'Putinizm' kriz ile savaşa başladı! | " /> 'Putinizm' kriz ile savaşa başladı! | "/>

En Sıcak Konular

'Putinizm' kriz ile savaşa başladı!

22 Şubat 2009 12:53 tsi
'Putinizm' kriz ile savaşa başladı!

ABD'de başlayan ve etkisi tüm dünyaya yayılan küresel ekonomik kriz Rusya'yı sert vurdu.

Artan gıda fiyatları ve işsizlik muhalefeti sokaklara döktü. Putin'in enerji kaynaklarına dayalı ekonomi siyaseti zora düştü. Politika uzmanları "Bu kriz Putin'in desteğini düşürebilir" diyor..

Rusya'da 2000 yılında oturduğu başkanlık koltuğundaki 8 yıllık dönemde oluşturduğu 'ekonomide liberal, siyasette ise milliyetçilik yanı ağır basan muhafazakâr' söylemli modeliyle bir akım yarattı Putin. Politika uzmanlarının 'Putinizm' adını taktığı ve gücünü Putin'in sert söylemli politikalarından alan bu akım şimdilerde küresel ekonomik krizin kapıya dayanmasıyla tehdit altında. Küresel krizin başından beri 6 milyon kişinin işsiz kaldığı ülkede güçlü enerji kaynaklarına dayalı ekonomi 'sos' veriyor. İngiliz Guardian gazetesinin saygın yazarlarından Simon Tisdall, Rus yönetimini giderek köşeye sıkıştıran ekonomik krizin güçlendirdiği muhalif hareketin de Putinizm'e olan desteği düşürebileceğini söylüyor. Geçen ay yapılan Davos zirvesinde Putin'in küresel krizle birlikte enerji ihracatının da ciddi bir şekilde etkilendiğini itiraf eden sözleri de yazar tarafından muhalif hareketlerin artacağına işaret olarak gösteriliyor.

ABD'YE MUHTAÇ KALACAK
Nitekim Putin'in eski siyasi rakiplerinden olan Moskova Belediye Başkanı bir parlamento oturumunda yaptığı konuşmada Kremlin yönetimine sert eleştirilerde bulunarak asıl problemin ülkede yatırım yapılmaması olduğuna dikkat çekti. Luzhkov "Enerji kaynaklarından gelen paralar yatırıma yönlendirilmiyor. Hiçbir alanda ciddi bir yatırımımız yok. Yalnızca askeri alanda yapılan harcamalar ve milliyetçi söylemlerle bu iş yürümez" diye konuştu. Siyasi uzmanlar tüm bu gidişat ışığında Rusya yönetiminin ABD ile işbirliğine önümüzdeki dönemde daha fazla ihtiyacı olacağını ve krizden ancak siyasetteki sert söylemini yumuşatarak kurtulabileceği yorumunu yapıyor.

Desteği düştü ama seviliyor

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin'inhalk içindeki desteği, ekonomik kriz nedeniyle son 6 ay içinde yüzde 7-10 arasında düştü. Tüm Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (VCI-OM) tarafından yapılan ankete göre, Rusların Medvedev'e desteği yüz-de 79'dan 69'a, Putin'e desteği de yüzde 81'den yüzde 74'e düştü. Katı-lımcıların çok büyük oranı tüm bunlara rağmen ülkeyi Medvedev ve Pu-tin'den daha iyi yönetebilecek bir ismin olmadığı yanıtını verdi.

sabah



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,838 µs