En Sıcak Konular

Dolar 1.70 TL'yi aştı!

18 Şubat 2009 12:48 tsi
Bankalararası piyasada dolar 1.70 liranın üzerine çıkarak 3 ayın yeni zirvesini gördü.

Bankacılar dolar/TL'de artan global riskten kaçış eğilimine paralel devam eden gelişmekte olan para birimlerinden çıkış eğilimiyle yükselişin sürebileceğini belirtiyorlar.

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dün ikinci seans kapanışına göre 502,77 puan azalarak 23.404,78 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 2,10 değer kaybetti.

Bankalararası piyasada dün 1.68 lira seviyesinden kapanan en iyi dolar alış kotasyonları bugün saat 1150 itibarıyla en son 21 Kasım 2008'de yükseldiği 1.7040 seviyesinden işlem görüyor. Bu verilere göre liranın dolar karşısındaki değer kaybı dünkü spot kapanışa göre yüzde 1.41 oldu.

Reuters'e konuşan Abank Döviz Pozisyon Masası Müdürü Sevgi Aytekin, "Genel olarak global büyüme datalarının çok kötü gelmesi ve Doğu Avrupa Ülkelerindeki bankacılık sorunlarının devam etmesi ve bu sorunların aslında Batı Avrupa bankacılık sektörüne ait olduğunu konuşulması dolar/TL'de bizi 1.70'li seviyelerin üzerine taşıdı" dedi ve ekledi:

"Beklentiler kötüye gitmeye devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama kaynaklı oluşan iyimserlik havasından sonra global ekonomik sorunların kısa sürede sona ermeyeceğinin anlaşılması gelişmekte olan ülke para birimlerinden çıkış eğiliminin devamına neden oluyor. Dolar/TL'de bundan sonraki hedef seviye 1.7270 ve daha sonra 1.75 ve trend yükseliş yönünde."

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dün gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu resesyonun, diğer bölgelerdeki resesyonlardan daha ağır olacağını ve bu ülkelerdeki yerel bankalar ile bunlarda pay sahibi olan Batı Avrupa bankalarının kredi notlarını baskı altında tutacağını belirtti.

ABD'de dün yayımlanan ekonomik veriler ise üretim faaliyetlerinin bu ay da keskin düşüşü sürdürdüğünü gösterdi ve piyasalardaki kötümser havaya destek oldu.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

* BÜYÜME RAKAMLARI KORKUTUYOR: Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Japonya'nın önceki gün 2008'de yüzde 12.7 küçüldüğünü açıklaması yatırımcılarda paniğe neden oldu. Doğu Avrupa ülkelerindeki ekonomik küçülme korkuları daha da artırıyor.

* GÜVENLİ LİMAN ARAYIŞI: Bankacılık sektörüne ve ekonomik büyümeye yönelik endişelerle umudunu borsalardan kesen yatırımcılar krizde güvenli liman arıyor. Geleneksel güvenli limanlar arasında altın ve ABD bonoları başta geliyor.

* KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI: Son günlerde üst üste not indirim kararları alınıyor. Son olarak Moody's'in Doğu Avrupa ülkeleri üzerine kaleme aldığı raporlar yeni not indirimlerinin gündeme gelebileceği korkularını artırıyor.

* MERKEZ'İN FAİZ KARARI: Faizi yüzde 13'e çeken Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam edeceği ve TL'nin faiz cazibesini kaybedeceği beklentileri dolara talebi artırıyor.

sabah



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,679 µs