ne olacak? | " /> ne olacak? | "/>

En Sıcak Konular

Bugün Diyarbakır'da ne olacak?

21 Şubat 2009 11:03 tsi
Bugün Diyarbakır'da ne olacak? 'DTP’li Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından ‘Tabela partisine dönüştürülmeye’ ant içilmiş bir Diyarbakır’a, Başbakan Erdoğan seçim kazanma iddiasıyla gidiyor.'

Murat Yetkin / Radikal

Nevruz ve 1 Mayıs bayram olarak kabul edilmeli

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bugün seçim konuşması için Diyarbakır’da olması bekleniyor. Erdoğan’ı bekleyen, gergin bir Diyarbakır’dır. Haftalardır ve özellikle son birkaç gündür özellikle gerilmiş bir Diyarbakır’dır.

Daha birkaç gün önce AK Parti İl Başkanlığı DTP’li göstericilerle taşlanmış, DTP’li Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından ‘Tabela partisine dönüştürülmeye’ ant içilmiş bir Diyarbakır’a, Başbakan Erdoğan seçim kazanma iddiasıyla gidiyor.

DTP’nin Başbakan’ın ziyaretini bir fiyaskoya dönüştürebilmek, Erdoğan’ı Diyarbakır’a geldiğine pişman edebilmek maksadıyla elinden geleni ardına koymayacağı anlaşılıyor. Bu çabanın şiddetle sonuçlanması ihtimali iç karartıyor. Başbakan bu nedenle bölgeye muazzam bir güvenlik şemsiyesi altında gitmeyi planlıyor. Asker, polis ve istihbarat haftalardır bu gezi için önlem alıyor.
Gerek DTP’nin caydırıcı hareketleri, gerek olağanüstü güvenlik önlemlerinin Başbakan Erdoğan’ı izlemeye gidecek kitleyi nasıl etkileyeceği, Başbakan’ın nasıl bir kitleye hitap edeceği bu yüzden kestirilemiyor. Tabii ki AK Parti’nin Diyarbakır’da alacağı oylar, Erdoğan’ı yerinde dinlemeyi göze alacak kitle ile sınırlı olmayacaktır. Geçen seçim öncesinde de DTP, halkı Erdoğan’ı dinlemekten caydırmayı başarmıştı; alınan oylar ortada.

Başbakan Erdoğan, bölgede PKK ile aynı tabanı paylaşan DTP’nin karşısındaki belli bir gücü olan tek meşru siyasi hareketin lideri. Seçim konuşmasının yeni yayına başlayan TRT-6 kanalından Kürtçe tercümesiyle canlı yayımlanacağı haberi var gazetelerde.

Bir yandan PKK ile mücadele sınır ötesi boyutlarıyla sürerken, Türkiye, Irak Kürtleriyle arayı her geçen gün biraz daha düzeltiyor görünürken, ABD PKK’nın İran kolu PJAK’ı yasaklamışken DTP’nin kendisini savunma konumunda hissetmesi ve belki de köşeye sıkışmanın getirdiği tepkiyle davrandığı anlaşılıyor.

Başbakan nasıl bu seçimde oylarını yüzde 47 altına düşürmemek için her şeyi yapıyorsa, siyasi kulise yansıyan bilgilere göre en büyük kozlarını son haftaya saklıyorsa, DTP’nin de aynısını yapması şaşırtıcı olmamalı.

Seçim 29 Mart’ta. Sekiz gün öncesinde 21 Mart, Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde Nevruz bayramı olarak, eski çağların takvimiyle yeni yılın başlangıcı olarak kutlanıyor. Nevruz’un PKK ve DTP tarafından özellikle bu seçim döneminde gerilimi artırmak amacıyla vesile yapılması da şaşırtıcı olmayacak.

Bunun için değil, ama bunu da göz önüne alarak, Türkiye’de de Nevruz’u bayram olarak kabul etmenin, bir günlük tatil ilan etme yoluna daha fazla gecikmeden gidilmelidir.
Nevruz’un bayram olarak kutlanması için resmi ilana ihtiyacı yoktur. Tıpkı 1 Mayıs gibi. 1 Mayıs hükümetçe geçen yıl emek günü ilan edildi. Ama bayram ve tatil ilan edilmesi önünde kimseyi ikna etmeyen, tatmin de etmeyen tasarruf açıklamaları çıkarıldı. Bunları bir kenara bırakmanın, toplumsal barışı sağlamak için Nevruz ve 1 Mayıs’ı bayram ve tatil ilan etmenin zamanıdır.



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,689 µs