En Sıcak Konular

Babacan'a 'Osmanlı valisi' protokolü

20 Şubat 2009 19:09 tsi
Türkiye'nin Ortadoğu'daki etkin dış politikası için 'Yeni Osmanlıcılık' yorumları yapılırken, Babacan'a Yemen'de hiç yapılmayan uygulama yapıldı.

Dışişleri Bakanı Ali Bakan Babacan, Yemen'in başkenti Sana'daki temasları çerçevesinde salı günü İmam Yahya Evi'ni ziyaret etti. 

Babacan ve eşi Zeynep Babacan, burada Yemen, dansı yapan ekipler tarafından karşılandı. Ancak bu protokolün perde arkası kısa bir süre sonra anlaşıldı. Yemen yaklaşık 400 sene Osmanlı Devleti, hâkimiyetinde bulunmuştu. Osmanlı Devleti Yemen'e her bir yeni vali görevlendirdiğinde bu kişi, bölgede şeyh diye tabir edilen kabile reisleri tarafından karşılanıyordu.

Bölgenin ileri gelen reisleri yeni valiyi bizzat kendi yaptıkları yerel Yemen dansı ile karşılıyordu. Yemenli yetkililer, özellikle İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama büyük tepki gösteren Türkiye'nin Dışişleri Bakanı'nı anlamlı bir protokolle karşılamayı uygun buldu. Şeyhler, Yemen'in geleneksel giyim aksesuarı olan bir tür hançere benzeyen "cembiye"lerini takarak ellerinde kalkanlar ile dans gösterisi sundu. Ali Babacan, Yemenli yetkililerin kendisine takdim ettiği "cembiye"yi takarak İmam Yahya Evi'ni gezdi.

Heyetteki diplomatlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsviçre'de İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e tepki göstererek yaptığı Davos çıkışından sonra Müslüman ülkelerde artan yoğun Türkiye sevgisine bir kez daha şahit oldu. Yetkililer Sana'daki temaslarında sokaklarda yürürken yediden yetmişe tüm Yemenlilerin Türk heyetine inanılmaz bir ilgi ve sevgi gösterisinde bulunduğunu belirterek, "Programda olmayan caddelerden yürüdük. O çocukların sevgisi önceden organize edilmiş olamazdı." diyerek şaşkınlıklarını ve memnuniyetlerini aktardı.

Görüşme uzayınca kriz var sanıldı!

Dışişleri Bakanı Babacan, Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih tarafından da kabul edildi. Türk kaynakların verdiği bilgiye göre Yemen Devlet Başkanı, normalde ülkeyi ziyaret eden dışişleri bakanını nezaketen kabul ediyor ve yaklaşık 10 dakika görüşüyordu. Ancak Ali Abdullah Salih'in Bakan Babacan'ı kabulü ise yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin uzaması dışarıda bekleyen Türk ve Yemenli yetkilileri endişelendirdi. Babacan dışarı çıktığında merakla görüşmenin neden uzadığını sordular. Yemen Devlet Başkanlığı yetkilileri, bunun Türk Dışişleri Bakanı'na gösterilen önemden kaynaklandığını dile getirdi. Ali Babacan ve eşi burada ayrıca El Salih Camii'ne gitti. Yapımı geçen yıl tamamlanan camide çok sayıda Türk halısı bulunuyor.

Osmanlı orduları Yemen'e yaklaşık 400 yıl hâkim oldu. 1. Dünya Savaşı'nda yitirilen Yemen'de birkaç tane Türk şehitliği bulunuyor.  

zaman

 




Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,053 µs