En Sıcak Konular

Mizrahi’ye teşekkür mü etsek yoksa?

18 Şubat 2009 14:45 tsi
Mizrahi’ye teşekkür mü etsek yoksa? İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı’nın Türkiye’ye yönelik sözleri kıyamet kopardı. Reaksiyonlar haklıydı elbet ama.. Acaba işimize yaramış da olabilir mi? Diplomasi de tesadüf var mı? İsrail bunu bilerek mi yaptı? ‘Evet öyle’ diyenler

İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi’nin-ki kendisi psikolojik operosyanlar uzmanı olarak tanınıyor-Türkiye’ye yönelik çıkışına Türkiye’de her kademeden ve keskin tonlu sesler yükseldi.

Doğruydu ve doğruydu! Yani “iki kere doğru” olabilir! Bir, doğruydu çünkü, söylenen sözler Türkiye’nin tüm “bam telleri”ne basmıştı.

İki, doğruydu çünkü, Türkiye ile İsrail arasında en azından “vitrinde” bir kavga-gürültü var sanılsın mı isteniyordu?

Eğer öyle ise, teori doğru ise, bu “görüntü”nün adresi neresi? Tezin arkasındaki fikir, Türkiye’nin bölgesel bir güç olma pozisyonunda yatıyor. Bu Ankara diplomasisinin istikrarlı tutumu kadar, global sürecin de sürüklediği bir nokta.

Özellikle Arap ve İslam dünyasında Türkiye’nin “liderliği” isteniyorsa (!), bunun şartlarındın biri de, hayır, birinci şartı da, İsrail’e karşı durması.

Denklem bu. İsrail açısından böylesi bir formülün götürüsü yok. Çünkü zaten Arap dünyası ya sessizce ama tam olarak ABD ve İsrail politikalarını destekliyor ya da yine tam olarak İsrail’e muhalif durumda.

Keza, Arap yönetimlerinden ziyade, Arap halklarının Türkiye’ye gösterdiği teveccüh daha önemli. Belki kimi fikirler, bu yaklaşımın Arap liderliklerinin korkuttuğunu söyleyibilir.

Bu doğru. Ama bu yöntemin arzu ettiği fikirlerdin biri, Ortadoğu’nun demokratikleştirilmesi de olabilir. Yine de bunun somut fikirleri henüz elle tutulmuyor.

Öte yandan, Türkiye’nin oynadığı “moral lider”lik zikri, büyük resme oturuyor. Arap ülkelerinin yönlendirilmesi biraz da bu ülkelerin kamuoyundan geçiyor.

Türkiye bir yandan “kurtarıcı kahraman” figürüne dönerken, bir yandan da Ortadoğu sorunlarının çözümünde sözü dinlenir hale geliyor.

Sonuçta bu iddialar tam veya eksik olsun, Avi Mizrahi’nin çıkışı bu sonuca da, etkilenmeye de yol açıyor. İşte burası doğru!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,084 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,535 µs