Kürdoloji dersleri başlıyor | " /> Kürdoloji dersleri başlıyor | "/>

En Sıcak Konular

Kürdoloji dersleri başlıyor

19 Şubat 2009 20:45 tsi
Kürdoloji dersleri başlıyor TRT Şeş'in ardından tarihi bir "ilk" daha... Üniversitelerde Kürdoloji bölümleri açılması için start verildi...

Devlet, Kürt sorunun çözümü yolunda bir adım daha atıyor. Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü için start verildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan lisans düzeyindeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü için çalışmalar başladı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye'de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü açma düşüncesini ilk defa kendisinin gündeme getirdiğini belirterek, YÖK'ün de bu bölümün açılmasını sahiplendiğini söyledi.

Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay başkanlığında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Ana Bilim Dalı Komisyonu istişare toplantısı rektörlük binasında yapıldı. İstişare toplantısına, Kürt Dili üzerinde yurt içi ve yurtdışında akademik anlamda çalışmalarda bulunan bilim adamları, Kürt aydınları, eğitim sendikaları temsilcileri, Kürtçe yayın yapan TRT 6'nın kuruluşunda görev yapan uzmanlarla, Kürtçe yayın yapan dergi ve gazete yazarları katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürt yazar, aydın ve uzmanlarla birlikte Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kuruluş çalışmalarının ilk istişare toplantısını yaptıklarını söyledi. Omay, bölgede konuşulan diller olan Süryanice ve Kürtçe'den sonra Arapça, Ermenice, İbranice ve Farsça bölümlerinin açılması için de çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Prof. Dr. Omay, Artuklu Üniversitesi bünyesinde Arami Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden sonra Kürt Dili ve Edebiyatı'nın da kurulması için oluşturulan komisyonlarda tartışıldıktan sonra hazırlanan raporların YÖK'e sunulacağını söyledi.

Konuşmasında gelişmiş ülkelerinin büyük üniversitelerinde, bu tür dil ve edebiyat bölümlerinin bulunduğunu kaydeden Rektör Omay, Türkiye'de ve dünyada lisans düzeyinde ilk defa Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kurulacağını söyledi. Akademik altyapıyı oluştururken yurtiçi ve yurtdışındaki Kürt aydın ve yazarlarından yararlanacaklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Omay, bu konuda Türkiye ve yabancı ülkelerdeki akademisyenlerden yararlanacaklarını belirtti.

Prof. Dr. Omay şöyle konuştu:

"Bölgemizde son derece konuşulan, işlenen ve yazar ve çizerlerin üzerinde çalışarak ürünler verdiği Kürtçe Bölümü ile ilgili olarak ülkemizde henüz bugüne kadar akademik anlamda bir çalışma yapılmamış. Üniversitemize bağlı olan Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı Kürdoloji Ana Bilim Dalı ve bunun daha yüksek hedefi olan Kürdoloji Enstitüsünün kurulması için ilk istişare toplantısını yapıyoruz. Kendimize hedef olarak koyduğumuz Sosyal Bilimler Üniversitesi için yaptığımız çalışmalar kapsamında Artuklu Üniversitemizi bir medeniyetler ile dinler ve diller üniversitesi haline getireceğiz. Bu toprakların genlerinden kaynaklanan ve yüzlerce yıllardan beri bir biri ile huzur ve barış içerisinde yaşayan dilleri, dinleri ve kültürleri bir araya getirerek yapacağımız çalışmalarla bu ülkenin barış ve huzuruna katkı sağlayacağımıza inanıyorum."

Kürt Dili ve Edebiyatı hakkında siyaset ve politika yapmanın görevleri olmadığını dikkat çeken Omay, "YÖK'ün Ankara ve İstanbul illerindeki üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı'nın kurulması yönünde görüş bildirmesi bizim için çok önemli bir gelişmedir. Bizler de Kürt Dili ve Edebiyatı için doğal bir laburatuvar olan bölgemizdeki bir üniversitenin bünyesinde de kurulması gerekir" dedi.

İstişare Toplantısına katılan Kürt Yazarlardan Şerefhan Ciziri, Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü'nün kurulması çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantıya katılan TRT 6 programcısı Sadık Yalsızuçanlar, Kürdoloji Bölümünün kurulması aşamasında kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini belirterek, "Şarkiyat Enstitüsü içinde bulunan Kürt Dili ve Edebiyatı hakkında görüşlerimizi bildirmek üzere bir araya geliyoruz. Bütün şark dilleri Süryani, Ermenice, Farsça, İbranice, Kürtçe bunlar bizim zenginliklerimiz, bizim kültürümüzdür. Bunları yaşatmak dolayısıyla hepimizin görevi olmalı diye düşünüyorum" diye konuştu.



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,445 µs