neden kızdırdılar? | " /> neden kızdırdılar? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'yi bu kez neden kızdırdılar?

21 Şubat 2009 08:20 tsi
Türkiye'yi bu kez neden kızdırdılar? Haaretz gazetesi, "İsrail'in reddi, Türkiye'yi öfkelendirdi" diye yazdı. İsrail neyi redetti?

Türkiye’nin, Batı Şeria’da yeşil hattın İsrail tarafında yapımını önerdiği İsrail-Filistin “Barış Hastanesi” kompleksi projesinin İsrail ordusunun "güvenlik" kaygıları nedeniyle reddedildiği, bunun da ikili ilişkilerdeki sıkıntıları daha da artırdığı öne sürüldü. Haaretz gazetesi, ilk başta İsrail’in en üst düzey yetkililerince benimsenen projenin İsrail ordusunun olumsuz görüşleri nedeniyle reddedilmesinin Türkiye’yi öfkelendirdiğini savunarak “Projenin beklenen iptali, Yahudi devlet ile önemli Müslüman devleti arasında bir süre önce patlak veren nahoş yangını daha da körükledi” yorumunu yaptı.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, “Neden İsrail’in ‘barış’ hastanesinin reddi, Türkiye’yi öfkelendirdi” başlığı ile yayınladığı geniş haberde iki yıl önce İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı ile tanışmasını istediğini, Doğramacı’nın da Olmert’e “Barış Hastanesi” projesini anlattığını kaydetti.

Türk ordusunun olumlu karşıladığı 850 milyon dolarlık projenin Olmert’in yanısıra Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ın desteğini kazandığını belirten gazete, ancak bu konuda son söz sahibi İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin projenin “prematür ölümü”nden sorumlu olduğunu yazdı. Gazete “Projenin yaklaşan iptali, Yahudi devleti ile önemli Müslüman devleti arasında bir süre önce patlak veren nahoş yangını daha da körükledi. Zaten ilişkiler, durma noktasına geliyordu” görüşü dile getirdi.

"İSRAİL ORDUSU SÖZCÜSÜ: "HASTANE FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İNŞA EDİLSİN"

Haaretz’e konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, projenin dikkatli bir biçimde incelenmesi gereken güvenlik sorunlarını içerdiğini belirtirken İsrail Silahlı Kuvvetleri sözcüsü de, ordunun projeyi Filistin topraklarında inşa edilmesi şartı ile desteklediğini söyledi. Gazeteye göre, hastanenin Filistin topraklarında gerçekleşmesi önerisinin Doğramacı’ya iletildiğini ancak Doğramacı’nın İsrail’i “daha güvenilir” bulduğu için hastanenin İsrail tarafında gerçekleşmesini tercih ettiğini öne sürdü.

Ali Doğramacı’nın önerdiği projenin, İsrail’in sağlayacağı arsa üzerinde 200 yataklı çocuk hastanesi, uzmanların görev yapacağı bir poliklinik, Filistinli hastaların ailelerinin konaklayacağı bir oteli de kapsadığına dikkat çeken gazete, hastanede İsrailli, Filistinli ve yabancı doktor ve sağlık personelinin görev yapması öngörüldüğünü anlattı.



Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,965 µs