D-8 hayali şimdi gerçekleşti! | " /> D-8 hayali şimdi gerçekleşti! | "/>

En Sıcak Konular

Erbakan'ın D-8 hayali şimdi gerçekleşti!

20 Şubat 2009 20:35 tsi
Erbakan'ın D-8 hayali şimdi gerçekleşti! Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın ilk adımını attığı Gelişen Sekiz Ülke (D-8) sekreteryasının merkeziyle ilgili Ankara'da tarihi imza atıldı.

Türkiye ile İstanbul'da bulunan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Sekreteryası arasında Merkez Anlaşması imzalandı. Anlaşmayla İstanbul'daki D-8 Sekretaryasının hukuki statüsü resmiyet kazanmış oldu.

Anlaşmayı, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti adına Müsteşar Ekonomik İşler Yardımcısı Büyükelçi Selim Kuneralp ile D-8 Sekreteryası adına Genel Sekreter Dr. Dipo Alam imzaladı.

Dışişleri Bakanlığındaki imza törenine, D-8 üyesi ülkeler olan Mısır, İran, Bangladeş, Endonezya, Malezya, Pakistan ve Nijerya'nın Ankara Büyükelçileri katıldı.

Törende kısa bir konuşma yapan Büyükelçi Kuneralp, Türkiye'nin D-8 sekretaryasına verdiği önemden, ayrıca D-8'in tarihi ve amacından bahsetti. Büyükelçi Kuneralp, D-8 ülkeleri arasındaki coğrafi uzaklıklara rağmen, siyasi istekliliğin bu ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğini arttırdığını kaydetti. 

D-8 Genel Sekreteri Dr. Dipo Alam da D-8'in Türkiye'nin girişimiyle hayata geçirilmiş olmasından dolayı Türk hükümetine teşekkür etti. Alam ayrıca, D-8 Sekretaryasının resmi olarak İstanbul'da yer alacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.  

İmzalanan Merkez Anlaşması, Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı D-8 Sekretaryasının görev ve faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürebilmesini teminen hukuki statüsünün belirlenmesi amacını taşıyor.

-D-8-

Türkiye'nin girişimiyle hayata geçirilen bir işbirliği platformu olan D-8'in kurulmasına yönelik olarak atılan ilk adımı, Türkiye'nin daveti üzerine Pakistan, İran, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 22 Ekim 1996'da İstanbul'da düzenlenen "Kalkınma İşbirliği Konferansı" oluşturmuştu.

15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da yapılan Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonucunda D-8, İstanbul'da tesis edilen İcra Direktörlüğünü haiz bir yapıyla resmen kurularak faaliyetine başlamıştı.

Şimdiye kadar D-8 çerçevesinde İstanbul, Dakka, Kahire, Tahran, Bali ve Kuala Lumpur'da olmak üzere altı zirve, 11 bakanlar konseyi, 26 komisyon ve çok sayıda teknik toplantı düzenlendi.

Güney-Güney diyaloğu çerçevesinde gelişme yolundaki ülkeler arasında oluşturulan işbirliği örneklerinden biri olan D-8'in amacı; kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve ticaret alanında üye ülkelere yeni imkanlar yaratmak, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü biçimde katılımlarını sağlamak ve halklarının yaşam seviyesini yükseltmek.

1997-2006 yılları arasında etkinliklerini İcra Direktörlüğü şeklinde sürdüren D-8, 9. Bakanlar Konseyi Toplantısında Genel Sekreterliğe dönüştürülmüştü. D-8'in, İstanbul'da yerleşik bir Sekretaryası bulunuyor. Daha önce İstanbul'da KEİ binası içinde faaliyet gösteren D-8 Sekretaryası, Ağustos 2006'da İstanbul'da yeni bir ofise taşınmıştı.

aa



Bu haber 1,206 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,626 µs