kaçış... | " /> kaçış... | "/>

En Sıcak Konular

Kandil’den Erbil’e kaçış...

19 Şubat 2009 07:59 tsi
Kandil’den Erbil’e kaçış... Abant Platformu’nun düzenlediği Kürt Sorunu merkezli toplantı için Erbil’de bulunan Adem Yavuz Arslan, Kuzey Irak’ta PKK’nın nasıl çözüldüğünü gözlemledi. İşte PKK’nın Kuzey Irak’ta çözülüşünün fotoğrafı...

Abant Platformu’nun düzenlediği Kürt Sorunu merkezli toplantı için Erbil’de bulunan Adem Yavuz Arslan, en son 2003 yılında ziyaret ettiği Kuzey Irak bölgesindeki değişimleri yazdı.

Şehir neredeyse baştan sona yenileniyor. Hatta yepyeni bir ‘başkent’ kuruluyor. Fakat asıl değişiklik politikada yaşanıyor. Amerika’nın çekiliyor olması, merkezi hükümetin bölgesel yönetime karşı tutumu Mesud Barzani’yi düşündürüyor. Barzani yönetimi Saddam rejimi yıkıldıktan sonra her şeyi yeniden inşa ediyor. Bir bakıma ‘devlet inşaası’ yaşanıyor. Bu yüzden polisten adalete her şey yeniden organize ediliyor.

Bu yeniden yapılanma sırasında dikkat çeken Amerikan etkisi. Ancak bölgedeki en önemli değişim PKK konusunda yaşanıyor. PKK’nın bölgede cirit atmasına artık müsaade edilmiyor. Bu yüzden Barzani ile örgüt arasında soğuk rüzgarlar esiyor. 1999’dan bu yana da hatırı sayılır miktarda PKK’lı örgütten kaçarak Barzani’ye sığındı. Peki kamptan kaçış nasıl oluyor ?

PKK’DAN KURTARAN YOL HARİTASI

 Bölgesel kaynakların anlattığı yol haritası şöyle; KDP’nin Kandil’i çevreleyen bazı kontrol noktaları var. Örgütten kaçmaya çalışan önce bu kontrol noktasına geliyor. Barzani’ye bağlı istihbarat subayları tarafından burada 4 günlük bir sorgudan geçiriliyorlar. PKK’lılara burada üçlü bir seçenek sunuluyor.

Eğer Türkiye’ye gitmeyi isteyen bir PKK’lı varsa önce BM mülteciler yüksek komiserliği aracılığıyla Türk irtibat timine teslim ediliyor. İkinci alternatif siyasi oturum. Sorgulanan PKK’lılar Türkiye’ye dönmek istemezse siyasi oturum alabiliyor. Ama bölgesel yönetim burada daha çok eyleme katılmamış, geri planda kalmış örgüt militanlarına siyasi oturum vermiş. Bu şekilde oturum alan 3900 eski PKK’lı var Kuzey Irak’ta.

4000 YENİ PEŞMERGE

Son alternatif ise ‘savaşma yeteneği’ olan eski teröristleri Peşmerge’ye katmak. Başkanlığını eski PKK’lı Aziz Veysi’nin yaptığı ‘Özel Peşmerge Kuvveti’ne katılıyorlar. Bu şekilde yaklaşık 4000 eski PKK’lı da son on yılda örgütten kaçarak Peşmerge’ye katıldı.

SEVGİLİLER GÜNÜ HUTBESİ

Kuzey Irak’ta ki yön arayışı bariz bir şekilde hissediliyor. Kadınlar sokaklarda pek görülmüyor ama şehrin her yeri 14 Şubat Sevgililer Günü bilboardlarıyla dolu. Hatta geçtiğimiz Cuma günü , Cuma hutbesinde imam sevgili olma meselesi üzerinde durmuş. Uzun uzun bu konuda konuştuktan sonra ‘Aziz Valentin hakkında yanlış kanı var. Fakat aslında sevgililer günü iyidir’ mealli ifadelerle bitirmiş. Bitirmiş diyorum çünkü hutbe Kürtçe olunca ancak tercüme edilince ne dediğini anlamış olduk.

50 TAKKE 50 AŞiRET

 Kuzey Irak etnik yapının çok renkli olduğu bir yer. Erbil Müzesi’nde yer alan bir bölümde 50 takke var. Hepsinin rengi ve deseni farklı. Bölgede yaşayan her aşiret ve dini grubu simgeleyen farklı takkeler. 80 bin kilometre karelik bir coğrafyada 50 ayrı görüş ve yaşam tarzı. Bölgede ki işlerin ne kadar zor olduğunu özetleyen bir durum bu.

TÜRK OKULLARI EKOL OLMUŞ

Irak’ta bin 200 civarında Türk şirketi var. Bini aşkın Türk öğrenci Selahaddin Üniversitesi’nde okuyor. Tüm politikacı ve bürokratların çocukları Türk okullarında eğitim görüyor. Son olarak Işık Üniversitesi açılmış. Sema Hastanesi’nin Erbil şubesi bölgedeki en donanımlı hastane.

Adem Yavuz ARSLAN / Bugün



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,703 µs