En Sıcak Konular

Almanya’ya yok Türkiye'ye akıyor!

18 Şubat 2009 13:01 tsi
Krizde tüm dengeler değişti. Almanya, cuma günü 10 yıllık tahvil ihalesini, talep gelmediği için iptal ederken Türkiye Hazinesi dün düzenlediği ihalelerde ihtiyacının 2 katı, 9 milyar lira teklifle karşılaştı.

KÜRESEL kriz dünyadaki tüm dengeleri değiştiriyor. Cuma günü Almanya, ekonomi kurtarma paketinin finansmanı için çıktığı 10 yıllık tahvil ihalesine talep gelmediği için iptal ederken Türk Hazinesi’nin dün düzenlediği ihalelere ihtiyacının 2 katı teklif geldi. Hazine dün yaptığı iki ihalede toplam 4.6 milyar lira borçlanırken 9 milyar lira teklif geldi. Bankacılar hazine ihalelerine yabancı yatırımcıların da ilgi gösterdiği belirtti. Türk Hazinesi’nin şubat ayının başında yaptığı ihalelerde de toplam 42 milyar lira teklif gelmesi Almanya başta olmak üzere birçok ülkeyi kıskandırdı. Çünkü Hazine’nin sadece şubat ihalelerine 51 milyar lira gibi rekor ilgi yaşanırken Almanya bu yıl talep yetersizliğinden iki ihale iptal etmek zorunda kaldı. Almanya’nın son krize kadar ihalelerde başarısızlığının çok nadir görüldüğü belirtiliyor.

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

BANKACILAR, Hazine’nin şubatta düzenlediği 5 ihalede de beklentilerin üzerinde talep geldiğini kaydettiler. Bankacılara göre faizler üzerinde baskı yaşanacağı düşünülen şubat ihale dönemi Hazine için çok rahat geçti. Merkez Bankası’nın yarım puanlık faiz indirimine gideceği beklenen perşembe günkü toplantısı öncesi Hazine’nin dün düzenlediği 19 Ağustos 2009 vadeli referans bono ihalesinde ortalama bileşik faiz yüzde 14.30 olurken, 14 Ağustos 2013 vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracı ihalesinde minimum fiyat 98.646 lira olarak gerçekleşti. Referans bonoda nominal teklif 5 milyar 455 milyon lirayla beklentinin üzerinde gerçekleşirken net satış 3 milyar 443 milyon lira oldu. TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracı ihalesinde de gerçekleşen net satış 365 milyon lira olurken, ihale öncesi rekabetçi olmayan tekliften (ROT) toplam 878 milyon lira net satış yapıldı. Böylece toplam satış 1 milyar 243 milyon lira oldu. Satışın 575 milyon lirası kamulara gerçekleştirildi. TÜFE’ye endeksli tahvilin ihalesinde ROT’tan 1.5 milyar, ihaleden 2 milyar lira teklif geldi. Hazine bugün 5.8 milyar lira piyasaya, iç borç geri ödemesi yapacak.

Avrupa’da kaynak sıkıntısı yaşanıyor

ALMAN hükümetinin cuma günü çıktığı 10 yıllık tahvil ihalesine yeterli talep gelmemesi, küresel krizin ekonomiyi ne kadar derinden sarstığına ilişkin endişeleri artırırken, Avrupa’nın kaynak sıkıntısı çektiği belirtiliyor. Almanya’nın teşvik paketi ve bankaların kurtarılmasının finansmasında kullanılmak amacıyla cuma günü çıkılan ihale, bu yıl içinde yaşanan ikinci başarısız tahvil ihracı oldu. Uzmanlar, likit sıkışıklığı yaşayan bankalar ve yatırımcıların, Alman hükümetinin teklifine ilgi göstermediğini belirterek, bu sonucun, krize karşı kaynak arayışında olan Avrupa ekonomileri için tehlike sinyalleri verdiğine dikkat çekiyor.

Avrupa’da banka korkusu doları 1.70 liraya taşıdı

YURTDIŞI piyasalarda risk algılamasının yeniden yükselişe geçmesi ve Avrupa bankalarına yönelik endişeler gelişmekte olan ülke paralarından kaçışı hızlandırınca dolar dün 1.69 TL’yi görerek 3 ayın zirvesine yükseldi. Avrupa bankalarının Orta ve Doğu Avrupa bankalarındaki riskleri krizin yeni bir ivme kazanmasına neden oldu. Polonya, Macaristan’da bankacılık sektöründe risklerin artması para birimlerinin değer kaybetmesine neden olurken, bu ülkelerde en çok yatırım yapan ve kredi veren Avrupa bankaları olduğu için gelişmeler bu bankaların hisselerini ve Euro’yu da vurdu. Moody’s raporunda Doğu Avrupa ülkelerinin şu an derin ve uzun bir ekonomik durgunluğa girdiğini belirtti. ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin ‘Kurda genel trend zaten yukarı. Çünkü büyümeyle ilgili kötü datalar geliyor. Risk algılaması yeniden yükseldi. Petrol fiyatları geriledi, altın yükseldi. Bu piyasalarda güveni azalttı ve güvenli liman olan dolara alım getirdi. Böylece tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskı altında kaldı. Sadece Türkiye için değil tüm gelişmekte olan piyasalar için baskı söz konusu. Kur gerilerse en düşük 1.64 düzeyini görürüz’ dedi.

İMKB YÜZDE 4 DÜŞTÜ

İMKB ise ABD verisiyle sert düştü. ABD New York eyaletindeki üretim büyümesi verisinin şubatta eksi 34.65 ile beklentilerin çok altında gelmesinin ardından İMKB’de satışlar arttıİMKB endeksi günü yüzde 4.03 kayıpla 23.907’den kapattı.

Altının yıldızı parladı, gözünü 1.000 $’a dikti

DÜŞÜK faizler ve borsalardaki düşüşler paranın yönünü yine altına çevirdi. Altın fiyatları 962 dolarla 7 ayın zirvesini gördü. Uzmanlar, altının bin doları görebileceğini belirtiyor. Riskten kaçış, yatırımcının altına olan ilgisinin artmasına neden olduğu kaydeden uzmanlar, yükselişte hisse senedinden çıkan yatırımcının güvenli liman arayışı etkili olduğunu kaydettiler. Altının onsu, dün Euro, sterlin, Kanada doları ve Güney Afrika randı cinsinden zirve yaptı.



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs