ömür boyu iktidar... | " /> ömür boyu iktidar... | "/>

En Sıcak Konular

O artık ömür boyu iktidar...

16 Şubat 2009 17:44 tsi
O artık ömür boyu iktidar... Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, seçimleri kazandığı sürece iktidarda kalmasına olanak sağlayacak referandumda büyük bir zafer kazandı.

Venezüella'da Devlet Başkanı Hugo Chavez'in başkanlık görevine seçilme sınırlamasını kaldıracak anayasa değişikliğinin değerlendirildiği referandumda, halkın büyük bölümü değişiklikten yana oy kullandı. Böylece Chavez, seçildiği takdirde görev süresinin biteceği 2012'den sonra da başkanlık görevini sürdürebilecek.

Venezuela Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Tibisay Lucena, yaptığı açıklamada oyların yüzde 94,2'sinin sayıldığını ve değişikliğe ''evet'' diyenlerin oranının yüzde 54,36, ''hayır'' diyenlerin oranının yüzde 45,64 olduğunu söyledi.

Yaklaşık 6,3 milyon seçmenin ''evet'', yaklaşık 5 milyon seçmenin de ''hayır'' oyu kullandığını belirten Lucena, seçmenlerin yüzde 32,9'unun çekimser kaldığını kaydetti.

Açıklamanın ardından Chavez'in zaferi başkent Caracas'da çok sayıda havai fişek atılarak kutlandı. Devlet Başkanlığı Sarayı'nın balkonuna çıkan Chavez, binlerce yandaşına yaptığı konuşmada, ''Bu halkın, devrimin zaferidir'' dedi. Chavez, ''zaferi'' Venezüellalılara ve ülkenin çocuklarına adadı.

ABD karşıtı çıkışlarıyla sık sık ilgi odağı olan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, iki kez üstlendiği görevinden ayrılmak istemiyor. Chavez bu makama dilediği kadar aday olabilmek için halktan gereken desteği aldı.

Venezuela'da, Devlet Başkanı Hugo Chavez'in bu göreve seçilme sınırlamasını kaldıracak anayasa değişikliğinin değerlendirildiği referandumda, halkın büyük bölümü değişiklikten yana oy kullandı.

 İlk kutlama mesajı Fidel'den

Açıklamanın ardından Chavez'in zaferi başkent Caracas'da çok sayıda havai fişek atılarak kutlandı. Devlet Başkanlığı Sarayının balkonuna çıkan Chavez, binlerce yandaşına yaptığı konuşmada, ''bu halkın, devrimin zaferidir'' dedi. Chavez, ''zaferi'' Venezuelalılara ve ülkenin çocuklarına adadı.

Chavez, ilk kutlama mesajını Küba'nın iktidarı kardeşine devreden efsanevi lideri Fidel Castro'dan aldığını belirterek, bu mesajı da yandaşlarına okudu.

Referandumda seçmenler, devlet başkanı, vali, belediye başkanı ve milletvekillerinin herhangi bir süre sınırı olmadan seçimlerde aday olmalarına olanak tanıyan yasal düzenleme hakkında görüş bildirdiler.

Venezuela'da mevcut anayasa, Chavez'in görev süresinin dolacağı 2012'den sonra bir daha seçilmesini engelliyordu.

Hugo Chavez, ilk olarak 1998'de devlet başkanı seçildikten sonra 2 Şubat 1999'da göreve başlamış, anayasa değişikliği yaptırarak 2000 yılında yeni bir seçimle 6 yıllığına tekrar devlet başkanlığına seçilmişti. Chavez, 2006'daki seçimi de kazanarak 2012'ye kadar devlet başkanı olma hakkı kazanmıştı.

İstediği sonunda oldu

Chavez, görev süresi sınırını kaldıran anayasal değişikliğin kabul edilmesi için yoğun bir kampanya yürütmüştü.

Chavez, 2007 yılının Aralık ayında anayasaya devlet başkanının sınırsız sayıda yeniden seçilebilmesini öngören maddenin eklenmesi talebini halkoyuna sunmuş, ancak oylamadan olumsuz sonuç almıştı.

Dün yapılan referandumdan çıkan sonuç, Chavez'in 2012'de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olabilmesini sağlayacak.

Hugo Chavez, anayasa değişikliğini “21'nci yüzyılın sosyalizminin inşasında daha fazla zamana ihtiyaç duyduğu” gerekçesine dayandırmıştı.

Muhalefet itiraz ediyor

Ancak bu adımı eleştirenler, böylesi bir gelişmenin cumhurbaşkanlığı makamına gereğinden fazla siyasi güç vereceğini söylüyor.

İlk referandum önergesinin reddi ardından sonucu eleştirip, ülkenin yeterli siyasi olgunluğa ulaşmamış olduğunu öne süren Chavez, son referandum öncesinde ise çıkacak her türlü sonuca saygılı olacağını belirtti.

Referandumda 16 milyonu aşkın seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyordu.

Seçim komisyonunun açıkladığı verilere göre, 11 milyon seçmen sandık başına gitti.

Uluslararası gözlemciler oy verme işlemlerinin serbest ve adil olduğunu belirtirken, muhalefet liderleri sonuca itiraz etmeyi düşünmediklerini duyurdu.

Muhalefet liderlerinden Leopoldo Lopez BBC'ye açıklamasında, kampanyada ağırlığın baştan itibaren Chavez lehinde olduğundan yakınmakla yetindi.

Lopez, 15 seçim düzenlenen son 10 yıl içinde, hiç bu kadar yoğun bir reklam ve kampanya bombardımanı olmadığını savundu.

1992'de iki kez darbe girişimi düzenlemiş eski bir asker olan Hugo Chavez, 1998'deki seçimlerde iktidara geldi.

Ajanslar



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,527 µs