Büyük Avrasya Projesi! | " /> Büyük Avrasya Projesi! | "/>

En Sıcak Konular

Küçük'ün Büyük Avrasya Projesi!

17 Şubat 2009 14:16 tsi
Küçük'ün Büyük Avrasya Projesi! Veli Küçük'ün Büyük Avrasya projeleri ABD'nin 'Neo-Con'larını aratmayacak düzeyde!

Ergenekon soruşturmasının Bakü’ye uzanmasının ardından gözler sanıkların yurtdışı bağlanlantılarına çevrildi. Ergenekon iddianamesinde, soruşturma yapıp delil toplamanın zor olmasından dolayı örgütün yurt dışı bağlantılarının tam anlamıyla ele alınamadığı ifade edilmişti. Devam eden Ergenekon soruşturması kapsamında Türkiye’den Bakü’ye giden istihbarat görevlileri Dünya Azerbeycanlılar Kongresi (DAK) üyesi olan ve bir çok yurt dışı şirketlerle ortaklık yapan emekli tuğgeneral Veli Küçük ile diğer sanıkların yurtdışı bağlantılarını  incelemeye aldı. İstihbaratçılar özellikle Veli Küçük hakkında ileri sürülen; Azerbaycan’da devlet kurma, Haydar Aliyev’i devirip yerine Ebulfez Elçibey’i geçirmeyi hedefleyen darbe girişimi iddiaları ile birlikte Küçük’ün şirket bağlantılarını araştıracak.

Yurtdışına uzanıyor
Ergenekon iddianamesinde sanıklar Veli Küçük, Sevgi Erenerol, Kemal Kerinçsiz, Kemal Yalçın Alemdaroğlu, Doğu Perinçek  ve Reis kod adlı Sedat Peker, Arnavut Sami kodadlı Sami Hoştan ile  Ferid İlsever’in  yurtdışında örgütsel süreklilik arzedecek şekilde toplantılara katıldıkları tespit edildiği anlatılmıştı. Yurtdışı bağlantısının ortaya çıkarılmasının uzun süren çalışmalar gerektirdiği belirtilerek, sanıkların tutuklu olması nedeniyle iddianamede Ergenekon örgütünün yurtdışı bağlantısının anlatıldığı ancak ciddi anlamda bir incelemenin yapılamadığı ifade edilmişti.

Çöregani ve Küçük
Ergenekon sanıklarından Emin Gürses, Veli Küçük’ün Azerbaycan bağlantısına ilişkin, Çöregani isminde İran Azerbaycan’ında yaşayan Azeri bir profesörün bulunduğunu, bu şahsın Veli Küçük’le aralarının iyi olduğunu, şahsın CIA ile bağlantılarını bildiğini ve İran Azerbaycan’ında bağımsız bir Azerbaycan devleti kurma faaliyeti içinde olduklarını duyduğunu iddia etmişti.

Eymür Küçük’ü anlatıyor
Mehmet Eymür de 17 Haziran 2008’de tanık olarak verdiği ifadede Küçük hakkında benzer ifadelerde bulunmuştu. Eymür, Küçük’ün Azerbaycan ve Irak’ta bazı yapılanmalar içinde olduğunu, Dışişleri Bakanlığı ve MİT’in Küçük’ün bu yapılanmasından rahatsız olduğunu belirtmişti. Veli Küçük’ün bu konuda ikaz edildiğini de anlatan Eymür bu oluşumu Küçük ve bazı arkadaşlarından duyduğunu, bu yapılanmaların Azerbaycan’da Aliyev karşıtı kişilerin yüksek makamlara gelmesi, Irak’ta Kerkük’ün Türk kimliğinin korunması gibi çalışmalar içerdiğini iddia etti. Eymür ifadesinde Küçük’ün özellikle Kerkük’te Yusuf Ziya Arpacık gibi bazı milliyetçi savaşçı diye tabir edebileceği kişilerle irtibatı olduğunu, bu ilişkilerin devletin üst kademelerini rahatsız ettiğini duyduğunu, kendisine bir kez “Paşam bu Türk’leri bir araya getirmeyi bırak Türkiye elden gidiyor onu kurtarmak lazım” dediğini, kendisinin Azerbaycan’da ve Kerkük’teki faaliyetleri ile ne amaçladığını tam olarak bilmediğini söylemişti.
Yine Haydar Aliyev’i devirip yerine Ebulfez Elçibey’i geçirmeyi hedefleyen darbede de Veli Küçük’ün rol aldığı da iddialar arasındaydı.

Ertekin Bakü’de okumuş
Ergenekon sanıklarından Hayrettin Ertekin 1987’de Bakü İlimler Akademisi’nde bilişim üzerine doktora yaptığını, askerliğini 1983 yılında  yaptığını, Ayrıca Bulgaristan’da Enternet Grup isimli firmanın yüzde elli ortağı olduğunu, yurt dışına ticari amaçlı çıkışları olduğunu anlatmıştı.
Ergenekon davasının tutuklu sanığı eski yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk’te de “Azerbaycan Komünist partisi ile iyi ilişkiler var ondan yararlanılabilir” yazılı bir belge bulunmuştu.

Rus-Çeçen savaşına silah göndermişler
Ergenekon örgütüyle ilişkisi olduğu gerekçesiyle tutuksuz yargılanan sanıklardan Saipir Debzlelvidze, Ergenekon iddianamesinde yer alan ifadesinde 1972 Çeçenistan Grozni’de doğduğunu, bir yıl sonra babasının inşaat mühendisi olmasından dolayı önce Dağıstan’a daha sonra da babasının işleri nedeniyle Bakü‘ye gittiğini ve öğrenimini burada inşaat mühendisi olarak tamamladığını anlatmıştı. 1991 yılında Sn.Petersburg’da Rusya ordusunda er olarak askere gittiğini, bir yıl sonra Rusya Genel Kurmayı’na, Ermenistan’la Karabağ için savaşmak istediğini belirten bir dilekçe vererek ayrıldığını anlatmıştı.
Debzlelvidze 1992 yılında Azerbaycan’a giderek Karabağ’da Ermenistan’a karşı 1994 yılına kadar savaştığını, Çeçenistan savaşına  gönüllü olarak katıldığını belirtmişti. Debzlelvidze’nin burada bir ay kadar kaldıktan sonra silah getirmek için Azerbaycan’a döndüğü, Azerbaycan’dan temin edilen uzun namlulu silahları Teyyar isimli şahıs ile birlikte Çeçenistan’a götürürken Dağıstan-Çeçenistan sınırında Rusya ordusunun kurmuş olduğu pusu sonucunda silahları bırakarak kaçtıkları, bir ay kadar Dağıstan’da saklandıktan sonra birlikte Bakü’ye döndükleri iddianamede yer almıştı.

Azerbaycan dostu” Küçük’e en büyük destek Bakü’den
Ergenekon sanıklarına ilk destek Türkiye’den değil Azerbaycan’dan gelmişti. Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz ve Sevgi Erenerol’un Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınmasından sonra basın toplantısı yaparak sanıkların bırakılmasını isteyenler  arasında Tenzile Rüstemhanlı adı öne çıkmıştı. Ergenekon sanıklarını “Azerbaycan dostu” olarak niteleyen Tenzile Rüstemhanlı ile Veli Küçük’ün ilişkisi çok eskilere dayanıyor. Azeri Türk Kadınları Birliği Başkanı olan Tenzile Rüstemhanlı Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz’i  Azerbaycan’a davet ederek konferanslar verdiren kişi aynı zamanda. Bunlardan biri de Türk işadamlarının da davet edildiği Bakü’deki Manhı Tiyatrosunda düzenlenen konferanstı. Konferansta, Kemal Kerinçsiz’in Türk hükümeti ve devlet yetkililerine ağır suçlamalarda bulunması üzerine salonda bulunan işadamları konferansı terk etmişlerdi.                      

Birlikte çalışmışlar                                      
Tenzile Rüstemhanlı aynı zamanda Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz ve Sevgi Erenerol’la birlikte Dünya Azerbaycanlılar Kongresi’nin üyeleri arasında yer alıyor.      
Tenzile Rüstemhanlı ile birlikte basın toplantısına katılıp destek verenler arasında Dünya Azerbaycanlılar Kongresi Başkanı Kulumirza Tebrizi, Bozkurt Partisi Genel Başkanı İskender Hamidov ve Yeni Çağ Gazetesi Yayın Yönetmeni Akil Askerov da bulunuyor.

Taraf



Bu haber 1,472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,970 µs