En Sıcak Konular

İstanbul'a beklenen kar geldi

17 Şubat 2009 08:08 tsi
İstanbul'da başlayan kar yağışı, Boğaz ve Kuzey bölgelerinde etkili oldu.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, dün akşam saat 21.00 sıralarında başlayan kar yağışı önce Sarıyer, Beşiktaş, Maslak, Levent ve Kemerburgaz'da, daha sonra da Anadolu yakasında Üsküdar, Beykoz, Ümraniye ve Kartal'da etkisini gösterdi.


Kar yağışıyla birlikte alarma geçen Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), yağış olan bölgelerde tuzlama ve solüsyon çalışmaları yaptı.


Sokakta kalan ve kar yağışı ile soğuk hava nedeniyle zor anlar yaşayan kişiler, belediye ekiplerince otellere yerleştirildi.

“KAR KAPLANLARI” GÖREV BAŞINDA

Açıklamaya göre, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri, kar küreyen, süpüren, kurutan ve tuz serpen “Kar Kaplanı” aracını kullanacak. 6 adet kar kaplanı çevre yollarında görev yapacak.


Geçen yıl hizmete alınan kar kaplanı 80 kilometre hızla gidebiliyor. Bir seferde 40 kilometrelik alanda tuzlama yapabiliyor. Yengeç yürüyüşü yapabilen aracın bıçağı iki kademeli olarak kar kürüyor.


Kar kaplanları ilk etapta Avrupa yakasında; Boğaz Köprüsü Gişeler–Haliç, O3 Otoyolu-Mahmutbey-İstoç-Vatan Caddesi-Hadımköy-Büyükçekmece S Virajı- Mimarsinan kavşağı, Anadolu yakasında da Boğaz Köprüsü Gişeler-Fenerbahçe Stadı-Harem–Kartal/Kartal–Gebze arasında görev yapacak.
Vatandaşların kötü hava koşullarından en az düzeyde etkilenmesi için yapılan planlamalarda İstanbul 9 bölgeye ayrıldı.


Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, sorumluluk alanına giren 4 bin 613 kilometre yolda, 3 bin 557 personel, bin 58 araç ve iş makinesiyle 24 saat esasına göre vardiyalı olarak kötü hava koşullarıyla mücadele edecek.


Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 160 bin ton tuz, bin 640 ton buzlanmayı önleyici solüsyon bulunuyor.


Araçların belirlenen güzergahlarda kar küreme ve yol açma çalışmaları AKOM'dan araç takip sistemiyle takip edilecek. Gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirilecek. Karla mücadelede ilk etapta birinci öncelikli yollarda (Ana arterler, E–5 ve bağlantıları, TEM ve bağlantıları, meydanlar) çalışacak.

Ara arterlerde ise ilçe belediyeleri kendi ekipleriyle yol açma çalışmaları yapacak ve ana arterlere bağlantı noktalarında ekip bulunduracak.

KÖY YOLLARINDA “TRAKTÖR EKİPLERİ” DEVREDE

Köy yolları ise Büyükşehir Belediyesince oluşturulan “Traktör Ekipleri” tarafından açık tutulacak. Köy muhtarları ve oluşturdukları ekipler, önlerine aparat takılan 149 traktörle kendi köy yollarını açık tutacak.


İstanbul'un çeşitli noktalarında kazalara, tır devrilmelerine ve benzeri olaylara karşı çeşitli ağırlıkları kaldırabilecek 75 adet vinç hazır bekletilecek.


İtfaiye Daire Başkanlığı 24 saat her türlü olaya karşı hazırlıklı olmak üzere İstanbul genelindeki 70 İstasyonda 4 bin 640 itfaiye personeli, 521 arama, kurtarma, müdahale aracı, 44 kar küreme aparatlı acil müdahale itfaiye aracı, 425 dalgıç pompa ve motopomp, 29 ambulans, 80 doktor ve 100 sağlık personeliyle kötü hava koşullarıyla mücadele çalışması yapacak.

ERKEN UYARI SİSTEMİ

Açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi bu yıl ilk defa “Otomatik Yol Meteoroloji Gözlem Sensörları” kurarak işletmeye alıyor.

İstanbul'un en kritik yollarında 25 noktaya kurulan istasyonlardan alınacak bilgiler doğrultusunda ekipler yönlendirilecek.


Elektronik olarak hava ölçümü yapan sensörlar, uydu aracılığıyla verileri AKOM'a iletecek. Burada yapılacak değerlendirmeyle yolların o anki durumu belirlenecek.


Otomatik yol meteoroloji gözlem sensörları yardımıyla, buzlanmanın nerelerde ve ne zaman başlayacağı önceden belirlenecek, yollara atılan kimyasalların doğru zamanda ve yeterli miktarda kullanılması sağlanacak, yağmur,  kar, don, buzlanma, şiddetli rüzgar ve sisli havalar önceden belirlenecek, can ve mal kaybını minimuma indirmek için erken ve doğru müdahaleyle trafik güvenliği sağlanacak.

aa



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,640 µs