AİHM'e gidiyor ! | " /> AİHM'e gidiyor ! | "/>

En Sıcak Konular

Zafer Üskül de AİHM'e gidiyor !

22 Şubat 2009 11:01 tsi
Zafer Üskül de AİHM'e gidiyor ! 
Türkiye'de insan hakları ihlallerini inceleyen komisyonun başkanı Üskül, adil yargılanma hakkı elinden alındığı gerekçesiyle AİHM'de dava açıyor..

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül ile Ergenekon soruşturması kapsamında bir süre gözaltında tutulan eski YÖK Başkanı Prof.Dr. Kemal Gürüz arasındaki 9 yıllık dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınıyor. Üskül, kendisine iki kez üst üste haksız yere olumsuz sicil veren Kemal Gürüz ve eski rektör Vural Ülkü'ye açtığı tazminat davasının hâlâ sonuçlanmaması üzerine "adil yargılanma hakkım elimden alındı" diyerek, bu hafta AİHM'ye gidiyor. Türkiye'de insan haklarına saygı ve bu konudaki gelişmeleri izlemek için TBMM'de kurulan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı'nı, AİHM'de hak aramaya iten süreç, 9 yıl önce başladı. Anayasa hukukçusu Üskül, Mersin Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı olarak görev yaparken üst üste iki kez hakkında olumsuz sicil verildi. Üskül, Adana 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, verilen kararın objektif kriterlere uymadığı gerekçesiyle önce yürütmeyi durdurma kararı verdi, sonra da işlemi iptal etti. Üskül de bunun üzerine Kemal Gürüz ve Rektör Vural Ülkü'yü mahkemeye verip, tazminat istedi. Üskül 2004'te ikisinden toplam 25 milyar liralık tazminat kazandı ancak, temyiz süreci tam bir yılan hikâyesine döndü. Dava, iki kez Yargıtay tarafından bozulunca toplam 3 kez yerel mahkemede ele alındı. Aradan 9 yıl geçmesine karşın karar kesinleşmeyince AK Parti Mersin Milletvekili Üskül, makul yargılanma süresi geçtiği gerekçesiyle AİHM'de dava açmaya karar verdi.

BİTMEYEN DAVA SÜRECİ

Üskül, 1999 sonunda Ülkü ve Gürüz hakkında tazminat davası açtı. Yerel mahkeme, 2.5 yıl sonra görevsizlik kararı verdi. Karar Üskül'ün başvurusu üzerine Yargıtay'da bozuldu. Yerel mahkemede dava tekrar görüldü, 2004'te faizle birlikte Ülkü ile Gürüz'ün ayrı ayrı 12 milyar 500 bin lira ödemesine karar verildi. Bu kez de karşı taraf temyiz etti. Yargıtay, yine bozdu. Yerel mahkeme de Yargıtay kararına uyarak tazminata gerek olmadığı kararı verdi. Şimdi de Üskül, Yargıtay'a götürmeye hazırlanıyor.

'Adil yargılanma hakkım elimden alındı'

Üskül, Sabah'a yaptığı açıklamada, "Makul sürede, adil yargılanma hakkım elimden alındı. Bunun için AİHM'ye başvuracağım. Dava aleyhime sonuçlanırsa ayrımcılık yapıldığı, düşünce ve ifade özgürlüğüm engellendiği gerekçesiyle ek başvuru yapacağım" dedi. Üskül, hakkında iki kez üst olumsuz sicil verilenlerin başka bir üniversiteye gönderildiğini, yine olumsuz sicil verilmesi halinde meslekten atıldığını belirterek, kendisinin emekliye ayrıldığı için başka bir üniversiteye gönderilmediğine işaret etti. Üskül, olumsuz sicil için şöyle dedi: "Hem rektör, hem de YÖK Başkanı hakkımda olumsuz sicil vermiş. Gerekçeleri içinde türbana sıcak bakmak, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olmamak, güvenilmezlik ve solculuk gibi gerekçeler var. Senato kararı ile Gürüz'ü eleştirdiğim, rektör seçiminde başka aday çıkardığımız için böyle olmuştu."

 



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,879 µs