En Sıcak Konular

ABD'den ilk Ermenistan açıklaması!

18 Şubat 2009 22:54 tsi
ABD'den ilk Ermenistan açıklaması!

ABD Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eşbaşkanı Wexler, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eşbaşkanı Robert Wexler, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan konusunda izledikleri politikaya alkış tuttu.

Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eşbaşkanı Robert Wexler, ''Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan konusunda izlemiş oldukları cesur politikanın övgüye değer olduğunu'' belirterek, ''ABD Kongresi Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin başarılı bir şekilde normalleşmesine yoğunlaşmalıdır'' dedi.

Wexler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmeden çıkışında basın mensuplarına açıklamada bulundu.

ABD ve Türkiye'nin ''refah ve barışı birlikte sağlayabilmek için çalışabileceklerine'' dikkati çeken Wexler, Türkiye ziyaretinde ABD ile Türkiye arasındaki son derece önemli ilişkileri koruma ve daha da ilerletme fırsatı yakaladıkları için memnun olduğunu söyledi.

Wexler, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama ve yönetiminin de Türk Hükümetiyle güçlü ilişkiler kuracağına dair ümidi olduğunu ifade etti.

''Görüşmede Türkiye-İsrail ilişkilerinin gündeme gelip gelmediğinin'' sorulması üzerine Wexler, şunları kaydetti:

''Biz Başbakanla ikili görüşmemizde ABD ve Türkiye ile ilgili pek çok konuya değindik. Gerek Irak, gerek Afganistan, Kafkasya, Orta Doğu barış süreciyle ilgili iki ülkenin arasında işbirliği seviyesi son derece yüksektir. Biz Amerikan bakış açısından böyle düşünüyoruz. Hükümetin de böyle düşündüğüne eminim. Umut verici bir şekilde devam edeceğinden de hiç şüphem yok. Biz, aynı zamanda iki devletli çözümün nasıl elde edilebileceğine dair de tartıştık.

Ben gün boyunca Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve diğer Türk Hükümetinden yetkililerle görüştüm. Ve şunu söyleyebilirim ki bu görüşmelerimde hep birlikte görüş birliğine vardığımız, tutarlı olan bir görüş vardı; İsrail ve Türkiye ilişkilerinin ilerletilmesi hem İsrail hem de Türkiye açısından izlenilmesi gereken en makul, en doğru yoldur. Biz de Amerika olarak bunun önemine inanıyoruz.''

-TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ

''ABD Kongresindeki Ermeni tasarısına ilişkin'' soruya da Wexler, şu yanıtı verdi:

''Ermenistan ve Türkiye yapıcı bir şekilde diyaloglara başlama konusunda adım atmışlardır. Ümit ederiz ki bu da Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sağlayacaktır. Bu hususta Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün yaptığı çalışmalar övgüyü takdir ediyor. Ermenistan konusunda izlemiş oldukları cesur politika övgüye değerdir. Amerikan Kongresine bu hususların iletilmesi tabii çok önemli. Bence ABD Kongresi de Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin başarılı bir şekilde normalleşmesine yoğunlaşmalıdır. Biz de Türkiye ve Ermenistan'ın bunun için yaptığı çabaları desteklemek için elimizden geleni yapmamız gerekir.''

aa



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,821 µs