En Sıcak Konular

Bankalara uyarı

21 Şubat 2009 17:44 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bankaları Sicil Affı Kanunu çerçevesinde görevlerini yapmaya çağırdı.

Çağlayan, Beypazarı Ticaret Odasını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, çıkardıkları Sicil Affı Kanununun 6 ay geçerli olacağını ifade ederek, “Bankalarımızı, Kanun çerçevesinde görevlerini yapmaya davet ediyorum. Bu konuda geçtiğimiz günlerde 1-2 banka ile Bankalar Birliği Başkanımızın açıklaması oldu. Açıklamayı talihsiz bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

Bu noktada reel sektör ve özel sektörün beraber yaşama mecburiyeti olduğunu belirten Çağlayan, bankacılık sisteminin başka bir düşüncesi ve amacı yoksa topladığı parayı reel sektöre kullandırması gerektiğini söyledi. Çağlayan, “Çünkü bankacılık sisteminin toplamış olduğu, pimi çekilmiş bombaya benzer doğru ve yerinde kullanmazsa. Tabii bunları reel sektöre verecek” diye konuştu.

Bankacılık sisteminin, sicil affıyla ilgili “vicdanlı olması” gerektiğini de dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:
“Merkez Bankası, zaten tüm kayıtları silmiştir ve Temmuz ayı sonuna kadar da devam edecek uygulamalarda kayıtlar silinecektir. Bankacılık sisteminde de olabilir. Her insan hayatında hata yapabilir. Ekonomik şartlar, sizin elinizde olmayan dış şartlarla etkileşme içinde kalabilirsiniz. Ama çeki karşılıksız çıkmış çekini ödemiş, senedi protesto olmuş senedini ödemiş, kredi kartını zamanında ödeyememiş ancak borcunu yerini getirmiş olanlara, sicil affı konusunda, mutlak surette bankalarımızı duyarlı davranmaya davet ediyorum. Bankalar Birliği Başkanımızın ifadesi de inşallah farklı bir şekilde söylenmiştir. Talihsiz bir açıklamadır. Bankacılık sistemi, bu konuda reel sektörle beraber, kredilerini paylaşıp, böylesine bir ortamdan beraber çıkmak durumundadır.
Unutmasınlar ki, bankacılık sistemi, KOSGEB kredilerini ve devletin dağıtmış olduğu birçok mekanizmayı bankacılık sistemi üzerinden yapıyoruz. Yani etki, tepkiyi doğurabilir. Bankacılık sektörünün bu konuda daha akıllı, daha reel sektör yaklaşımlı bir tutum ve davranış içinde olması gerektiğini ifade etmek istiyorum.”

BANKACILIK SİSTEMİ ELİNDEKİ PARAYI AKTARMAK ZORUNDA

Çağlayan, bir gazetecinin Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince'nin sicil affıyla ilgili sözlerini hatırlatması üzerine, Ak Parti Hükümeti olarak, serbest piyasa mantığının kurallarını, kavramlarını tamamıyla benimsediklerini ve serbest piyasa kurallarına göre sistemi işletme düşüncesi içerisinde olduklarını belirtti. Çağlayan, “Yani kalkıp kanuna, (Bunu mutlaka uygulayacaksınız) şeklinde bir ifade koymayı doğru bulmadık bu konuda çok talep gelmesine rağmen” dedi.

Bankaların, piyasa koşulları içerisinde gerekeni yapacaklarını düşündüklerini anlatan Çağlayan, şunları söyledi:
“Özel sektörle iç içe, serbest piyasa kurallarını ve sistemini fazlasıyla benimseyen, uygulayan ve bunun kurallarına hakim olmuş bir hükümet, siyaset anlayışımız var. Onun için sicil affına biz, bankalarımıza (bunu mutlaka uygulayacaksınız) şeklinde bir ifadeyi zaten koymadık. Ama burada bankalarımızın, böyle çıkartılmış olan bir yasaya uyması, bunu uygulaması, reel sektörle, bankacılık sistemi arasındaki ilişkileri artıracaktır. Bankacılık sistemi, elindeki parayı reel sektöre aktarmak zorundadır. Bankacılık sistemi de (uymayacağım) demiyor, (uyacağım) diyor. Ama burada bankacılar (zorunlu değil) diyor. Bankacılık sisteminin de, reel sektörün de, iyi anlayış içerisinde, her zaman birbirlerine lazım olacak, birbirlerini tamamlayacak bir ekip anlayışı içerisinde çalışmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum.
Ama bu konuda yazılı olmayan kurallar, teamüller, sistemler vardır. Reel sektör, özel sektör bunu bilir.”

SSK PRİMİ VE VERGİ ÖDEMELERİ

Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Çağlayan, “Eğer mali imkanlarınız el veriyorsa, genel bütçe dengelerini bozmuyorsa, SSK primlerinde ve vergi ödemelerinde bugünün şartları dikkate alınarak ve İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak bir öteleme yapılabilir” dedi.

Bunun kendisinin şahsi görüşü olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bu konunun Ekonomik Koordinasyon Kurulunda görüşülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,614 µs