En Sıcak Konular

Askere OYAK şoku

16 Şubat 2009 14:08 tsi
Emekli Sandığı'ndan aldıkları maaşlara ek olarak kendi kurdukları Ordu Yardımlaşma Kurumu'ndan (Oyak) devletin verdiği kadar ikinci emekli maaşı alan generaller, subaylar ve astsubaylar, ekonomik kriz dolayısıyla ikinci gelirlerinin bir bölümünü kaybede

2009 bütçesinde ayrılan ödenekler ve yapılan zamlara göre Emekli Sandığı, Genelkurmay Başkanlarına (30 yıllık) 5 bin 431, Kuvvet Komutanlarına (30 yıllık) 4 bin 292 , orgenerallere 3 bin 709, albaylara 2 bin 153 lira emekli maaşı ödeyebiliyor.

İkinci emekli maaşı Oyak'tan
Oyak ise geçen yıl devletin verdiğinden fazlasını ikinci emekli maaşı olarak iştirakçilerine ödemişti. Buna göre emekli orgeneraller 5 bin 513, korgeneraller 4 bin 490, diğer generaller 3 bin 442, subaylar da 2 bin 205 TL ikinci emekli maaşı almıştı. Emekli cumhurbaşkanı bu yıl ancak 10 bin 800 lira emekli maaşı alabilirken, generallerin iki emekli maaşlarının toplamı 11 bin TL'yi buluyordu. Generaller toplamda 10 bin liraya yaklaşırken, bir milletvekili emeklisi 4 bin 500, anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri de 3 bin 800 TL dolayında maaş alabiliyorlar. Askerler göreve başladıklarında OYAK ile ilişkilendiriliyorlar ve emekli olduklarında birikimlerini topluca ya da aylık maaş olarak alabiliyorlar.

Maaşta kesinti uyarısı
Sabah'ta yer alan habere göre; 2001 yılındaki ekonomik krizi 513 milyon TL kârla atlatan Oyak, 2008'de derinleşen küresel mali kriz karşısında, radikal önlemler aldı. 30 civarında iştiraki bulunan Oyak yönetimi, küresel krizi dikkate alarak emekli aylığı ödediği mensuplarına, 'Maaşlarınız, 2008'e göre yüzde 30 oranında düşebilir. Hesabınızı buna göre yapın' uyarı mektubu gönderdi. 2007'de bankasını 2 milyar 673 milyon dolar'a Hollandalı ING Bank'a satarak dikkatleri üzerine çeken Oyak, elde ettiği karı emekli maaşlarına da yansıtmıştı. 2008'de emekli askerlere ödenen maaşlarda yüzde 50 artış olmuştu. 2009'da ise 200-1.900 TL arasında maaş kesintisine gidilecek.

'Kriz bizi de etkiledi' mektubu
Oyak'ın bugün itibariyle 35 bin 373'ü emekli olan toplam 235 bin 818 üyesi var. Oyak, emekli orgenerallerden uzman jandarmalara kadar toplam 35 bin 373 üyesine bir mektup yazarak “Ayağınızı yorganınıza göre uzatın” anlamına gelen uyarıda bulundu. Oyak'ın yazısında tüm ülkeleri, tüm şirketleri etkisi altına alan ve ciddi tehdit oluşturan krizin Türkiye'yi de etkilediği kaydedildi.

Yüzde 10 kesintiler birikiyor
Orduda görev yapan askerlerin her ay maaşlarından yüzde 10 kesintilerle, emekli olduklarında Oyak'ta bir miktar parası birikmiş oluyor. İsteyenler bu paranın tamamını çekerek Oyak üyeliğine son veriyor. Veya belli bir oranını Oyak'ta bırakarak kara ortak oluyor ve 'Emekli Maaş Sistemi'nden yararlanabiliyor.

Taraf



Bu haber 987 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,459 µs