Türkiye, Batı'nın bir parçası | " /> Türkiye, Batı'nın bir parçası | "/>

En Sıcak Konular

Wexler: Türkiye, Batı'nın bir parçası

22 Şubat 2009 12:29 tsi
Wexler: Türkiye, Batı'nın bir parçası 
 
ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Türkiye Grubu Eşbaşkanı Robert Wexler, Türkiye'nin Batı'nın bir parçası olduğunu, bu yöndeki kararını çok uzun süre önce verdiğini söyledi.

Hafta içinde Ankara'da üst düzey temaslarda bulunan Demokrat Partili Robert Wexler, Türkiye'den ayrılmadan önce bir grup gazeteci ile bir araya geldi.  
 
Türk dostu olarak bilinen Yahudi asıllı Wexler, Alman Marshall Fonu Türkiye ofisinin evsahipliğindeki buluşmada, iki ülkeyi yakından ilgilendiren birçok konuya ilişkin net değerlendirmelerde bulundu.

Wexler, son izlenimlerini, "Türkiye, altyapı anlamında modernleşmesini devam ettiriyor." sözleriyle özetliyor. Görevi gereği Türkiye'ye sık sık gelen Wexler, Türkiye'nin 10 yılda kat ettiği mesafeyi de en iyi görenlerden: "1999 yılında ilk geldiğimde o zaman halkından bu kadar kopuk yönetimin olduğu bir ülke olamaz diye düşündüm. Şimdi canlı, demokratik bir ülke görüyorum. Türkiye, demokrasi yolunda tartışmalar yapan bir ülke..."

İsrail'in Gazze saldırısı sürerken AK Parti hükümetinin izlediği politikalar nedeniyle Türkiye'nin içinde ve dışında, "Türkiye, Batı'nın mı Doğu'nun mu bir parçası?" tartışmaları başlamıştı. ABD'li Kongre üyesi "Bugün" diye sözlerini devam ettiriyor, tartışmaya ilişkin yaklaşımını net ifadelerle ortaya koyuyor: "Birileri, Türkiye'nin Batı'ya mı Doğu'ya mı ait olduğunu tartışabilir. Türkiye, kararını uzun süre önce verdi; Batı'nın bir parçası." Ardından, Türkiye'nin NATO üyeliğini, ABD ile Türkiye arasındaki 10 yıllardır süren stratejik ortaklığı hatırlatıyor. Türkiye'nin dünya ile ilişkilerini geliştirdiğinin altını çiziyor, bölgesel çıkarlarını takip ettiğini söylüyor.

Wexler, gerçekçi bir tablo çizerek Türkiye ile ABD çıkarlarının her zaman çakışmayabileceğini belirtiyor. İki ülke çıkarlarının bağdaşma oranını "yüzde 80-90" gibi yüksek bir oran olarak veriyor ve anlaşmazlıkları her iki tarafın medyasının abarttığını vurguluyor.

Taktik farklı, hedef aynı

Obama'nın Demokratlar'ın adayı olması için ilk destek açıklayan isimlerden biri olan Wexler, yeni Başkan'ın Başbakan Erdoğan ile bölgesel konularda "çok iyi çalışabileceğini" söylüyor. Türkiye'nin Hamas'la diyalog kurmasına gelince, Türkiye ile ABD arasında "taktiksel farklılıklar olabileceğini" ancak, hedefin ortak olduğunu anlatıyor. Bölgede "barışa dayalı iki devletli çözüm"e ulaşmanın önemini vurgulayarak "Taktik farklılıklar ikili ilişkileri zehirlemez." şeklinde konuşuyor.

Ermeni tasarısı Amerikan çıkarlarına uygun değil

Wexler'in temaslarındaki en önemli konulardan biri, Obama döneminde, ABD Kongresi'nde 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyen bir kararın alınıp alınmayacağıydı. Her fırsatta "Kongre, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin başarılı bir şekilde normalleşmesine yoğunlaşmalı." önerisinde bulunan Wexler, tasarının kabul edilip edilmemesinin ABD'nin çıkarlarına bağlı olduğunu anlatıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan ziyaretini ve son dönemde Türkiye ile Ermenistan arasında yoğunlaşan diplomatik temasları hatırlatıyor ve "Bu gelişmeler, soykırım tasarısına karşı en önemli argüman. Temenni ederim ki, Kongredekiler bunu anlar. Şahsen, bu tasarının ABD çıkarlarına uygun olduğunu düşünmüyorum. Kongre hiçbir zaman ABD çıkarlarına aykırı hareket etmedi." diyor. Görüşmede, Wexler'e, "Türkiye, Obama'nın İslam âlemine hitap edeceği ülke olabilir mi?" diye soruldu. ABD'li Kongre üyesi, "Obama başkanlığının ilk 100 gününde Türkiye'ye gelirse çok büyük bir şey olur. Ancak, Obama Türkiye'ye nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülke olması nedeniyle gelmemeli. Türkiye'ye gelmeli. Çünkü, Türkiye demokratik, laik bir ülke, NATO üyesi ve ABD'nin müttefiki." dedi.
 
zaman



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,461 µs