en iyi adayı, ama… | " /> en iyi adayı, ama… | "/>

En Sıcak Konular

İstanbul’un en iyi adayı, ama…

21 Şubat 2009 08:56 tsi
İstanbul’un en iyi adayı, ama… İyibilgi.com dev seçim dizisinin 5.bölümünde merceğini MHP ve İstanbul adayı üzerine odaklıyor. Şu ana kadar susmayı tercih eden, yüzünü seçmenlere göstermeyen, ancak özgeçmişi ilginç bilgilerle dolu Ahmet Turgut kim? iyibilgi’den okuyun…

İstanbul 29 Mart seçimlerine hazırlanıyor. Seçimlere bir ay kala adaylar arasında yarış iyiden iyiye kızışırken AK Parti ve CHP’nin dışındaki partiler de İstanbul için ellerindeki en büyük kozu masaya sürüyor. AK Parti’nin Kadir Topaş’ı, CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu’nu, SP’nin Mehmet Bekaroğlu’nu DP’nin ise Mehmet Dülger’i aday gösterdiği yarışta MHP’yi temsil edecek isim Promer Planlama Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Ahmet Turgut.

Parlak şehircilik özgeçmişi

Ahmet Turgut Türk siyaseti ve seçmeni açısından pek bilindik bir isim değil… Ancak özgeçmişi masaya yatırıldığında bir belediye başkanı için gerekli tüm özelliklere sahip olduğu görülüyor. Çünkü MHP İl Başkan Danışmanı olarak görev yaptığı sırada İstanbul adayı olarak belirlenen Turgut’un siyasi kariyeri 22 Temmuz 2007'de yapılan genel seçimlerde MHP’nin İstanbul 1. Bölgeden milletvekili adayı gösterilmekten ibaret. Ancak Turgut’un TMMOB (Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odalar Birliği) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanıyken yaptığı çalışmalar parmak ısırtacak ve “normal şartlar altında” seçmenin ilgisini çekecek türden. İstanbul’un ancak planlı bir şekilde yönetilebileceğini belirten Turgut planlı kalkınma, düzenli kentleşme, yerel yönetimler, yaşanılabilir bir çevre, doğal ve kültürel varlıkların korunması, konut sorununun çözümü, ulaşım politikaları oluşturulması konularında çalışmalar yapmış. Dahası meslek alanına giren konularda yasama faaliyetleriyle ilgili çok sayıda uzmanlık raporunun hazırlanmasında görev almış.

Yani Turgut şehir planlamacılığı ve yerel yönetimler konusunda kayda değer bir uzmanlık sahibi. Aynı zamanda yerel yöneticilerin pek de kapısını çalmadığı bir mekanın “müdavimlerinden.” Turgut uzmanlık alanlarını akademik çalışmalarla da beslemiş. Dirsek teması kurduğu üniversiteler arasında Yıldız Teknik Üniversitesi bulunuyor. Turgut sözkonusu üniversitede ders veriyor. Diğer yandan dünyanın en eski kentlerinden İstanbul’un yönetimine talip olan Turgut 2001-2006 yılları arasında İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş.

Nasıl aday oldu?

MHP İstanbul adayının siyasi karnesi ise şehir planlamacılığı kadar parlak değil. Öyle ki basında yapılan küçük bir tarama Turgut ile ilgili araştırma yapanları zor durumda bırakacak denli sınırlı bilgi çıkarıyor ortaya. MHP İl Başkanlığında kendisini basına tanıtmak üzere düzenlenen toplantı ve bir web sitesinde yer alan röportajı dışında neredeyse adaylığına ilişkin hiçbir açıklaması yok. Bu Turgut’un ve MHP İl teşkilatının yerel seçimler için oldukça geç kaldığı imajı doğuruyor.

