlarının bulunduğunu hatırlatan Karaaslan, "Kadınların siyasette daha fazla olmasını istiyorum. Bu hayatı kadın erkek birlikte paylaşıyoruz. Kadın adayların azlığı bu sorunu henüz aşamadığımızı gösteriyor." diyor.

Saadet Partisi'nden Çankaya belediye başkan adayı Esra Acun ise Türkiye'de kadın kollarında en etkin çalışmayı Saadet Partisi'nin yürüttüğü görüşünde. "Çoğu siyasi parti, kadın söz konusu olduğunda mangalda kül bırakmıyor. Ama kadın aday söz konusu olunca mazeretler uydurup bunu engelliyorlar. Türkiye'de maalesef erkek egemen bir siyaset tablosu var. Siyasete kadın eli değmelidir diye düşünüyorum." diyen Acun, Saadet Partisi'nin kadın aday açılımının, samimiyetinin ifadesi olduğu fikrinde. 1973 Ankara doğumlu ve eski Demokrat Partili Dursun Acun'un kızı olan tiyatrocu Esra Acun, aynı zamanda Türkiye'nin ilk kadın pandomim sanatçılarından.

CHP'li bir anne-babanın kızı olan İlknur Karaaslan ile Demokrat Partili bir aileden olan Esra Acun, parti ve tabanın bir evlada gösterilecek yakınlığı ve nezaketi gösterdiğini söylüyor. "Saadet Partisi içinde saadeti buldum diyebilirim." diyen Acun, ailesinin SP adaylığını mutlulukla karşılayıp tebrik ettiğini söylüyor. Şişli Belediyesi başkan adayı İlknur Karaaslan ise ailesinin hep CHP'ye oy verdiğini ama kendisinin her zaman Milli Görüş çizgisinde olduğunu ve bunun bir dava hizmeti olduğunu kaydederek, şimdi de anne ve babasını kendisine oy vermeleri için ikna etmeye çalıştığını söylüyor: "Anne-baba duasına inanan birisiyim, haliyle onları adaylığıma ikna edip dualarını alarak yola çıktım." Saadet Partisi'nin her iki kadın adayı da başka partiye geçmeyeceklerinin altını çiziyorlar. Saadet Partisi'nin kadınlara imkan tanımaktan korkmayacak kadar cesur bir parti olduğunu gösterdiğini ve başka bir partide siyaset yapma arzusunun olmadığını söyleyen Acun'a karşılık Karaaslan ise şöyle diyor: "Başka partilerin tekliflerini kesinlikle kabul etmem. Rant peşinde değilim. Hırsım ve kavgam yok."

Saadet Partisi'nin Çankaya ve Şişli Belediye başkan adayları eğer seçimi kazanırlarsa, diğer siyasi partilerin kadın adaylar konusundaki tavrı değişir mi bilinmez. Ama Saadet'in tarihinde yerelde ilk kez yaşanan dönüşümün diğer partileri etkileyeceği kesin.

***


Saadet tabanı beni önyargısız karşıladı
 Esra Acun (Saadet Partisi Çankaya belediye başkan adayı): Saadet Partisi bir kadın ve bir sanatçı olarak beni çok güzel karşıladı. Önyargısız ve koşulsuz bağırlarına bastılar. Numan Kurtulmuş, kafamdaki lider tanımıyla bire bir örtüşünce adaylık sürecim başladı. Engelliler, kadınlar, bakıma muhtaç yaşlılar, sokaktaki çocuklar için örnek projelerimiz var. Milli Görüş, belediyecilikte efsane çalışmalara imza atmış bir siyasal akımdır. Ben sorunlara uzaktan bakmayan, bizzat sorunların içinde yaşayan vatandaşım. Çankaya, bu seçimde içinden çıkan birine, kendisine oy verecek.

***


Şişli'yi bir marka yapacağım
 İlknur Karaaslan (Saadet Partisi Şişli Belediyesi başkan adayı):
Şişli için vizyoner düşüncelerimiz var, özellikle kadınların ve gençlerin istihdamına yönelik projelerimiz ağırlıkta olacak. Şişli'yi bir marka haline getireceğiz. Mustafa Sarıgül'ü bir engel olarak görmüyorum. Yaptığı işler popülizme dönük. Gerçekten hizmet mi ediyorsunuz, yoksa DSP'nin liderliğine mi oynuyorsunuz? Türkiye'nin en borçlu belediyesi Şişli Belediyesi. Hizmet varsa bu borç niye? Sarıgül korksun, kesinlikle geliyoruz.

***


Siyasî partilerin kadın başkan adayları

 

Ayşe Alınak


 

***


 

Sibel Çarmıklı, Beşiktaş'ta CHP'li İsmail Ünal ve DSP'li Ayfer Atay'ın en ciddi rakibi..


 

***


 

 

Cennet Süzer


 
 
H.Salih Zengin - Zaman Pazar



Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,736 µs