yüzde kaç oy alacak? | " /> yüzde kaç oy alacak? | "/>

En Sıcak Konular

Topbaş yüzde kaç oy alacak?

18 Şubat 2009 09:12 tsi
Topbaş yüzde kaç oy alacak? İyibilgi.com Türkiye’nin en geniş kapsamlı yerel seçim yazı dizisinin ikinci bölümünde AK Partili Kadir Topbaş’ı ele alıyor… Topbaş’ın seçimlerde şansı ne? Sandıktan Topbaş’a ne kadar oy çıkacak? Hangi aday Topbaş’ı çok

29 Mart seçimleri öncesi AK Parti’de aday olacağı belli olan daha doğrusu belediye başkanlığının devam etmesi istenen birkaç isimden birisiydi Kadir Topbaş. Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı ilk isimlerdendi. Kuşkusuz Erdoğan’ın neden Topbaş’ı yeniden aday gösterdiğinin birçok sebebi var. İlk akla gelen sebep Kadir Topbaş’ın belediye başkanlığı dönemi boyunca İstanbul’da hummalı bir çalışma yürütmesi.

İstanbul’un çöplerinin düzenli olarak toplatılması, sağlıklı işleyen bir sus sistemi, çevre düzenlemesi ve benzeri konularda olması gereken çalışmaları yaptı Topbaş. Ancak İstanbul önemli bir şehirdi ve özellikle 2000’den sonra dünya internet çağına girerek, tüm dünya ile birlikte Türkiye de hızlı bir şekilde dönüşürken rutin belediyecilik işleriyle yetinmek bir başkanın hanesine artı puan katmazdı. Tüm tarihi boyunca dünya şehri olmayı hak eden İstanbul’da belediyeciliğin çıtası özellikle son yıllarda oldukça yükselmişti. Rutin işlerin yanı sıra yeni projelere, özellikle büyüyen şehirde ulaşım sorununa kapsamlı ve koordineli çözümler geliştirmek gerekiyordu.

Rutinin ötesine geçmek zorundaydı

Belki İstanbullular için trafiği çoğu kez çekilmez hale getiren inşaat çalışmalarıydı Topbaş’ın yaptıkları. Ancak metro çalışmaları, raylı sistemin de metroya bağlanması, metrobüsün İstanbul’da uygulamaya konarak uzun mesafelerin kısaltılması, deniz yollarının İstanbul’un ulaşım ağına katılması gibi bir çok projeye imza atıldı. Topbaş belediye başkanlığı dönemi boyunca özellikle kriz anlarında başına kasket takarak yollara çıktı. Yoğun kar yağışlarında acil kriz koordinasyon merkezinde sabahladı. Basına sürekli kasketle ve “işin başında” olmanın en sembolik göstergesi gömlekle çıktı. Yani Topbaş, rutin hizmetlerin dışında şehir için yaptığı çalışmaları kamuoyuna sembolik ifadelerle anlatmasını da bildi.

Topbaş’a rakip çıkmadı

İşte bu sebeplerden ötürü Erdoğan adayların açıklanmasına kısa bir süre kala Topbaş’ın ismini açıklamakta tereddüt etmedi. Çünkü bu hummalı çalışmalar toplumda karşılığını bulmuştu. Başbakan Erdoğan’ın adayların belirlenmesinde partisi için yaptırdığı özel kamuoyu anketleri İstanbul’da Kadir Topbaş’ı işaret ediyordu. Diğer yandan “neden Topbaş” sorusuna verilebilecek ikinci yanıt da bununla ilgiliydi. İstanbul’da parti içinden Topbaş’a rakip çıkmamıştı. Ancak “neden Topbaş” sorusunun belki de en önemli yanıtı Erdoğan’la kurduğu önemli diyalogdu. İstanbul Erdoğan’ın şehriydi. AK Parti’de aday olmak ve şehirde belediye başkanı seçilmek için Erdoğan’ın onay vermesi gerekiyordu. Erdoğan Topbaş’a güvendi. İşte bu yüzden gazeteci Ahmet Hakan’ın şu savı yabana atılacak cinsten değil: Topbaş kazanırsa Erdoğan İstanbul’da dördüncü kez başkan olacak.

Beyoğlu tecrübesi önemli

Kadir Topbaş 1999’da başkanı olduğu Beyoğlu Belediyesi’ni dört yıl boyunca başarıyla idare ederek artı puan kazanmıştı. Beyoğlu demek küçük bir İstanbul demekti. Varoşa dönük arka sokakları ve kenar mahalleleri, İstanbul’un en gözde mekanlarını barındıran eğlence merkezleri, kalabalık caddeleri, yoğun iş merkezleri ve her dinden ve her ekonomik tabakadan popülasyonuyla İstanbul’un küçültülmüş hali… Gayrı Müslim cemaatlerle de sıcak bir ilişki kuran Topbaş, Beyoğlu sınavını başarıyla geçerek İstanbul’da AK Parti’ye dönük önyargısı bulunan kesimlerin de sempatisini kazandı. Topbaş dönemi boyunca İstanbul’da (Moda iskelesi tartışmaları hariç) Türkiye’nin siyasi kırılmalarını yansıtan tartışmaların yaşanmaması bunun bir sonucuydu. Elbette bu tablo tam da Topbaş’ın istediği gibi değil. Çünkü şu anda rakibi Kılıçdaroğlu’nu destekleyen neredeyse yüzde 35’lik bir kesim bulunuyor. Bu kesim AK Parti’den rahatsız olduğu gibi Topbaş’a da sıcak bakmıyor. Bu kesimde İstanbul gibi dev bütçeli bir belediyenin ihalelerinin nereye gittiği soruları soruluyor. Topbaş da AK Partili belediyelere yöneltilen “yolsuzluk” eleştirilerinin hedefi oluyor.

Kılıçdaroğlu zorlayabilir

İşte bu yüzden Topbaş için fotoğraf bu kadar pembe değil. Çünkü bir siyasetçinin seçimleri kazanması kendi başarısı kadar rakiplerinin başarısızlığına da dayanır. Bu yüzden Topbaş’ın rakibinin kim olacağı onun siyasi geleceğini de belirleyecekti. Belki SP adayı Mehmet Bekaroğlu Topbaş için önemli bir “sorun” teşkil etmeyebilir. Ancak CHP’nin İstanbul için uygun gördüğü üst düzey aday Kemal Kılıçdaroğlu’nun Topbaş’ı huzursuz ettiği söylenebilir. Zira Kılıçdaroğlu sık sık gündeme getirdiği yolsuzluk dosyalarıyla siyasi imajını oluşturan bir isim. Oluşturduğu imaj artık küçük imalar yapsa da ortada bir yolsuzluk varmış gibi tartışılmaya başlanıyor. Her ne kadar Kılıçdaroğlu’nun bu iddiaları belli bir noktadan sonra “siyasi argüman” mahiyetine bürünse de toplumda hitap ettiği bir kesim bulunuyor. Üstelik bu kesime İstanbul’da kime oy vereceğine henüz karar verememiş kararsızlar da dahil…

Bir ilki başarabilir

Ancak her şeye rağmen Topbaş Kılıçdaroğlu’nun yıpratıcı oklarıyla henüz buluşmamış görünüyor. Yapılan son anketlerde AK Partili aday, Kılıçdaroğlu’un yüzde on beş önünde görünüyor. Bu ciddi bir fark ve seçimlere bir ay kala değişmesi pek olanaklı görünmüyor. Eğer Kılıçdaroğlu İstanbullulara proje getirmemeye devam eder, “dosyacı” tavrını sürdürür ve iddiaları, sokak diliyle, “çamur atmak” görüntüsü vermeye başlarsa bu, iki adayın arasındaki oy diliminin açılacağı, Topbaş’ın işinin kolaylaşacağı anlamına gelir. Aksi olursa… Yani Kılıçdaroğlu rakibini hataya zorlar, Topbaş hata yapar, Topbaş ya da büyükşehirle ilgili yeni dosyalar çıkar, Kılıçdaroğlu İstanbullunun aklına ve kalbine hitap edecek projeler geliştirirse aradaki fark kapanır. Ancak yine de Kılıçdaroğlu’nun son bir ayda on beş puan farkını kapatması normal şartlar altında zor görünüyor. Topbaş’ın seçimlerde yüzde 45 ila yüzde 50 arasında oy alacağı üzerinde en çok mutabakat sağlanan tahminlerden… Yani Topbaş, bu seçimlerde de seçilerek tarihte iki kez üst üste İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapacak ilk isim olabilir.

İyibilgi.com

Yarın: Kılıçdaroğlu: O dosyalar sandığı da sallar mı?

Dizinin tamamı:
1. bölüm: Seçim 2009: İstanbul kimi bekliyor



Bu haber 4,548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs