Itri benim dedem | " /> Itri benim dedem | "/>

En Sıcak Konular

Paranızın üzerindeki Itri benim dedem

20 Şubat 2009 10:44 tsi
Paranızın üzerindeki Itri benim dedem Suriye Başbakanı Naci Otri, üzerinde Itri'nin resmi bulunan 100 Türk Lirası'nı cebinden eksik etmiyor.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in önceki gün Şam'a yaptığı gezide, Suriye Başbakanı Otri, Türk heyetine sürpriz yaparak cebinden 100 TL çıkarıp, "Bakın buradaki Itri benim dedem.

Bizim aramızdaki akrabalık bağları bu kadar yakın ve derin." dedi. Devlet Başkanı Beşar Esed de Tüzmen'le yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirdi. Esed, "Paranızda bizim Başbakan'ın dedesinin resmi var. Artık ilişkilerimizde geriye dönüş yok." sözleriyle dostluk mesajı verdi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Şam gezisi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Otri ile ilgili yorum yapan Tüzmen, "Sonuçta aynı ailedeniz, aynı kökendeniz, aynı akrabalarımız var hatta bizim bir milletvekilimiz kendisinin Beşşar Esed ile akrabalığı olduğunu söyledi. Bu bizim çok işimize yarıyor. En son Suriye Sanayi Bakanı ile yaptığımız görüşmede 'bizim 100 liralık banknotumuzun üstünde sizin başbakanınızın dedesinin resmi var' ona göre bakın ona göre davranın dedik.'' ifadelerini kullandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos çıkışının ardından Türk firmalarının İslam ülkelerinden aldığı siparişlerin arttığını söyleyen Bakan Tüzmen, "Türk işadamları artık yediği yemeğin, bindiği taksinin parasını ödeyemiyor. 'Siz Türk'sünüz' diyerek almıyorlar.
 
Olayın yansımasının halkta nasıl olduğunun en açık göstergesi bu." diyerek Türk milletinin bu kararlı duruşunun bütün bu coğrafyada, komşu ve çevre ülkelerde son derece müspet bir etki oluşturduğunu kaydetti. Tüzmen, bunun ticarete yansımasının da kaçınılmaz olduğunu anlattı. Kriz sebebiyle yaşanan pazar daralmasına rağmen Türkiye'nin komşularıyla olan ihracatını artırdığını söyleyen Tüzmen, komşu ve çevre ülkelere yönelik ihracatının krizden çok fazla etkilenmediğini dile getirdi. Komşu ülkelere ihracatın yüzde 40-50'ler gibi ciddi seviyelerde arttığına dikkati çeken Tüzmen, "Yılın ilk ayı olan ocakta İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre komşu ve çevre ülkelerden Afganistan, Bahreyn, Kuveyt, S.Arabistan, Filistin, Irak, Suriye, Lübnan, Sudan, Etiyopya, Mısır, Libya, Cezayir, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Gürcistan, Arnavutluk gibi ülkelere ihracatımız önemli ölçüde artmış durumda." dedi.
 
Türkiye'nin krizi aşmak için ilk etapta daha az globalleşmiş, diğerlerine göre daha kapalı olan ülkelere yöneldiğini söyleyen Bakan Tüzmen, izlenen bu yeni politikanın doğru sonuçlar vermeye başladığını belirterek, "Çok eleştirilen Mısır ziyaretimizin önemi şimdi daha iyi görülüyor. Bu ülkeye ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 173 artışla 238 milyon dolara ulaşmış durumda. Irak'a ihracatımız ilk kez aylık 427 milyon doları aştı. Afganistan'a ihracatımız yüzde 327 arttı. Sadece bu üç ülkeye gerçekleştirdiğimiz bir aylık ihracat artışı 352 milyon dolar. Şimdi geldiğimiz Suriye'ye ihracatımız 68 milyon dolardan 98 milyon dolara ulaştı." diye konuştu.

Çimento krizi çözüm bulundu

Devlet Bakanı Tüzmen, dolar kurundaki artışa ilişkin olarak, kurda inişler çıkışlar olabileceğine işaret ederek, bunun normal karşılanması gerektiğini belirtti. Suriye ile ilişkilerde yeni bir dönem yaşanırken küresel krizin etkisiyle çeşitli koruyucu tedbirler de alınıyor. Suriye bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye haber vermeden çimento ithalatını yasakladı. Türkiye'nin bundan duyduğu rahatsızlık, Suriye Başbakanı Naci Otri'ye iletildi. Bu girişimler sonucu Suriye'ye giriş yapmış olan 150 TIR'ın taşıdığı çimento yasak kapsamı dışında tutuldu.



Bu haber 1,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs