En Sıcak Konular

Meclis'te Anayasa provası

20 Şubat 2009 09:43 tsi
Başbakan'ın seçim sonrası Anayasa değişikliği yapılacağını söylemesinin ardından gözler TBMM İçtüzüğü'ne döndü.

İçtüzük taslağında Anayasa'nın 7 maddesinde değişiklik öngörüldü. Taslak, Anayasa değişikliğinin bir provası niteliğinde

TBMM'nin çalışma esaslarını değiştiren İçtüzük taslağında, Anayasa'nın 7 maddesinde de değişiklik öngörüldü. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, 'CHP geçit verirse, ortak uzlaşı ile daha demokratik bir Türkiye için daha geniş bir Anayasa değişikliği yapılabilir' dedi. İçtüzük taslağında, Anayasa'da yapılması planlanan 7 maddelik ön değişiklik şöyle:

YASA TEKLİFİ: TBMM komisyonlarına  yasa hazırlama imkanı veriliyor. (Mevcut düzenlemede yasa teklifi vermeye sadece Bakanlar Kurulu ve vekiller yetkili)

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ: Mevcut Anayasa'da, TBMM Başkan adaylarının, Meclis'in toplandığı günden itibaren 5 gün içinde Başkanlık Divanı'na bildirilmesi öngörülüyorken, taslakta bu süre 3 güne düşürülüyor. Dört turlu oylama sayısı da ikiye iniyor.
 
KARAR YETER SAYISI: Taslakta, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 367 toplantı yeter sayısının aranmasını öngören Anayasa Mahkemesi kararına karşı da önlem alınıyor. Buna göre, TBMM'nin yapacağı tüm seçimlerde 'üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanma' zorunluğu kaldırılıyor. Anayasa'nın 96. maddesi, '....Karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının beşte birinden az olamaz' şeklinde değiştiriliyor.

KOMİSYON YETKİSİ: Genel görüşme, TBMM komisyonlarında da yapılabilecek.

GENSORU ÖNERGESİ: Gensoru önergesinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülme süresi 10 günden, 14 güne çıkarılıyor. Mevcut Anayasa'da 'bir bakanın veya hükümetin düşürülmesi için üye tamsayısının salt çoğunluğunun aranmasına' ilişkin düzenleme, taslakta da korunuyor.

MECLİS SORUŞTURMASI: Hakkında Meclis soruşturması açılması istenen Başbakan veya bakanın cezai sorumluluğunu gerektiren fiillerin görev sırasında işlendiğinin belirtilmesi ve hangi kanun hükümlerine aykırı olduğunun açıkça yazılması zorunlu oluyor.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ: Bütçe görüşme süresi kısaltılarak, değişiklik önergelerinin ayrıca görüşme yapılmaksızın okunması ve oylanması öngörülüyor.

Akşam



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,672 µs