En Sıcak Konular

Sigara yasağında ikinci adım

20 Şubat 2009 16:47 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağı konusunda 19 Temmuz'da ikinci adımı atacaklarını belirterek, "19 Temmuz'dan itibaren kahvehane, kafe, lokanta ve barlarda sigara içilemeyecek" dedi

Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü Tütünle Mücadele Birimi 2. Başkanı Armando Peruga ve bakanlık yetkilileriyle birlikte Plaza Otel'de 'tütünle mücadele' konusunda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda sigara yasağı konusunda ikinci adımı atmaya hazırlandıklarını açıklayan Bakan Akdağ, "Resmi daireler, kapalı mekanlar ve otellerde sigara içilemiyordu. 19 Temmuz'dan itibaren lokantalar, bar, kafelerde de sigara içilemeyecek. Bu konuda bütün kurumların desteğini bekliyoruz. Sigara endüstrisine karşı ataklarımıza hazırız. Yasada uygulamalarla ilgili bütün kurumların desteğini istedik" diye konuştu.

Bakan Akdağ, tütünün toplumlar için çok ciddi salgın hastalığa neden olduğunu anlatarak, Türkiye'nin sağlık konusunda ilerlemeler kaydettiğini dile getirdi. Sağlıkta dönüşümün ciddi katkısı olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, UNICEF'in Türkiye'nin sigara konusunda mesafe kaydettiği yönünde raporu olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye ile yakın iş birliği olduğuna dikkat çeken Akdağ, Türkiye'nin son 2 yıl içinde ilerlemeler kaydettiğini söyledi. Bakan Akdağ, Türkiye'deki uygulamaların dünya tarafından dikkatle izlendiğini de belirterek, "Sigara yasağı konusunda Başbakan Erdoğan kamuoyunda birinci rolü oynamıştır. Ayrıca sigara konusunda bilim adamlarının katkısı da oldu. Yapılan araştırmalarda 5 bin kişiden yüzde 95'i, sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunu söylüyor. Yüzde 82'si kapalı mekanlarda sigara içmeyi yasaklayan yasağı destekliyor. Sigara içen yüzde 44'ü, yapılan uygulamanın arkasında duruyor. Yüzde 20'si yasadan sonra sigarayı azalttı. Yüzde 5'i sigarayı bıraktığını açıkladı" diye konuştu.

Bakan Akdağ, 2010 yılının başından itibaren sigara paketlerine caydırıcı resimler koyulacağını da ifade etti.

'SİGARA YILDA 100 BİN KİŞİNİN CANINI ALIYOR'

Bir gazetecinin 'Sigara yasağı konusunda kahvehanelerin önüne nasıl geçilebilecek?' şeklindeki sorusuna Bakan Akdağ, "Yasada uygulamalar ile bütün kurumların desteğini istedik. Yasaklarla yerleşmesini mümkün bulmuyoruz. Halkın kararlılığı önemli. Bir kahvehanede sigara içilebilir. O kahvehanede oturan kişiler buna müsaade etmeyebilir. Geçmişte örnekleri var. Otobüslerde perişan olurduk. Yasaklardan sonra şu an otobüslerde kimse sigara içmiyor" şeklinde cevap verdi.

Dünya Sağlık Örgütü Tütünle Mücadele Birimi 2. Başkanı Armando Peruga ise, dünyada tütüne gösterilen ilginin 90'lı yılların sonunda başladığını anlatarak, "2003 yılında sigara konusunda sözleşme imzalandı. Daha sonra dünya bir bütün olarak salgına tepki koymaya başladı. Türkiye bu yasağı uygulayan ilk ülkelerden birisi. Fransa, İngiltere ve İrlanda gibi ülkeleri sayarsak Türkiye'nin sigara yasağı konusunda geçirdiği kanunu bir lider ülkesi gibi. Sigara içenleri cezalandırmaya değil, eğitmeye çalışıyoruz" dedi.

Peruga, internet üzerinden tütün üretiminin yasaklanması ve satış noktalarının düzenlenmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Yapılan araştırmalara göre sigaradan ölenlerin sayısının terörden daha fazla olduğu Türkiye'de sigaraya yılda 20 milyar dolar harcanırken, 30 milyar dolar da sağlık haaması yapılıyor. Araştırmalara göre yılda 100 bin kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,604 µs