Turgut’un aday olmasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu’nun etkili olduğu söyleniyor. İhsan Barutçu’nun demecine göre çamur üzerinden siyaset yapanlar, sürekli seviyesiz bir diyalog içinde olanlara karşı temiz siyaset, temiz hizmetin Turgut ile birlikte geleceği yönünde. MHP’nin bu yaklaşımı siyasete etik ve düzey kazandırılması için oldukça çarpıcı. Ancak beraberinde bazı olumsuzlukları getiriyor. Zira Topbaş, Kılıçdaroğlu ve Bekaroğlu gibi medyatik isimlerin İstanbul için yarıştığı bir seçimde seviyesiz olmasa da diyalog içine girmemek ve Turgut’un şu ana kadar yaptığı gibi susmayı tercih etmek adayın bilinilirliği açısından bir dezavantaj.

Şehrin sorunlarını 5 yılda çözecek

Ancak Turgut’un suskunluğunu seçime kadar sürdürmeyeceği de açık. Zira önümüzdeki günlerde diğer ilçe adaylarıyla birlikte halka projelerini anlatmaya başlaması bekleniyor. Ahmet Turgut, mesleği gereği İstanbul’u çok iyi tanıdıklarını ve sorunları da çözüm yollarını da iyi bildiklerini dile getiriyor. Amaçlarının hamaset yapmadan hizmet üretmek ve kente vizyon kazandırmak olduğunu belirten Turgut, kamuoyunun karşısına gerçekçi, ayağı yere basan projelerle çıkacaklarını ifade ediyor. Seçimi kazanması halinde 5 yıl sonra İstanbul'un, sorunlarını çözmüş bir metropol olacağı iddiasında. Turgut'un projeleri ulaşım, eğitim, deprem, çevre, imar gibi konuların dışında yatırım alanında da ağırlık kazanıyor. Kurmayı planladığı yatırım ve kalkınma ajansı ile İstanbul’daki sanayiden hizmetlere ve diğer fonksiyonlara dönüşüm konusunda birtakım çalışmalar tasarlanıyor. Eğitimle ilgili ise öğretmenlere ücretsiz otobüs, aylık 100 YTL olan konutların üretilmesi, sabah erken saatlerde okula giden öğrencilere sınıfta kahvaltı imkanı gibi projeler de söz konusu.

Şansı var mı?

MHP İstanbul adayının özgeçmişi bir kentin yönetimi açısından oldukça önemli çalışmalarla dolu olsa da megakentin başkanını seçecek seçimlerde başarı kazanma şansı pek görünmüyor. Sebepleri birkaç başlık altında toplanabilir. Öncelikle Turgut’un güçlü rakipleri bulunuyor. Yarışın Topbaş ve Kılıçdaroğlu’nun arasında geçeceği söylenirse anketlerin de gösterdiği gibi bu güçlü isimlerin yanında Turgut’un şansı biraz zor görünüyor. Diğer yandan Turgut’un bir dezavantajı İstanbul’da bilinilirliğinin olmaması. Seçimlere bir ay kala hala kendisini tanıtacak bir adım atmaması da karnesinin eksi hanesine yazılıyor. Mensubu bulunduğu partinin MHP olması da alacağı oyu etkileyen diğer bir etken olacak. Zira MHP’nin İstanbul’da belli bir oyu bulunuyor ve milliyetçi kitlelere hitap eden parti şu ana kadar bu oyun üzerine çok fazla çıkmadı. Ancak Ahmet Turgut geçmişte yaptıkları ve ilgi alanları göz önüne alındığında şu da söylenmeden geçilmiyor: Siyaset, ideoloji ve konjonktürden yalıtılmış bir İstanbul seçiminde Turgut en ideal aday olabilirdi.

İyibilgi.com

Yarın: Dülger: Adayların en tecrübelisi

Dizinin tamamı:
1. Bölüm: Seçim 2009: İstanbul kimi bekliyor
2. Bölüm: Topbaş yüzde kaç oy alacak?
3. Bölüm: Kılıçdaroğlu: O dosyalar sandığı da sallar mı?
4. Bölüm: Bekaroğlu: Seçimin en stratejik hamlesi



Bu haber 3,341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs