En Sıcak Konular

Altın yatırımcıları bayram etti

20 Şubat 2009 11:08 tsi
Altına talep rekor seviyelerde. Yatırımcılar riskte kaçan yatırımcılar altına koşuyor. Altına dayalı borsa yatırım fonları gözde.

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, piyasadaki belirsizlik nedeniyle altına rağbetin arttığını söyledi. Altın alanlara da doları iyi izlemelerini önerdi.

Saraç, finansal piyasalarda belirsizliğin arttığı son dönemlerde altının, yatırımcıların paralarını yatırdıkları güvenli bir liman olarak dikkat çektiğini ve hisse senedi piyasaları başta olmak üzere diğer varlık fiyatlarında düşüşler kaydedilirken, altının değer kazandığını ifade etti.

Geçen yılın Ekim ayında 680,80 dolar/ons ile 13 ayın ne düşük seviyesine düşen metalin, o tarihten bu yana dolar bazında yüzde 40'ın üzerinde değer kazandığını, altının 2008 yılı Mart ayında ulaştığı 1.030,80 dolar/ons'luk rekor seviyesinin sadece yüzde 6 aşağısında seyrettiğini belirten Saraç, altının belirsizlik dönemlerinde ''güvenli liman'' olma özelliğine sahip olduğunu vurguladı.

Saraç, ''Son günlerde finansal piyasalarda artan karmaşa ortamında riskten kaçan yatırımcıların güvenli varlık olarak yöneldikleri altın, 18 Şubat Çarşamba günü 973,50 dolar/ons ile 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı'' dedi.

Bu hafta açıklanan raporların; Doğu Avrupa'da resesyona, Japon ekonomisinde küçülmeye ve ABD'nin imalat faaliyetinde azalmaya işaret ederken, altının değer kazandığını ifade eden Saraç, global resesyon derinleştikçe yatırımcıların altına yöneldiğini kaydetti.

''YATIRIMCILAR NAKİTLERİNİ ALTINA DAYALI BORSA YATIRIM FONLARINA YATIRIYOR''

Saraç, ABD'de açıklanan son ''zayıf'' ekonomik verilerin de ABD ekonomisinin görünümüne dair korkuları artırdığını ve altına destek sağladığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Son olarak New York eyaletindeki imalat faaliyetinin Şubat ayında rekor seviyeye gerilediğini belirten rapordan sonra, altın Salı günü 7 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Piyasada yatırımcıların nakitlerini altına dayalı borsa yatırım fonlarına yatırdıkları gözlenmekte. Dünyanın en büyük altına dayalı borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust'un altın varlıkları, bu yıl 200 tonun üzerinde bir artış kaydederek 17 Şubat Salı günü 1.008,80 ton ile yeni bir rekor seviyeye yükseldi.

Dünya Altın Konseyinden yapılan açıklama da, altında artan yatırım talebini doğrular nitelikte. Konsey 2008 yılında global altın talebinin yüzde 4 oranında artarak 3.569 tona yükseldiğini, yatırım amaçlı altın talebindeki artışın, normalde talebin üçte ikisini oluşturan mücevher ve endüstriyel amaçlı altın talebindeki düşüşün üzerinde olduğunu vurguladı. Ekonomideki yavaşlama mücevher tüketimini azaltmasına karşın finansal piyasalarda artan belirsizlik sağlam bir varlık olan altına yönelik yatırımcı talebini artırdı.''

Altını destekleyen faktörlerden birinin de Rusya Merkez Bankası'nın 17 Şubat Salı günkü açıklamasında, ''bu yıl da altın rezervlerini yükseltmeye devam edeceğini ifade etmesi ve altın almakta olduklarını söylemesi'' olduğunu hatırlatan Saraç, ''Piyasada bu yıla ilişkin yapılan tahminler, altın fiyatlarının 2009'da ortalama 900-1.000 dolar/ons seviyesinde seyredeceğini öngörmekte'' dedi.

''ALTIN YATIRIMCILARININ DOLARIN TL KARŞISINDAKİ DEĞİŞİMİNİ İZLEMELERİ ÖNEMLİ''

İAB Başkan Vekili Saraç, yurt içi altın fiyatlarının rekor seviyeye ulaşmasında altının finansal karmaşanın yaşandığı uluslararası piyasalarda yatırımcıların paralarını yatırdıkları güvenli bir liman olarak değer kazanmasının yanı sıra ABD Dolarının son zamanlarda diğer birçok para birimi karşısında güçlenmesinin de etkili olduğunu vurgulayarak, ''Bundan dolayı yurt içinde altına yatırım yapanların dolar cinsinden günün 24 saati değişen altın fiyatlarının yanı sıra ABD Doları'nın TL karşısındaki değişimini de yakından izlemeleri önem taşımaktadır'' dedi.

Bu arada, bu yıl kıymetli maden ithalatı ve İAB işlem hacmi 18 Şubat itibariyle şöyle gerçekleşti:

Altın İthalatı (kg) 0
Altın İşlem Hacmi (kg) 64.448,27
Gümüş İthalatı (kg) 0
Gümüş İşlem Hacmi (kg) 43.737,27




Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,783 µs