En Sıcak Konular

Doğan grubu destek bulamadı

20 Şubat 2009 11:10 tsi
Doğan Grubu kendilerine kesilen rekor cezayla ilgili, gruba destek olacak isim bulamayınca, "isimsiz" haber yaptı. İşte "isimsiz destekçilere" atfedilen sözler..

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre Doğan Grubu'na kesilen 826 milyon TL cezaya tepki gösterecek isim çok ama kimse ismini vermek istemiyor. Milliyet de bu yüzden isimsiz kişilerin görüşleri olduğunu iddia ettiği bir haber yayınladı.

Bilindiği gibi Doğan Grubu, herkesi kendine düşman etmek ve hiç dostu olmamakla suçlanıyordu.

İşte Milliyet'in isimsiz yapmak zorunda kaldığı haber:

Bugüne kadar hükümetleri eleştirmek konusunda gözünü budaktan esirgemeyen iş dünyasının duayenleri, hükümete yönelttikleri her eleştiriden sonra ciddi bir Maliye baskısıyla karşılaştıklarını belirterek, "Artık korkuyoruz" diyorlar. Bu nedenle de hükümeti kıyasıya eleştiren bir çok işadamı adını vermekten imtinayla kaçıyor.

Hisarcıklıoğlu özetlemişti.
Referans gazetesinin haberine göre kesilen vergi cezasının "amacı aşan" bir meblağ olduğunu ve hükümetin bu yöntemlerle işdünyasını baskı altına aldığını söyleyen işadamları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun geçtiğimiz günlerde yaptığı, "Artık hakkınızı aramaya kalktığınızda 'şu defterlere bir bakalım' diyorlar. Benim bile bugün ‘Defterleri getir' dediklerinde bacaklarım titriyor" şeklindeki açıklamalarını referans gösteriyor.

Açıklanan kararı yorumlatmak için aradığımız sektörleri temsil eden çatı örgütlerinin yöneticilerinden, ihracat lideri firmaların başkanlığını yapan işadamlarına kadar önemli isimler, bu endişe yüzünden açıklamalarının sonuna mutlaka şu cümleyi ekliyor: "Aman habere adımı yazmayın." Bu nedenle Doğan Grubu'nun üzerine hükümetin haksız biçimde gittiğini söyleyen işadamlarının açıklamalarını aynen ama kendi istekleri üzerine isimsiz biçimde yayımlıyoruz:

ÖNDE GELEN İŞADAMLARININ'İSİMSİZ' GÖRÜŞLERİ

Kafamızı kuma gömüyoruz
Hükümetle paralel düşünmeyen herkesin zamanla başına gelebilecek bir şey.
İş dünyasında herkes böyle düşünüyor. Hükümetle farklı düşünürsek para
kazanamayacağımızı anladık, kafamızı bazı konularda kuma gömüyoruz.

Konuşanın üstüne gidiliyor Görüşlerini açıklamak konusunda iş dünyasında herkes kendini tedirgin hissediyor. Ben de dahil kimse ismini vermek istemiyor. Maliye'nin konuşan işadamlarının üstüne gittiği bir gerçek. Doğan Grubu'na kesilen cezanın eğrisi ve doğrusu ile yargı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.

Korkuyoruz, çekiniyoruz
Rifat Hisarcıklıoğlu'nun son beyanatlarında söyledikleri, iş dünyasının da görüşünü özetliyor. Artık korkuyoruz, çekiniyoruz. Hükümete bir şey söylediğimiz zaman hemen defterlerinizi getirin diyorlar. Siyasi olarak bu kadar büyük bir vergi cezasını savunmak mümkün değil.

İşadamına destek lazım İş adamının önünün açılması desteklenmesi gerekiyor, hükümetin köstek olmak yerine destek olması gerekiyor. Doğan Grubu önemli ölçüde istihdam, katma değer yaratan bir kuruluştur, siyasi olarak ne savunursa savunsun bu fatura bir ceza olarak kesildiyse, gerçek yargı mercilerince er geç ortaya çıkartılacaktır.

Görüş vermenin bedeli ağır
Doğan Grubu'na kesilen cezaya ilişkin karar mahkemelerindir. Ancak
şu bir gerçek ki Türkiye'de her dönemde görüşlerini açıklamak, iktidarları
eleştirmek ağır bedeller ödenmesine neden oldu. Halkın her kesiminde
fikir ifade etme noktasında endişeler var.

Hükümet korku yaratmamalı
Maliye'nin iş dünyasının gözünü bu kadar ağır cezalarla korkutması doğru
değil. İş hayatına böyle bir korku salmak çok yanlış. İş dünyasının aktörleri
yanlışı tenkit etmeli, görüşünü bildirmeli. Hükümetin korku ortamı yaratacak
şekilde davranmaması lazım.

Hepimiz çok tedirginiz
Sadece Doğan Grubu'nun başına gelmiyor herkesin başında. Hepimiz tedirginiz. Ancak bu sadece bu hükümetin değil, iş adamlarıyla siyasilerin arasındaki çarpık İlişkinin sonucudur. Erdoğan'ın dozajı 100 olabilir ama bir zamanlar Demirel'inki de 80'di. Yani iş dünyasının kanun koyuculardan korkusu yeni bir şey değil. Kişisel fikrim bu olayın hükümetin Doğan Grubu'na olan husumetinden kaynaklandığı, ancak bunu kanıtlayacak verilerden yoksunuz.

Yaratılan ortam tehlikeli
Bütün hükümetlerin ve ülkeyi yönetmeye talip olan insanların eleştiriye açık
olmaları bir zorunluluktur. Demokrasilerde eleştiri hakkının olmaması düşünülemez. Yaratılan bu korku ortamını çok tehlikeli buluyorum. Bu durumdan sadece medya ya da sivil toplum örgütleri değil hükümetler de zarar görür.



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs