büyük soruşturma | " /> büyük soruşturma | "/>

En Sıcak Konular

Genelkurmay'da büyük soruşturma

16 Şubat 2009 22:36 tsi
Genelkurmay'da büyük soruşturma 'Karargah Evleri'yle ilgili askeri savcılığın başlattığı soruşturmanın askeri belgelerin 'sızdırılmasıyla' ilgili olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Genelkurmay büyük bir soruşturma daha başlattı. Bakın ne için?

Kanal D'nin haberine göre, Genelkurmay Ergenekon iddianamesi çerçevesinde dev bir iç soruşturma başlattı. Ancak soruşturmanın Karargah Evleri operasyonunda olduğu gibi, belge sızdırılmasına yönelik olduğu açık bir şekilde görülüyor.

Ergenekon soruşturmasında emekli ya da muvazzaf çok sayıda üst düzey subay ya gözaltına alındı ya tutuklandı. Hatta orduevlerinin içinde emekli komutanların evleri arandı. Genelkurmay bu süreçte "yasaların gereği yapılıyor" açıklamasıyla yetindi. Herkes acaba asker ne yapıyor diye merak ediyordu. Kanal D'nin özel haberi, askerin tüm iddialar karşısında neler yaptığını ilk kez ortaya çıkardı.

Genelkurmay Başkanlığı 2455 sayfalık Ergenekon iddianamesinde askerin adının geçtiği bölümler için harekete geçti ve dev bir soruşturma başlattı.

MUVAZZAF-EMEKLİ AYIRIMI YAPILMADI

Dev soruşturmada önce askeri savcılar harekete gecti. Gizli askeri belgeleri sızdıranları araştırmaya başladı. Komuta kademesi de boş durmadı. Karargah öncelikle kanun ve yönetmeliklere aykırı davranan muvazzaf subayları belirlemek için kolları sıvadı.

Genelkurmay öncelikle askeri sırların dışarıya sızmasını önlemeyi amaçlıyordu. Bu nedenle istihbarat bilgilerini görenler, okuyanlar ve işlem yapanlar yakın takibe alındı. Onların kimlerle ilişki kurduğu, hangi siyasi eğilimler taşıdığı belirlendi. Gizli bilgileri görme yetkileri yeniden düzenlendi. Kuşku duyulan personelin görev yerleri değiştirildi. Bilgi sızdırdığı saptananlar hakkında da yasal işlem yapıldı. Bütün bunlar büyük bir sessizlik içinde gerçekleştirildi.

ÇIKTIKLARI PROGRAMLAR KONUSUNDA UYARILDILAR

Çok gizli iç soruşturmada rütbe ve makamı ne olursa olsun subay ve astsubayların derneklerle ilişkileri de mercek altına alındı. Hangi subay hangi dernekle bağlantılı o dernekler ne yapıyor diye bakıldı. Ve görevdeki subaylarla derneklerin bağlantıları not edildi.

Aynı şekilde emekli subaylarda sıkı bir incelemeden geçirildi. Emekli olduktan sonra görev aldıkları dernekler tek tek isimlendirildi. Hatta hangi televizyon programlarına çıktıkları, hangi gazetelerde yazdıkları ve ne söyledikleri bile bir rapor haline getirildi.

Karargah sessiz sedasız bu emekli komutanları uyardı. Bazı komutanlardan o gazete ve dergilere yazmamalarını, kimi kanallara çıkmamalarını istedi. Bu ''rica''yı alan komutanların çoğunluğu karargahın ricasına uydu.

KİM HANGİ PARTİYE YAKIN?

Genelkurmay çok kritik bir soruşturmaya da imza attı. Subay ve astsubayların ideolojik yaklaşımları ve hangi partiye yakın oldukları incelendi. İsimlerin karşılarına "şu partiye yakın" notları düşüldü. Sadece askeri personelin değil, Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivillerin de siyasi eğilimleri ve yakın oldukları partiler tek tek belirlendi.

Ve soruşturmanın belki de en çarpıcı yanı… Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in bilgisayarından çıktığı öne sürülen darbe günlüklerinin de incelenmesiydi. O günlüklerde 2003-2005 yıllarında "Sarıkız" ve "Ayışığı" kod adıyla iki darbe girişimi örgütlendiği dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ten destek bulamadığı için de başarılı olunamadığı iddia ediliyordu. Üstelik dönemin komutanları arasındaki konuşmalar da en ince ayrıntılarına kadar yer alıyordu.

Genelkurmay Başkanlığı’nın dört ay önce başlattığı çok gizi soruşturmada o günlükler de sayfa sayfa incelendi. Adı geçen komutanların bilgisine başvuruldu, bilgisayar kayıtlarına bakıldı. Ve neredeyse kalın bir kitap büyüklüğünde rapor hazırlanarak karargaha sunuldu.

Kanal D'nin Genelkurmay'a yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre karargah hazırlanan raporları ve soruşturmada ulaşılan sonuçları çok yakından izliyor. Gerekli görülenler hakkında da askeri savcılıkça dava açılıyor.

kanalD-aktifhaber



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,832 µs