Ergenekon kazısı soruşturması | " /> Ergenekon kazısı soruşturması | "/>

En Sıcak Konular

TRT’ye Ergenekon kazısı soruşturması

22 Şubat 2009 10:18 tsi
TRT’ye Ergenekon kazısı soruşturması

Ankara’daki Ergenekon kazılarını izlemesine izin verilen tek yayın kuruluşu olan ve bunları canlı yayımlayan TRT aleyhine ‘gizliliği ihlal’ ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Kürtçe yayın kanalıyla bir ilke imza atan, Ergenekon soruşturmasının kilit ismi Tuncay Güney’e canlı yayında konuşma imkânı tanımasını “habercilik yarışı” olarak açıklayan TRT, diğer medya kuruluşlarının sıkça karşı karşıya kaldığı türden bir soruşturmaya da muhatap oldu.

İstanbul Basın Savcılığı, eski Özel Harekât Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in evinde bulunan kroki doğrultusunda Ankara’da yapılan kazıları canlı yayınlayan ve çıkarılan cephaneleri Türkiye’ye duyuran ilk televizyon kanalı olan devlet televizyonu TRT aleyhinde “soruşturmanın gizliliğini ihlal” ettiği gerekçesiyle soruşturma açtı.

Ergenekon’un 10. dalgasında tutuklanan Şahin’in evinde bulunduğu belirtilen krokiler doğrultusunda, Ankara’nın farklı semtlerinde kazılar yapıldı. Diğer medya kuruluşları gibi TRT de kazılarını yakından izledi.

‘Savcı talimatıyla’ iddiası

Gölbaşı’nda ortaya çıkarılan silah ve mühimmatı diğer televizyonlarla eş zamanlı olarak izleyicilerine duyuran TRT, Zir Vadisi olarak da bilinen Yenikent’teki kazı çalışmalarında da diğer televizyonları “atlattı.”

Muhabirlerinin kazı çalışmaları sürerken yaptıkları yayınlardaki anlatımlarına göre, polisin ve savcının talimatıyla kazı alanına alınan TRT ekibi, bulunan bombaları Türkiye’ye duyuran ilk televizyon oldu. Diğer televizyonlar ve haber kanalları, görüntüleri TRT logosuyla ekrana getirmek zorunda kaldı.

Türkiye’nin naklen izlediği kazı çalışmaları, Ergenekon soruşturmasının gizliliğinin ihlal edildiği eleştirilerine yol açtı. Bunun üzerine harekete geçen İstanbul Basın Savcılığı, kazı çalışmalarını haberleştiren bazı gazete ve televizyonlar aleyhinde soruşturma açtı.

Soruşturma kapsamında Ankara Basın Savcılığı’na, söz konusu gazete ve TV sorumlularının ifadesinin alınması için yazı gönderildi. Aleyhinde soruşturma açılan gazete ve televizyonların arasında devlet televizyonu TRT dışında Vatan gazetesi ile Yeni Şafak gazetesinin de yer aldığı öğrenildi. TRT’nin haberle ilgili sorumluları ve söz konusu gazetelerin muhabirleri, geçen hafta Ankara Başsavcılığı’nda ifade verdi.

İstanbul Basın Savcılığı’nın diğer bazı gazete ve televizyonları da soruşturduğu, bunlarla ilgili talimat ifadesinin alınması konusunda daha sonra Ankara’ya yazı göndereceği iddia edildi.

Emniyet teşhir etti

TRT’nin de aralarında olduğu medya kuruluşları aleyhinde soruşturma açan savcılığın, emniyetle ilgili bir işlem yapıp yapmadığı ise bilinmiyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, söz konusu kazılarda ele geçen silah ve mühimmatlarla, Yarbay Mustafa Dönmez’in evinden çıkan mühimmatları basını davet ederek teşhir etmişti.


Milliyet

 



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs