Şaka gibi... | " /> Şaka gibi... | "/>

En Sıcak Konular

Şaka gibi...

17 Şubat 2009 21:18 tsi
Şaka gibi... Başbakan Erdoğan'ın ortaya attığı "Nisan'da yeni anayasa" konusuyla ilgili tartışmalar kızışıyor. Tartışmaya tamam, ama CHP'den öyle bir açıklama geldi ki, "şaka mı bu?" dedirtiyor...

Öymen'den anayasada değişiklik teklifine ilginç tepki: "Vicdan sahibi bir insan 'Askeri anayasa var' diyebilir mi?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, yeni anayasaya karşı olduklarını belirterek anayasa değişikliğinin "ülkenin rejiminde köklü bir değişiklik" anlamına geldiğini söyledi.

CHP'nin Brüksel'deki AB temsilciliğinde basın toplantısı düzenleyen Öymen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa önerisiyle ilgili olarak, "Biz anayasanın hiçbir maddesi değişemez gibi bir görüşü hiçbir zaman savunmadık. Diğer ülkelerin yaptığı gibi anayasada bazı maddeler değiştirilebilir. Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması, adalet bakanının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan (HSYK) çıkarılması gibi konularda anayasa değişiklikleri şarttır" dedi.

CHP'nin "anayasanın bir kelimesinin değiştirilmesine bile karşı çıkan" bir parti olarak görülmemesini isteyen Öymen, şunları kaydetti:

"Anayasanın tamamını çöpe atalım ve yepyeni bir anayasa hazırlayalım dediğiniz zaman iş değişiyor. Çünkü diğer ülkelere de baktığımızda iktidarlar değişince anayasalar değişmiyor. Anayasalar çok uzun süre yürürlükte kalan ve devletin temel kurallarını içeren metinlerdir. Amerikan anayasası 230 senedir yürürlükte. 230 senede dünyada ne çok değişiklikler oldu ama anayasasını değiştirmiyor. Fransız anayasası 1955'ten beri yürürlükte. Alman anayasası 1949'dan beri yürürlükte. Japon anayasası 1947'den beri yürürlükte. Belçika anayasası yanılmıyorsam 1830'dan beri yürürlükte. Yani hiçbir ülke demiyor ki biz iktidara geldik, yepyeni bir anayasa yapalım durup dururken."

Mevcut anayasanın pek çok maddesinin "tartışılacak bir tarafı olmadığını" savunan Onur Öymen, "Bir bölümü Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden olduğu gibi alınmış. Biz bölümü devletin mekanizmalarıyla, kurumlarıyla ilgili, onlarda değişecek bir şey yok. Değişecek şeyler demin söylediğim (milletvekili dokunulmazlığı ve HSYK'nin yapısı gibi) unsurlar. Onun dışında varsa sizin 1-2 öneriniz, onlara da bakarız" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, "Ama topyekun anayasa değişikliği diğer ülkelerde, dünyada rejim değişikliği zamanlarında oluyor veya bir savaşa girmişseniz (yapılıyor). Almanya'da mesela İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra eski devlet sisteminden vazgeçip, üniter devletten vazgeçip federal devlete geçmeye kararlaştırıyorlar, o zaman. Veya başka ülkelerin baskısıyla bunu yapmak zorunda kalıyorlar. O zaman anayasa değişiyor. Japonya'da da, İtalya'da da öyle. Yani anayasa değişikliği demek o ülkenin rejiminde köklü bir değişiklik oldu demek. Şimdi bunu yapmadıkça anayasada iyileştirmeler yaparsınız. Biz 60'tan fazla hükmünü değiştirdik. Demek ki yapılabiliyormuş" dedi.

1982 Anayasası'nın, CHP'nin de gayretleriyle yapılan değişikliklerin ardından bugünkü haliyle "askeri anayasa olarak nitelendirilemeyeceğini" belirten Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"(Anayasada) başlangıç bölümündeki o ifadeleri biz çıkarttırdık CHP olarak. Şimdi vicdan sahibi bir insan şunu söyleyebilir mi? 'Biz yıllardan beri bir askeri anayasayla idare ediliyoruz. AKP askeri anayasayla iktidara geldi. Türkiye'de bugün askeri anayasa var' diyebilir mi? Vicdan sahibi bir insan anayasayı bugün bir askeri anayasa diye yorumlayabilir mi? Onun için ölçüleri kaybetmeyelim. İç politika uğruna gerçeklerle bağdaşmayan şeyler söylemeyelim."



Bu haber 803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    17,271 µs