Amerika'nın Türkiye düşleri... | " /> Amerika'nın Türkiye düşleri... | "/>

En Sıcak Konular

Amerika'nın Türkiye düşleri...

19 Şubat 2009 10:06 tsi
Amerika'nın Türkiye düşleri... ABD Başkanı Obama, El Kaide ve Taliban’ın giderek güçlendiği Afganistan için harekete geçti. Yaza kadar bu ülkeye 17 bin ek asker gönderme kararı alındı. Asker sayısı % 50 artacak. Asker talebini AB ülkelerine kabul ettiremeyen Obama, Ankara̵

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan’a 17 bin ek Amerikan askeri gönderilmesine onay verdi. Bu çerçevede gelecek yaza kadar 17 bin ek asker operasyonel hale gelmiş olacak. Komutanlardan gelen talep üzerine bu kararı alan Obama, "Bu, Afganistan’da giderek kötüleşen durumu istikrara kavuşturmak için gerekliydi. Çünkü ülke, stratejik dikkat, kaynak ve yönlendirmeye acil bir biçimde ihtiyaç duyuyor " dedi.

Irak’tan çekilecek askerleri de Afganistan’a kaydırmayı planlayan Obama, aslında bu konuyu iki ay boyunca değerlendireceğini açıklamıştı. Ancak çatışmaların artmasıyla oluşan ihtiyaç üzerine hemen harekete geçildi. Kararla ilgili düzenlemeler birkaç ay içinde tamamlanacak.

Türk askeri istiyor

ABD’nin halen Afganistan’da 30 bin askeri bulunuyor. Bu ülkedeki ABD kuvvetlerinin Komutanı General David McKiernan, 30 bin asker daha talep etmişti. Hürriyet’in konuştuğu yetkililer, Obama Yönetimi’nin, Afganistan’a daha fazla askerin gönderilmesi için Türkiye’den "beklentileri ve taleplerinin" olduğunu ifade ettiler. Ankara, Bush Yönetimi döneminde Afganistan’a "muharip asker" gönderilmeyeceğini açıklasa da, Avrupa ülkelerinden istediği desteği bir türlü bulamayan Obama’nın "gözlerini Türk askerine çevirdiği" belirtiliyor. Obama’nın, Ankara ile yaptığı görüşmelerde NATO ve Afganistan konularına özel önem vermesi de dikkat çekici bulundu.

Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi uzmanı Stephen Flanagan, Avrupa’dan olmasa da Türkiye’den katkı gelmesini öngördüğünü belirterek, "Terörle mücadele eğitimi almış geniş bir güçleri var. Üstelik Orta Asya’da çıkarları olduğunu düşünüyorlar" dedi.

Türkiye ana üs

Christian Science Monitor Gazetesi, Türkiye’nin, ABD askerlerinin sayısının artırılacağı Afganistan için "ana merkez üs" olabileceğini  kaydetti.

Sivil ölümler yüzde 40 arttı

YAKLAŞIK sekiz yıl önce ABD’nin başlattığı operasyon sonucu devrilen Taliban, Afganistan’da yeniden eski gücüne kavuşmak üzere. Ülkedeki sivil ölümleri Taliban’ın devrilmesinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. BM’nin son raporuna göre 2008 yılında yüzde 40 artan sivil ölümleri, 2 bin 118’e çıktı.

ABD’nin Afganistan’a yollayacağı takviye askerlerin çoğu, saldırıların en yoğun olduğu güney eyaletlerinde konuşlanarak, çoğunlukla İngiliz, Kanada ve Hollanda muharip birliklerinden oluşan koalisyon güçlerine katılacak. Uluslararası güçler ile Taliban arasındaki çatışmalarda şu anda kazanan yok. ABD takviyesi, dengeleri değiştirebilir.

Hürriyet



Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,298 µs