En Sıcak Konular

Okuldaki şiddette sorun yetişkinler

0 0 0000 00:00 tsi
UNICEF Program Koordinatörü Lila Pieters, okullardaki şiddette, sorunun çocuklar değil, yetişkinler olduğunu belirterek, ”Öğretmenlere iyi eğitim vermiyoruz, müfredatlar iyi değil, kötü televizyon programları, kendi aramızdaki iletişimde şiddet... İ

Çocuk ve gençlerdeki artan şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen olayların araştırılarak gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Pieters'in bilgisine başvurdu.

Okullardaki şiddetin sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını, küresel boyutta bir sorun olduğuna işaret eden Pieters, bu sorunun, hem zengin hem de yoksul toplumlarda görülebildiğini belirtti.

Çocuğun, şiddeti, okul hayatının bir parçası olarak algıladığını ifade eden Pieters, “Okullarda şiddet, normal bir olgu gibi algılanırsa, sorun ortaya çıkıyor. Biz çocukların, öğrenim görmeleri için okula gitmelerini istiyoruz, şiddeti öğrenmeleri için değil” diye konuştu.

Pieters, şiddetin ortak bir tanımı yapılması halinde, çözümün de beraberinde geleceğini dile getirdi. Okulların, müdür, öğretmen, öğrenci, çay-kahve yapan görevli, bekçi arasında tam bir ahengin sağlandığı, güvenli yerler olması gerektiğini vurgulayan Pieters, bu uyumun sağlanması halinde, şiddetin üstesinden gelinebileceğini vurguladı.

Cinsel ve duygusal istismar, zorbalık, aşağılama gibi şiddetin, gözle görülen şiddet olmadığı için göz ardı edilebildiğini belirten Pieters, “Her gün öğrenci dayak yiyor, öğretmeni tokat atıyor ama biz cep telefonları üzerinde odaklanıyoruz” dedi.

ŞİDDETİN MALİYETİ

BM'nin saptamalarına göre, hiçbir hükümetin, okulda şiddetin maliyetine değinmediğini kaydeden Pieters, okulda, temel haklarından yoksun bir çocuğun ülke ekonomisi için kayıp olacağını belirtti. Pieters, sosyal alanda dışlanmış çocukların, yetişkinliklerinde devlete muhtaç olacağını ifade etti.

Pieters, dayak yiyen çocukların, ileride daha fazla şiddete yatkın hale geleceğini dile getirerek, “Sorun, çocuklar değil, yetişkinler. Çocukları suçlamaya son vermeliyiz. Okullarda şiddeti yaratan bizleriz. Öğretmenlere iyi eğitim vermiyoruz, müfredatlar iyi değil, kötü televizyon programları, kendi aramızdaki iletişimde şiddet... İyi model oluşturmuyoruz, niye suçu çocuklara atıyoruz?” diye konuştu.

“SUÇLU PEŞİNDE KOŞMUYORUZ”

Komisyon Başkanı, AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara da komisyonlarının amacının suçlu peşinde koşmak olmadığını, öncelikle kendilerine bakacaklarını söyledi.

Şiddet konusunda medyanın tek başına suçlu olmadığını ifade eden İncekara, televizyonun reyting istediğini, reytingi önemli hale getirenin de reklam sektörü olduğunu, senarist ve oyuncunun masum kaldığını söyledi.

Pieters da sokakta, markette, televizyonda şiddet gören çocukların bunları model aldığını vurgulayarak, “Dünya barışçıl değil, çocuklarından da barışçıl davranmalarını bekleyemeyiz” dedi.

Pieters, son dönemde kızlar arasında kavga oranlarının artmasının nedenini soran CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'ye, kızlar arasında şiddetin eskiden beri olduğu, ancak bunun bildirilmediği yanıtını verdi. Pieters, erkeğin erkeğe şiddet uygulamasının normal karşılandığını belirterek, “Kızlar ile erkekler neden farklı oluyor?” diye sordu.

Hürriyet



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,008 µs