En Sıcak Konular

Mahkeme: İsrail soykırım suçlusudur

21 Şubat 2009 20:41 tsi
Çocuklara karşı işlenen suçları araştıran 14 savcı, İsrail'in Gazze`de 'soykırım' suçu işlediğine karar verdi.

Arjantin`de toplanan Uluslararası Vicdan Mahkemesi, "Gazze`deki Çocuklara karşı İşlenen Soykırım ve Suçlar" üzerine açılan davada ilk kararını açıkladı. Ruanda`daki suçları incelemek için kurulan Uluslararası Mahkeme`nin de savcılarından biri olan Sergio Tapia tarafından açıklanan kararda, "dünyanın en büyük toplama kampında yaşayan Filistinli çocukların, İsrail tarafından soykırıma uğradığı" belirtildi.

Gazze`de sadece 360 kilometrekarelik alanda, 1,5 milyon`un üzerinde insanın yaşadığı belirtilen kararda, bu insanların yüzde 50`sinin çocuk, yüzde 80`inin de yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkat çekildi.

Uluslararası Vicdan Mahkemesi`nin Latin Amerikalı, Afrikalı ve Asyalı 14 savcısı Gazze`de İsrail ordusu tarafından işlenen korkunç katliamı ve Filistinli çocukların "sistematik" olarak katledilmesini kınadı. İsrail`in Cenevre Sözleşmeleri ve İnsan Haklarını tanıyan tüm uluslararası deklarasyonları ihlal ettiği belirtilen karar metninde, sivillere karşı yapılan saldırının "insanlık suçu" olduğu hükmüne varıldı.

Uluslararası Vicdan Mahkemesi, bu kararı, Gazzeli çok sayıda çocuk ve annenin ifadeleri ile Latin Amerika, İspanya ve Avrupa, Afrika ve Asya`dan yapılan binlerce suç duyurusu ve delilin değerlendirilmesinden sonra aldı.

Mahkeme, 700 bin Filistinli çocuğun, yıllardır bombalar altında, abluka, adam kaçırma ile evlerine, okullarına, ailelerine yönelik suçlarla katliam altında yaşadıklarına da hükmetti.

Gazze`de yaşananları, Bosna, Ruanda ve Çeçenistan`daki katliamlarla karşılaştıran karar metninde, "İsrail silahlı kuvvetleri tarafından yürütülen saldırılar, Uluslararası Ceza Mahkemesi`nin soykırım suçunu düzenleyen 6. Maddesi ile 1948 Sözleşmesi`nin açık bir ihlalidir" ifadesi de yer aldı.

Karar metninde şu ifadelere yer verildi:

"492 çocuğun ve bebeğin öldüğü, 1800`den fazlasının da yaralandığı Gazze`deki 22 günlük İsrail saldırılarıyla ilgili incelenen deliller ve dinlenen ifadeler doğrultusunda, Savaştan ve Yoksulluktan Etkilenen Çocuklar Uluslararası Mahkemesi 12 Şubat 2009`da şu karara varmıştır:

İsrail, Gazze`deki Filistinli çocuklara karşı saldırılarından dolayı insanlık suçu ve soykırımdan suçlu bulunmuştur.

Savaştan ve Yoksulluktan Etkilenen Çocuklar Uluslararası Mahkemesi adına
Savcı Sergio Tapia''



Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,849 µs