unutmadık ki! | " /> unutmadık ki! | "/>

En Sıcak Konular

Bizi hatırladınız? Hiç unutmadık ki!

18 Şubat 2009 12:46 tsi
Bizi hatırladınız? Hiç unutmadık ki! Türkiye, Osmanlı'nın rövanşını alacak mı?

iyibilgi Ankara

Türk dış politikasındaki yükseliş, kimilerine göre çöken bazı “yeni imparatorluklar”ın sonucu. Kimilerine göre de, dünyanın yeni düzeni, yeni bölgesel ve küresel liderler, güçler yaratıyor.

Bunlardan biri de Türkiye. Yükselişin gücünü ve etkisini tarif etmek için, hem Batılar hem de doğulular, Ankara’ya bakarak bazı tarifler yapıyorlar. Örneğin, ABD’nin tüm istihbarat örgütlerinin ortaklaşa hazırladıkları gelecek vizyonunda Türkiye, 2020 yılında dünyanın en etkin ve güçlü ülkelerinden biri olacak.

Dahası, aynı raporun satır araları bu süreci yavaşlatabilecek etkileri saysa da, “durdurulamayacağını” söylüyor. Bu bir yorum. Başka yorumlar da var. Bunlardan biri de, “yeni Osmanlıcılık” kavramı.

İçeriği ve vaadettikleri tartışılsa da, coğrafi bir tanım da sunuyor. Bu tanımın en belirgin alanı, Ortadoğu’nun belli bir bölgesi. Genişçe bir bölgesi.

Kafkaslar, Balkanlar, Ortaasya ve yeni dönemin yeni başka güçleri ile ilişkilerden de söz ediliyor ama ana eksen işte bu haritiya oturtuluyor.

Kuşkusuz bu coğrafyadan anlaşılması gereken, bu haritaya, haritanın bölgelerine “hükmetmek” değil. Burada söz konusu olan modern dönemin etkisi, yönlendiriciliği, saygınlığı ve liderliği!

Politik, ekonomik, coğrafi, askeri ya da bunların tümünün bileşimi dinamiklerden yararlanarak ve dünya konjonktürünün getirdiklerini de bünyesine ekleyerek bir tür liderlik oluşturmak. Dediğimiz gibi, kimileri de buna “Osmanlı barışı” diyor.

Entelektüel ve politik mahfillerde sıkı tartışılıyor olsa da, bu tartışmanın nedenlerinden biri, “bu etki alanının neyi tarif ettiği”, daha açıkcası hangi sınırları kapsadığı ile ilgili.

İşte bu önemli konuda bugün, Sabah Gazetesi yazarı Erdal Şafak bir yazı kaleme aldı.

Hemen verelim; “Bu vizyonda Osmanlı'nın defterini düren İngiltere ile Fransa arasındaki 1916 tarihli Sykes-Picot gizli anlaşmasının rövanşını alma niyeti var. Hatırlayın; o anlaşma Ortadoğu'yu İngiliz ve Fransız nüfuz bölgelerine ayırmıştı. Şimdi o bölgeler yeniden eski ve asıl adresine dönüyor.

Sykes-Picot anlaşması neydi? Anlaşmada bir ülke daha vardı! Ama o ülke sonra anlaşmadan caydı ve lideri dünyaya bu anlaşmayı açıkladı. TIKLAYINIZ

Bu vizyonda ayrıca merhum Turgut Özal'ın çizdiği, günümüz iktidarının yeniden yorumladığı Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar her yerde Türk varlığını, Türkiye'nin gücünü hissettirme iddiası var.

Bu vizyonda Türkiye'nin sahip olduğu sert ve yumuşak güçleri (Silahlı Kuvvetler, ekonomik büyüklük, siyasal istikrar) iyi değerlendirerek ‘Bölgesel liderlik’ten ilk aşamada ‘Bölgesel süper liderlik’ basamağına yükselmek, oradan da "Küresel liderler ligi"ne atlamak hedefi var.”

Peki ama Sykes-Picot anlaşması hangi bölgeleri kendilerinin nüfuz alanlarına ayırıyordu? Çünkü bu bölgeler şimdi “eski ve asıl” adreslerine dönecek. Yani planı tersten okuduğunuzda, “etkinin alanı ortaya çıkaçak”!

O bölgelerin isimleri şunlar; Musul, Kerkük (Kuzey Irak’ın tamamı), Şam, Bağdat, Basra (!), Kuveyt. Kısaca ve kabaca, Mısır ve İsrail sınırı, Suudi Arabistan sınırına kadar olan bölge!

Peki mümkün mü? Bunu zaman gösterecek. 1916 yılında gizli bir anlaşma ile Türkiye ve Ortadoğu topraklarını paylaşan İngiltere ve Fransa’nın temsilcileri Mark Sykes ve George Picot’un vücutları çoktan toprak oldu.

Ama paylaştıkları topraklar hâla yaşıyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs