En Sıcak Konular

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde büyük değişim!

17 Şubat 2009 11:56 tsi
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terörle mücadele operasyonlarını yürüten birliklerin yeniden yapılandırma çalışmasında son aşamaya gelindi.

Geçtiğimiz yıl başlanan çalışmada öncelikli olarak yedeksubaylar komando birliklerinden çekilmişti. Bu yıl da kademeli olarak erbaş ve erlerin komando birliklerinden çekilmesine başlandı. Bu yılın sonunda tüm komando birlikleri tamamen profesyonel askerlerden oluşacak ve operasyonları da bu birlikler gerçekleştirecek.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, selefi emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile birlikte 2 yıl önce Eğridir’de basının karşısına çıkmış ve TSK’nın yeni iç güvenlik harekatı yapılanmasıyla ilgili bilgi vermişti. 27 Haziran 2007’de düzenlenen basın toplantısında iki komutanın "altı komando tugayını belirli bir plan çerçevesinde yüzde yüz profesyonel hale getiriyoruz” sözü hayata geçiriliyor.

Bunun ilk adımı olarak, Mayıs 2008’den itibaren yedek subayların komando birliklerinde görevlendirilmesine son verildi. Operasyonel göreve “en yakın” yedek subaylar artık iç güvenlik taburlarında görevlendiriliyor. Bu birlikler terörle mücadelede komando birliklerine “destek” sağlıyor.

-ŞİMDİ DE ERLER-

Yeni yapılanmanın ikinci adımı da 2009 başı itibariyle atıldı. Yedek subayların ardından erbaş ve erler de operasyon sahasından kademeli olarak çekiliyor.

Bu yıl yeni celp dönemlerinde silah altına alınacak yükümlüler komando birliklerine gönderilmeyecek. Halen vatani görevini komando birliklerinde yapmakta olan erlerin de yıl sonuna kadar terhis olmalarının ardından, 2010 yılbaşı itibariyle komando tugaylarında er ve erbaş kalmayacak. Böylece terörle mücadelede etkin görev alan Isparta Eğirdir Dağ ve Komando Okulu, Foça Jandarma Komando Okulu, Bolu Dağ Komando Tugayı ile Kayseri’de bulunan 1. Komando Tugayı, Bolu’daki 2. Komando Tugayı ve Siirt’teki 3. Komando Tugayı tamamen profesyonel askerlerden oluşacak.

-10 BİN PROFESYONEL KOMANDO-

Genelkurmay Başkanlığı bu adımları terörle mücadelede devamlılığı sağlama maksadıyla atma kararı aldı. Askerliğini yedeksubay, er ya da erbaş olarak yapan yükümlülerin süreleri geldiğinde terhis olmaları ve ardından operasyonel birliklere yeni kadroların eklenmesi, terörle mücadelede başarıyı olumsuz yönde etkiliyordu.

Yeniden yapılanma öncesinde, komando tugayında görev yapan 10 bine yakın sayıda personelin büyük bölümünü yedek subay ve erler oluşturuyordu. Yeni yapıda personel zaafı yaşanmaması amacıyla, uzman erbaş istihdamına hız verildi. 2007’de 540, 2008’de 3 bin 18 yeni uzman erbaş TSK’ya katıldı. Uzman erbaş alımı 2009’da ve önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Uzman erbaşlar Eğirdir Dağ ve Komando Okulu’nda eğitim almalarının ardından komando birliklerinde görevlendiriliyor.

star



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs