şahinler vakti! | " /> şahinler vakti! | "/>

En Sıcak Konular

Ortadoğu için şahinler vakti!

21 Şubat 2009 08:10 tsi
Ortadoğu için şahinler vakti! İsrail'de hükümeti kurma yetkisi bilin bakalım kime verildi?

İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres, bir ilke imza atarak, 10 gün önceki seçimlerde ikinci olan sağcı Likud Partisi’nin lideri, eski başbakan Binyamin Netanyahu’ya hükümeti kurma görevi verdi. Peres, görevi, sandıktan birinci çıkan merkezci Kadima Partisi’nin lideri Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’ye vermesini öngören siyasi geleneği çiğnedi.

İsrail’de Cumhurbaşkanı, hükümeti kurma ihtimalinin daha yüksek olduğuna inandığı lideri görevlendiriyor. Seçimlerde üçüncü olan aşırı sağcı Avigdor Lieberman’ın İsrail Evimiz Partisi, başbakanlık için Netanyahu’yu desteklediğini açıklayınca, Livni’nin başbakan olma şansı kalmamıştı.

Bir süredir iki liderle görüşmeler yapan Peres, Kudüs’teki tören sırasında Netanyahu’ya sunduğu mektupta, ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısı yaptı. Livni ise muhalefette kalacaklarını açıklayarak şu ifadeyi kullandı: "İdeallerimize aykırı bir hükümetin piyonu olmayacağım. Herşey açık. Siyasi vizyonu olmayan bir hükümet kuruluyor. Değerleri olmayan bir hükümet. Bizim ihtiyacımız olan iki devletli bir çözüm."

İlk açıklama İran

Filistin meselesine hiç değinmeyen Netanyahu’nun ilk açıklaması, "Tahran nükleer silah elde etmeye çalışarak varlığımıza en ölümcül tehdidi oluşturuyor. İran’ın terörist güçleri (Hizbullah) kuzeyden tehdit ediyor" şeklinde oldu.

Likud’un, 120 sandalyeli mecliste 27 sandalyesi var. Aşırı sağcı partilerin de desteğiyle 65 sandalyaye ulaşacak Netanyahu Hükümeti’nin güvenoyu alması bekleniyor. Koalisyonu 28 gün içinde kurması gereken Netanyahu, Cumhurbaşkanı’ndan gerekirse 14 günlük ek süre isteyebilecek.

Netanyahu’nun liderlik etmesi beklenen aşırı sağ destekli koalisyonun, Ortadoğu barış sürecini tamamen tıkamasından endişe ediliyor.

Hürriyet



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs