hiç güvenim kalmadı! | " /> hiç güvenim kalmadı! | "/>

En Sıcak Konular

Son karardan sonra hiç güvenim kalmadı!

17 Şubat 2009 15:19 tsi
Son karardan sonra hiç güvenim kalmadı! TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu muhalefete ağır bir fatura kesti. Peki neden?

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin son anayasa değişikliğiyle ilgili iptal kararına dikkat çekerek, “Meclisin anayasa değiştirme yetkisi muallakta” derken, AKP uzlaşma arayacağını ve türban ısrarı içinde olmayacağını duyurdu.

‘20-30 maddeyle sivilleşir’
Kuzu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Uzlaşma Komisyonu” kurulması halinde yeni bir anayasa yapılabileceğini ya da mevcut anayasanın bazı maddelerinin değiştirilebileceğini söyledi. 1982 anayasasının bugüne kadar 70’e yakın maddesinin değiştirildiğini anımsatan Kuzu, “Demek ki 20-30 madde daha değiştiği zaman muhteviyatı sivil bir anayasaya dönüşmüş olacak” dedi.
“Öyle gözüküyor ki yeni anayasadan ziyade değişiklik yapmak daha çok gündemde olacak” diyen Kuzu, ombudsman ve diğer AB düzenlemelerinin yanında toplantı yeter sayılarını da içeren 10-15 maddelik bir değişiklik metni bulunduğunu kaydetti. Anayasa Mahkemesinin bu son değişiklik konusunda vermiş olduğu kararın kaygı yarattığını da ekleyen Kuzu Meclis’in anayasa değiştirme yetkisi muallakta olduğunu ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir garabet olmadığını söyledi.”
Kuzu, CHP’den anayasa değişikliğine destek verilmeyeceğine ilişkin açıklamalara karşılık, “Biz onu millete söylüyoruz, ‘kaçan taraf muhalefet’ diyoruz, ‘anayasa yaptırmayan taraf bunlar’ diyoruz. Anayasayı biz yaptığımız zaman da soluğu Anayasa Mahkemesi’nde alıyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin son kararından sonra hiçbir güvenim kalmadı benim. Yapacağı bir yorumla bütün paketi götürebilir. Onun için biz bunun vebalini de faturasını da muhalefete kesmesini biliriz. Hem yerel seçimde hem genel seçimde bunu yaparız” diye konuştu.

‘Referandum gündemde değil’
AKP ise anayasa değişikliğinin mutlaka CHP’nin de içinde olacağı bir uzlaşmayla gerçekleştirilmesini istiyor. AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, CHP’nin uzlaşmaya yanaşmaması durumunda referandum seçeneğini gündeme almayacaklarını da, “Böyle bir tavrımız olmaz. 12 Eylül anayasası referandumla kabul edildi, 27 yıldır tartışılıyor” sözleriyle ifade etti.

‘AKP’yle bu üslupla çalışmayız’
CHP, anayasa değişikliğinde AKP’ye destek olmama ve yalnızca dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını içeren tek madde değişikliği ısrarını sürdürüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay şunları söyledi: “Lâikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesince tescil ve tespit edilen,  bir iktidarla Anayasa değişikliği için uzlaşı ortamında bulunmak, CHP’nin gündeminde yer almamaktadır. Temelde yargıya ilişkin bir değişiklik yapmak istiyor. Başlangıçtan bu yana önceki rezervlerimiz ortadan kalkmadı. AKP üslup ve anayasaya bakışını değiştirmezse anayasa değişikliği olmaz. Biz tek maddelik, milletvekili dokunulmazlığını sınırlayan anayasa değişikliğine destek veririz. Bu iktidar sadece yargıya ilişkin değişiklik getirir. Dokunulmazlığı gösterip, yargıda değişiklik yapacaklarsa haksızlık olur.”

Taraf



Bu haber 1,040 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,620 µs