kötü haber! | " /> kötü haber! | "/>

En Sıcak Konular

İlhan Selçuk'a kötü haber!

20 Şubat 2009 15:29 tsi
İlhan Selçuk'a kötü haber! Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof kokteyli atılmasına yönelik soruşturma tamamlandı.

Soruşturmaya ilişkin hazırlanan iddianamede, eylemin, Ergenekon terör örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda, örgüt ile irtibatlı kişiler tarafından gerçekleştirildiği kanaatine varıldığı kaydedildi.

İddianamede 8 zanlı hakkında 8 yıldan 42 yıla kadar değişen oranda hapis cezası istendi. Cumhuriyet'e daha önce el bombaları alıtmıştı. Bu olaylar ise Ergenekon dosyasında yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık tarafından hazırlanan 23 sayfalık iddianamede, 29 Mart 2008 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'nin bahçesine kimliği belirsiz kişiler tarafından molotof kokteyli atıldığı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı anlatıldı. Bölgede bulunan güvenlik ekiplerinin yaptıkları çalışmalarda 15 yaşından küçük U.E.'nin yakalandığı ifade edilen iddianamede diğer iki şahsın ise yakalanamadığı anlatıldı. Zanlı U.E.'nin, olayı Bedirhan Şinal'in yönlendirmesiyle O.A. ile birlikte yaptıklarını anlattığı belirtildi. Olaydan bir gün sonra da Bedirhan Şinal ve Oğuzhan A.'nın yakalandığı belirtildi. Olayla ilgili 6 tanık ile 8 şüphelinin ifadeleri de iddianamede yer aldı. Hakkında İstanbul 3. Çocuk Mahkemesi'nde dava açılan U.E.'nin verdiği ifadede , Şinal'in kendisine silah verdiği ve 'İlhan Selçuk kapıdan çıkınca bu silahla vuracaksın' dediğini söylediği belirtildi. Cumhuriyet Gazetesi avukatı Bülent Utku ile gazetenin idari işler müdürü Reşat Torun, müşteki sıfatıyla iddianamede yer aldı.

İddianamede zanlı Bedirhan Şinal'in emniyette verdiği ifadede, cezaevinde bulundukları sırada Bora Ballı, Seyhun Zayim ve Sinan Çetin'in bulunduğu ortamda, Robert Hatemo'nun İstiklal Marşı'nı kötü okuması nedeniyle cezalandırılmak için ayağına sıkılması konusunun konuşulduğu anlatıldı. Şinal, yine Bayram Demir grubunun Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç'i vurmak konusunda konuştuğunu ve Bora Ballı'nın sürekli olarak Orhan Pamuk'u öldürmekten bahsettiğini anlattığı belirtildi. Cezaevinden çıktıktan sonra İlhan Selçuk olayını unuttuğunu belirten Şinal, ancak Seyhun Zayim'in kendisini arayarak İlhan Selçuk'un gözaltına alındığını ve olayı gerçekleştirmediği için kendisinin tehdit edildiğini anlattığı ifade edildi. Savcı ve mahkemede susma hakkını kullanan Şinal'in cezaevinden olayla ilgili bilgi vereceğini belirttiği ve 2 Nisan 2008'de savcılık tarafından ifadesinin alındığı kaydedildi.

Bedirhan Şinal'in Bayrampaşa Cezaevi'nden 4 Aralık 2007 tarihinde tahliye olduğu, aynı koğuşta Seyhun Zaim, Bora Ballı, Sinan Çetin ve Bayram Demir isimli şüphelilerin de kaldıkları, şüpheli Boğaç Kaan Murathan'ın da 19 Temmuz tarihinden 23 Ekim 2007 tarihine kadar aynı koğuşta kaldığının belirlendiği anlatıldı. Şinal'in cezaevinde kaldığı süre içerisinde Yüksel Özdoğan ve Av. Ertuğrul Yılmaz tarafından ziyaret edildiği ve hesabına bu şahıslar ile Fatma Şinal tarafından değişik tarihlerde para yatırıldığı ifade edildi. Yüksel Özdoğan'ın 12 ve 18 Mayıs 2008 tarihlerinde kendisini ziyaret ettiği ve Şinal'in iddiaları arasında geçen hususlardan biri olan Sedat Peker'in Ergenekon soruşturması kapsamında 19 Mart 2008 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifadesi alınmak üzere gönderildiğinin cezaevi kayıtlarından belirlendiği kaydedildi.

Bedirhan Şinal'in Bayrampaşa Cezaevi'nden tahliye olduktan sonra Seyhun Zayim'i dayısının oğlu sıfatıyla ziyaret ettiği belirtildi. İddianamede, "Bedirhan Şinal'in Bayrampaşa Cezaevi'nden tahliye olmadan önce suça konu olaya dair alınan kararların yerine getirilmesi için şüpheliler Seyhun Zayim ve Bora Ballı ile koordine içerisinde olduğunu, şüphelilerin Bedirhan'ı talimat verip azmettirdiklerine dair iddialarını doğrular nitelikte olduğu değerlendirilmiştir." denildi.

-ERGENEKON SANIKLARI İLE BAĞLANTISI-

Bedirhan Şinal'in Edirne F Tipi Cezaevi'nde arkadaşı Tufan Yüce'ye bir mektup gönderdiği belirtildi. Şinal'in mektupta Şişli'de Cumhuriyet Gazetesi binasının bulunduğunu, imtiyaz sahibinin İlhan Selçuk olduğunu, bu şahsın öldürülmesinin kendisine verildiğini fakat bu işi gerçekleştiremeden paket olduğunu anlattığı kaydedildi. Mektupta Şinal bu nedenle kendisine işi veren ağabeylerinin canının sıkkın olduğunu söylediği belirtildi. Yine mektupta kendisine güvendiğini belirten Şinal, İlhan Selçuk'u öldürmesini, paket olma işini kafaya takmamasını anlattığı ve bir telefon numarası vererek aramasını, aradığı şahsın konuyu detaylı olarak kendisine anlatacağını söylediği aktarıldı. Mektubun gönderildiği adresin Muhammet Yüce isimli Ergenekon sanığına ait olduğu, adreste ailesinin oturduğu, Tufan Yüce isimli bir şahsın da bulunmadığı belirtilerek, Şinal'in mektupta yazdığı telefon numarasının ise Emin Gürses'a ait olduğunun belirlendiği anlatıldı.

-ŞİNAL, CEZAEVİNDEN İLHAN SELÇUK'A YAZDIĞI MEKTUP YÖNETİMİNE TAKILDI-

İddianamede yine Şinal'in Edirne F Tipi Cezaevi'nden İlhan Selçuk'a da bir mektup göndermek istediği ancak mektuba cezaevi yönetiminin el koyduğu belirtildi. Söz konusu mektupta Şinal'in aslında gazeteye bomba atıp ardından kendisini öldürmesi gerektiğini ama kendisinde öldürme arzusu olmadığı için eylemi basit bir eylem haline getirdiğini, isteseydi kendisini kolaylıkla öldürebileceğini anlattığı kaydedildi. Ayrnı mektupta Şinal, elinde Selçuk'a ait bilgi ve belgelerin bulunduğunu öldürülmemesinin öldürülemeyeceği anlamına gelmediğini ve kendisine çok yakın olduklarını, düğmeye basıldığında öldürüleceğini, kendisine dikkat etmesi gerektiğini, yanlış yolların peşinden gitmekten vazgeçmesini, düğmeye basılmak zorunda bırakmamak gerektiğini söylediği belirtildi. Şinal'in yazısında Selçuk'a mektubun kimler tarafından geldiğini anladığını umduğunu ve mektuptan kimsenin haberinin olmamasını istediğini yazdığı kaydedildi.

Her iki mektubun değerlendirilmesinde İlhan Selçuk ve Muhammet yüce isimli şahısların Ergenekon terör örgütü soruşturmasında şüpheli olan şahıslar olduğu, mektuplardaki adresler ile şüphelilere ait adres kayıtlarının aynı olduğu belirtildi. Yine Emin Gürses'e ait telefon numarası ile Bedirhan Şinal'in Yüce'ye mektupta bildirdiği numaranın aynı olduğunun belirlendiği ifade edildi.

İddianamenin değerlendirme bölümünde eylemin, suç tarihi öncesinde Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu bulunan Bedirhan Şinal'in, tutuklu diğer şüpheliler Bora Ballı, Seyhun Zayim ve Bayram Demir'in azmettirmesi sonucunda 15 yaşından küçük şüpheli U.E. ve O.A. ile birlikte gerçekleştirmiş olduğu ve eylem talimatının ise Boğaç Kaan Murathan tarafından verildiği belirtildi. Eylemin ilk önce İlhan Selçuk'un öldürülmesi şeklinde planlandığı, ancak Bedirhan Şinal'in cezaevinden çıkmasından sonraki süreçte beyanlarında da belirttiği gibi Murathan ile yapmış olduğu görüşmelerden sonra ses getirecek farklı bir eylem yapılması yönündeki görüşmelerden sonra molotoflu saldırı olarak gerçekleşmiş olduğu anlatıldı.

