'Şahin diyalogları' | " /> 'Şahin diyalogları' | "/>

En Sıcak Konular

KKTC ihalelerinde 'Şahin diyalogları'

19 Şubat 2009 11:42 tsi
KKTC ihalelerinde 'Şahin diyalogları' 
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan eski Özel Harekât Daire Başkanvekili İbrahim Şahin'in, tutuklu Fatma Cengiz ve Erhan Demir adlı kişiyle KKTC'de bir ihalenin alınması konusunda yaptığı telefon konuşmaları dinlemeye takıldı.

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün, eski özel Harekât Başkanvekili İbrahim Şahin'i sorguladığı tutanaklardaki "Kıbrıs Konusu" başlıklı bölümde ihale görüşmeleri yer aldı. Şahin'in 11 Eylül 2008'deki görüşmesiyle ilgili sorulara yanıt vermediği anlaşıldı. Milliyet'in ulaştığı tutanaklara göre Şahin'in, oğlu Ömer Şahin'in, ihale alabilmesini sağlamak amacıyla yaptığı görüşmeler şöyle:

'Babasını çok seviyorum'

11 Eylül 2008 saat 21.25

- E.D.: Kıbrıs'tayım başkanım, yarın 11'de görüşeceğim. Bizi bekliyor.

- İ.Ş.: Babasını çok seviyorum da oğluyla tanışmadım. Oğluna çok selam söyle. Aynen söyle, onların biz her şeyiyle arkasındayız.

- E.D.: Bizzat sizi görüştüreceğim.

'Bize inşaat işi verdi'

17 Eylül 2008 saat 22.36

- E.D: Lefkoşa Belediye Başkanı ile görüştük. O da bize bir inşaat işi verdi.

- İ.Ş.: Büyük inşaatlar verse de al, benim şirketim var her şeyi yaparız.

- E.D.: Bugün yine Serdar Bey'le görüştük. Serdar Denktaş'la, öbürü ile, bayağı kulağınızı çınlattık. Onun özel kalem müdürü var, senin hastan.

- İ.Ş.: Telefonlarını almadın mı?

- E.D.: Hepsini vereceğim size. Zaten Belediye Başkanı Denktaş'ın partisinden, aynı zamanda Kıbrıs Belediye Birlikleri Başkanı.

Mukavemet teşkilatını sordu

4 Ekim 2008 saat 16.03

- E.D.: Aradım Güvenç abiyi. Onda birtakım daha belgeler var. Bana fakslayacak. Hepsini fakslayacağım size. Bunlar DP'den, Denktaş'ın partisinden.

- İ.Ş.: Bizim eski mukavemet teşkilatı ile alaka, ilgileri var mı?

- E.D.: Yani hepsiyle ilgileri var başkanım.

- İ.Ş.: Rauf Denktaş'ın adamı olduğuna göre Serdar'ın... Neyse tamam, işleri hallet. Bana hatırlat. Ben de arayayım.

İhale bedeli 100 milyon euro

16 Ekim 2008 saat 21.02'deki SMS:

- E.D.: Başkanım, Kıbrıs'tan bugün geldik. 9 trilyon altyapı işi alacağız. Şartname çıktı. Tüm Kıbrıs için ihale bedeli 100 milyon euro. Erhan.

'Güvenç Bey şifre verdi'

16 Ekim 2008 saat 21.06

- E.D.: Lefkoşa Belediyesi 9 trilyonluk altyapı... Sonra Girne'ye, Magosa'ya geçilecek. Yani, komple bütün Kıbrıs'ın altyapısı yapılacak. Bunun için ayrılan ödenek 100 milyon euro geldi. Güvenç Bey bize şifre verdi. Yarın onunla gireceğiz. Güvenç Bey 'beş-altı dosya hazırlayın' dedi.

- İ.Ş.: Benim oğlan Dubai'nin de altyapısını yapıyor. Şirketlerimiz var.

- E.D.: Cemal Bey, DP'den. İhaleyi onların hazırlayacağı komisyon yapıyor. Cemal Bey bize dün aynen 'Siz bir girin' dedi.

'Girsinler ben ayarlarım'

13 Kasım 2008 saat 13.06

- F.C.: Kıbrıs'tan haber geldi. Diyorlar ki 'İhaleye girsin. Ben ayarlayacağım' dedi ablamız. Bir görevli ablamız var ya, ihaleden sorumlu. 'Girsinler, ben ayarlarım... Ne demek. Şahin abi isteyecek de biz yapmayacak mıyız?' dedi.

- İ.Ş.: Oğlanı yarın göndereyim. Kıbrıs'ta kimleri görecek?

- F.C.: Belediye Başkanı'nın adını alacağım az sonra. Ablanın adını alacağım.

'6-7 belediye varmış tanıdık'

14 Kasım 2008 saat 12.59

- F.C.: İlhan Esen aradı. 'İbrahim abinin oğlu bu tarafta iş yapar mı?' diyor. O tarafta altı-yedi belediye varmış tanıdık. 'Altyapılarını alırım' diyor. Türkmüş içindekiler, 'Yedirmesin elin İngilizine' diyor.

