En Sıcak Konular

Tüzmen: Krize rağmen ihracatta artış sürüyor

17 Şubat 2009 10:18 tsi
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, küresel krize ve bunun getirdiği pazar daralmasına rağmen Türkiye'nin komşu ülkelere ihracat artışının sürdüğünü bildirdi.

Tüzmen, beraberinde 200 kişilik heyet ile çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Suriye gezisi öncesi, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik krize ve bunun getirdiği pazar daralmasına rağmen Türkiye'nin komşu ve çevre ülkelere yönelik ihracatının yaşanan krizden çok fazla etkilenmediğine işaret eden Tüzmen, bu yılın Ocak ayında İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre komşu ve çevre ülkelerden Afganistan, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Filistin, Irak, Suriye, Lübnan, Sudan, Etiyopya, Mısır, Libya, Cezayir, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Gürcistan, Arnavutluk gibi ülkelere ihracatın önemli ölçüde arttığına dikkati çekti.

Ancak başta batı komşuları olmak üzere bazı komşu ve çevre ülkelere yönelik ülkelere olan ihracatta ise ciddi düşüşler yaşandığını belirten Tüzmen, Türkiye'nin ihracat düşüşü yaşadığı ülkelerin globalleşmiş ve pazarları dünyanın diğer ülkeleriyle iç içe geçmiş ülkeler olduğunu söyledi.

Bu ülkelerin yaşanan krizden daha fazla etkilendiklerine, bunun sonucu da ithalatlarının düştüğüne işaret eden Tüzmen, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla bizim de bu ülkelere ihracatımız düştü. Örneğin kuzey komşumuz Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda da yüzde 46'lık düşüş var. Bu düşüşün bir nedeni dünyada yaşanan kriz ama asıl nedeni yaşadığımız gümrük krizi. Cumhurbaşkanımızla yaptığımız ziyarette bu konuda önemli mesafe aldık. Ruble ile ticaret konusunda da ciddi mesafe katetmiş durumdayız. Bu iki konu çözülünce ihracatımız yeniden ve hızlı bir şekilde yükselecektir.''

-''DAHA KAPALI EKONOMİLERE YÖNELİK ÇALIŞMA BAŞLATTIK''-

Kendilerinin ilk etapta daha az globalleşmiş, diğerlerine göre daha kapalı ekonomilere yönelik çalışma başlattıklarını bildiren Tüzmen, bu çerçevede ticari görüşmelerde bulunmak üzere Mısır, İran'a gittiklerini hatırlattı.

Daha sonra iş adamlarıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Suudi Arabistan ve Rusya Federasyonu'na gittiklerini belirten Tüzmen, ''Çok verimli çalışmalar yaptık. Şimdi Suriye'deyiz. Haftaya Gürcistan'a gideceğiz. Dünyada yaşanan kriz ortamında Türk ihracatçısının pazar payını korumak ve arttırmak için uğraşıyoruz'' diye konuştu.

İzledikleri politikanın doğru olduğuna inandıklarını vurgulayan Tüzmen, bunun sonucu olarak da bu yılın Ocak ayında krize rağmen komşu ve çevre ülkelerde olumlu sonuçlar aldıklarını bildirdi. Buna göre yılın ilk ayında en çok ihracat artışının Afganistan, Mısır ve Irak'ta gerçekleştiğine işaret eden Bakan Tüzmen, şöyle devam etti:

''Çok eleştirilen Mısır ziyaretimizin önemi şimdi daha iyi görülüyor. Mısır'a olan ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 173 artışla 238 milyon dolara ulaşmış durumda. Irak'a olan ihracatımız ilk kez aylık 400 milyon doların üzerine çıktı. Irak'a ihracatımız Ocak ayında yüzde 76 artışla 427 milyon doları aştı. Afganistan'a ihracatımız yüzde 327 artışla aylık 4,5 milyon dolardan 19 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk ayında en çok ihracat artışını Afganistan, Mısır ve Irak'a gerçekleştirdik. Sadece bu üç ülkeye gerçekleştirdiğimiz bir aylık ihracat artışı 352 milyon dolar. Şimdi geldiğimiz Suriye'ye ihracat artışımız ise Ocak'ta yüzde 42 ile 68 milyon dolardan 98 milyon dolara ulaştı.

İhracatçılarımız dünyada yaşanan pazar daralmasını çevre ve komşu ülkelerde yoğunlaştırdıkları çalışmalarla aşmaya çalışıyor. Biz de ihracatçılarımıza destek olmak için onlarla birlikte hareket ediyoruz. Onları destekliyoruz. Yaşadıkları sorunları yerinde çözmeye çalışıyoruz. Onları yeni müşterilerle tanıştırmak için organizasyonlar yapıyoruz.''

-''BÖLGESEL İŞBİRLİKLERİNE ÖNEM VERECEĞİZ''

Önümüzdeki dönemde bölgesel işbirliklerine önem vereceklerini belirten Tüzmen, serbest ve tercihli ticaret anlaşmalarıyla komşu ve çevre ülkelerle daha sıkı ilişkilere gireceklerini kaydetti.

Dünyada yaşanan krize karşı dayanışma içinde hareket edeceklerini ve birbirlerine destek vereceklerini ifade eden Tüzmen, ''Birlikte kalkınmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Zengin ve gelir düzeyi yüksek komşularımız olması bizi de zenginleştirir. Zenginleştikçe karşılıklı ticaretimiz ve yatırımlarımız artar. Bu hepimizin lehinedir'' diye konuştu.
 
aa

 


  

 



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,156 µs