Zanlı Murathan'ın arşiv kayıtları incelendiğinde ise suç örgütü lideri Sedat Peker ile alakalı olduğu, yine şüpheliler Bayram Demir, Bora Ballı ve Seyhun Zayim'in de çıkar amaçlı suç örgütü üyesi olmak ve örgüt faaliyetleri çerçevesindeki eylemlerinden dolayı sabıkalarının bulunduğu kaydedildi. Bedirhan Şinal'in de daha önceden Bora Ballı ve Seyhun Zayim'in talimatlarıyla değişik eylemler gerçekleştirdiği anlatıldı. Şinal'in, Ballı ve Zayim'in tetikçiliğini yapan bir konumda olduğu, diğer şüphelilerin beyanlarında da Şinal'in Bora, Seyhun ve Hasan'a reis olarak hitap ettiğinin anlatıldığı ifade edildi. Şüpheliler Fatih Derdiyok ve Murat Aplak'ın da suça konu olayda kullanılan molotof kokteylinin hazırlanması aşamasında Şinal, U.E, ve O.A. ile birlikte hareket ettiği ve molotofun bu şahıslarca hazırlandığı anlatıldı.

-EYLEM SİYASİ AMAÇLI YAPILDI-

Olay öncesi Cumhuriyet Gazetesi ve çalışanlarına yönelik tahsilat amacıyla tehdit edildiğine yönelik şikayetin bulunmadığı, bu nedenle eylemin çıkar elde etmeye yönelik olmayıp siyasi bir amaç doğrultusunda yapıldığı aktarıldı. Şinal'in cezaevinde bulunduğu sırada devamlı ve gizli olarak cezaevi hesaplarına para aktarıldığı, bu konuya ilişkin Şinal'in beyanda bulunmak istemediği ve soruşturma sırasında iletişim tespit tutanaklarına yansıdığı şekliyle Şinal'in eylemin arkasında Kandıra'da yatan V'nin olduğundan bahsederek suça konu eylemin Ergenekon terör örgütü ile irtibatlı olduğuna dair şifreli bilgi aktardığı ifade edildi.

-EYLEM ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ AMACI DOĞRULTUSUNDA YAPILDI

Şinal'in iletişim tespit tutanaklarına yansıyan görüşmeleri ve cezaevinden İlhan Selçuk ile Tufan Yüce isimli şahıslara yazdığı mektuplarla ilgili yapılan araştırmalarda mektuplarda ismi geçen İlhan Selçuk, Tufan Yüce ve bu mektupları yazdırdığı iddia edilen Hüseyin Görüm'ün Ergenekon soruşturmasında şüpheli oldukları belirtildi. Bununla birlikte şüpheli Şinal'in beyanlarında Robert Hatemo ve Orhan Pamuk'a karşı suikast hazırlanmasına yönelik görüşmelerin olduğu gibi hususlar değerlendirildiğinde suça konu eylemlerin ülkede kaos ve kargaşa ortamı yaratarak devlet otoritesini zaafa uğratıp devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik faaliyetler olduğu belirtildi. İddianamede, "Bu eylemin Ergenekon terör örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda, örgüt ile irtibatlı kişiler tarafından gerçekleştirildiği kanaatine varılmıştır." denildi.

İddianalede, Bedirhan Şinal'in terör örgütüne yardım etmek, patlayıcı madde atmak, patlayıcı madde imal etmek ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından 16 yıl 9 aydan 42 yıla kadar hapsi talep edildi. Azmettirici oldukları iddia edilen Bora Ballı, Seyhun Zayim, Bayram Demir ve Boğaç Kaan Murathan'ın "terör örgütüne yardım etmek ve patlayıcı madde atmaya azmettirmek" diğer şüpheliler Murat Aplak ve Fatih Derdiyok'un "terör örgütüne yardım etmek ve patlayıcı madde atmak" suçlarından 8 yıl 3 aydan 19 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. O.A.'nın ise "terör örgütüne yardım etmek , patlayıcı madde atmak ve imal etmek " suçlarından 15 yıldan 37.5 yıla kadar hapsi öngören cezanın 18 yaşını doldurmadığı gerekçesiyle 10 yıldan 25 yıla kadar hapisle cezalandırması talep edildi.

(CİHAN)

 



Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,685 µs