İhaleyi bir vermesinler

14 Kasım 2008 saat 15.42

- F.C.: Kıbrıs işi tamam. Kopenhag'dan İlhan abinin arkadaşı var. Orhan Sevim. Avrupa Türk Federasyonları Başkanlığı yapıyor. Çok selamı var. 'Kıbrıs Belediye Başkanı ile ben oturup kalktım' diyor. Ondan sonra Belediye Başkanı ile ben konuşayım.

- F.C.: Sizin numaranızı aldı. Danimarka sana ipotek koyuyor. Allah oğlunu götürtecek önden. Arkasından sana ipotek koyacak.

'Taş üstünde taş bırakırsam...'

3 Aralık 2008 saat 18.12

- F.C.: Kıbrıs'a gittiği zaman bir ilgilenmesinler, bir o ihaleyi vermesinler... Orada taş üstünde taş, omuz üstünde baş koyarsam benden de adisi, şerefsizi yok. Belediye Başkanı'nın yanında, Sayın Rauf Denktaş, kendisini bekliyor olacak. Ömer abi randevuyu aldıklarında Fatih abi yardımcı olacak.

'AKP'li bakan da ihalede'

5 Aralık 2008

- F.C.: Orhan abi aradı, AKP'li bakanlardan bir tanesinin de o ihaleye girme şeyi varmış. Ömer abiye de sordum, 'Rauf abiyi katayım mı?' dedim.

'Telefonu niye açık değil'

26 Aralık 2008 saat 11.11

- F.C.: Bixi'yi, Doçka'yı güzel kullanıyor Ayla abla.

- İ.Ş.: Anladım. Rauf Denktaş aramış mı?

- F.C.: Seni sabahleyin aramış 09.00'da. Geri beni aradı. 'Ne var, ne oldu?' dedim. 'Telefonu niye açık değil?' dedi.


Serar Denktaş: Görüşmüş olabilirim

Rauf Denktaş, özel kalem müdürlüğü aracılığıyla Milliyet'e verdiği yanıtta, "Pek çok insanla telefonla görüşüyorum ama ben böyle bir olayı hatırlamıyorum" dedi.

"Adımızı kullanıyorlar"

- Serdar Denktaş ilk açıklamasında Demir'i kesinlikle tanımadığını, Demir, Şahin ve Cengiz'le görüşmediğini söyledi. Denktaş, daha sonra da kendisiyle görüşenlerin bazen bunu suistimal ettiklerini belirterek, "Türkiye'den bizi ziyaret etmek isteyen herkesle görüşüyorum. Adı geçenlerle de görüşülmüş olabilirim, mümkündür. Ama ne Cengiz'i ne de Demir'i şahsen hatırlamıyorum.

Bizimle görüştükten sonra adımızı kullananlar çıkıyor. Fotoğraf çektiriyorlar, 'Denktaş'ı tanıyoruz' diyorlar. Şahin'i, şahsen tanımıyorum. Bu olayı ciddiye almıyorum" dedi.

- Güvenç Cantaş ise "Her üç isimle bir tanışıklığım yok. Şahin'i, haberlerden gördüğüm kadarıyla bilirim. Biz, randevu alıp gelenleri geri çevirmiyoruz, görüşüyoruz ama bu isimleri hiç görmedim" açıklamasını yaptı.

"İhaleyi AB yaptı"

- "Ben Demir, Şahin ve Cengiz'i hiç tanımıyorum ve görmedim" diyen Cemal Bulutoğluları, şunları kaydetti:

"Ben belediye başkanıyım. Benimle görüşmek için gelen giden çok oluyor. Hepsinin isimlerini hatırlamam imkânsız. Bahsedilen rakamlarda, belediye başkanlığım döneminde (9 milyon TL) bir ihalemiz olmadı.

Altyapı ihalesi yapıldı, ama bunu AB yaptı. AB Destek Ofisi, ihaleyi Kıbrıslı Türk şirket EMEK İnşaat'a verdi. Herhalde bunu karıştırıyorlar. AB ihalelerini belediyeler değil, AB ofisi yapar."

AB ihalelerine Türkiye'den de katılım olabileceğini kaydeden Bulutoğluları, "Belediye ihalelerine katılmak için burada şirketiniz olması şartı var" dedi.

3 milyon euro'luk ihale

AB'den altyapı ihalesini kazanan EMEK İnşaat Şirketi Direktörü Burhan Yetkili, şirketlerinin tamamen Kıbrıslı Türk ortaklarından oluştuğunu söyledi.

Emek İnşaat, 12 Şubat 2009'da Avrupa Birliği Mali Yardım Programı çerçevesinde Lefkoşa'nın su boruları ve sayaçlarının yenilenmesi için 3 milyon euro'luk ihaleyi kazandı. İhale ile 83 kilometre uzunluğundaki su borusu ve 3 bin 800 su sayacının yenilenmesini amaçlıyor. Bu arada AB'nin, Gönyeli ve Girne'nin de alt yapı çalışmaları için ihaleye çıkacağı bildirildi.

Komisyonda 3 muhalif üye var

Lefkoşa Belediyesi İhale Komisyonu, 3'ü muhalif 4 üyeden oluşuyor. Komisyonda, DP, Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi'nden (TDP) birer kişi yer alıyor.



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,117 µs