En Sıcak Konular

Sezer: Dinin kötüye kullanımı engellenmeli

0 0 0000 00:00 tsi
Sezer: Dinin kötüye kullanımı engellenmeli Cumhurbaşkanı Sezer, Şehit Kubilay'ın ölüm yıldönümünde devrimi sindiremeyenlere dikkat çekti ve "Türkiye'nin geleceğini karatmaya kimsenen gücü yetmeyecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kubilay olayının çağdaş ve aydınlık Cumhuriyet'le barışık olmayan gerici zihniyete karşı her zaman uyanık ve dikkatli olunmasının zorunluluğunu bir kez daha anımsattığını belirterek, "Aydınlık Türkiye'nin geleceğini karartmaya kimsenin gücü yetmeyecektir" dedi. Sezer, Kubilay olayının dinin ve dince kutsal sayılan değerlerin kötüye kullanılmalarının her koşulda engellenmesi gerektiğini öğreten bir örnek olduğunu söyledi.

Atatürk'ün önderliğinde, tarihe altın harflerle işlenen Kurtuluş destanıyla kurulan Cumhuriyet'in, Devlet ve toplum yaşamında egemen olan çağdışı düşünceleri ortadan kaldırdığını, bunu yaparken, bireyin özgürleşmesinin, bilinçlenmesinin, kendi kararlarıyla yaşamına yön vermesinin yolunu açtığını kaydeden Sezer şöyle devam etti:  "Türk insanı Cumhuriyet'le, kadın-erkek ayırımı olmaksızın hak ve özgürlüklerine kavuşmuş, insan ve yurttaş olmanın erdemini yaşamış, özgür istenciyle ülke yönetimine katılarak yarınların biçimlenmesinde önemli rol üstlenmiştir.
83. yıldönümünü gururla kutlayan Türkiye Cumhuriyeti, engellerle karşılaşsa da, niteliklerinden, kuruluş felsefesinden, Atatürk ilke ve devrimlerinden ödün vermemiş, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma hedefinden sapmadan ilerlemesini sürdürmüştür."

Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye'nin, ulus egemenliğine dayanan, laik ve demokratik bir cumhuriyet olduğunu belirtirken, "Devlet'in temelini oluşturan bu yapının korunması, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütün olarak varlığını sonsuza kadar sürdürebilmesinin en önemli koşuludur. Cumhuriyet'e gönülden bağlı kuşaklar ve kurumlar var oldukça, Türkiye'yi kimse, uğruna yokluklar, acılar çektiği, şehitler verdiği çağdaşlaşma yolundan döndüremeyecektir. Aydınlık Türkiye'nin geleceğini karartmaya kimsenin gücü yetmeyecektir" dedi.

Her dönemde Cumhuriyet'i ve onun temeli Türk Devrimi'ni sindiremeyen oluşumların ortaya çıktığını, Ulusun ve Devletin kararlılığıyla bu oluşumların, hiçbir zaman çirkin emellerini gerçekleştiremediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer, "23 Aralık 1930 günü Menemen'de bir grup yobazın başlattığı, Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın katledilmesiyle sonuçlanan irticai kalkışma, Cumhuriyet tarihindeki en acı olaylardan biridir" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer mesajında şunları söyledi:  "Cumhuriyet'e ve Atatürk devrimlerine inanmış aydın Türk genci Kubilay, bağlı olduğu çağdaş değerler için canını hiçe sayarak, Cumhuriyet'in korunması ve yaşatılması konusunda Ulusumuzun hiçbir özveriden kaçınmayacağının somut örneklerinden birini vermiştir. Kubilay, bu onurlu davranışıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağnazlığa ve karanlık düşüncelere karşı başlattığı savaşımın simgesi olmuş, 'Devrim şehidi' kimliğiyle gönüllerde ölümsüzleşmiştir. Kubilay'ın acımasızca katledilmesi, tüm ülkede nefretle kınanmış, Cumhuriyet'e olan inanç ve bağlılığı daha da güçlendirmiştir."

Cumhuriyet'e başkaldırı niteliğindeki bu olayın, Cumhuriyet karşıtlarının çirkin yüzlerini gösteren ve hiçbir zaman unutulmaması gereken bir olay olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer, "Atatürk ilke ve devrimlerini hedef alan bu eylem, aynı zamanda, dinin ve dince kutsal sayılan değerlerin kötüye kullanılmasının her koşulda önlenmesi gerektiğini öğreten bir örnek olarak da belleklerdeki canlılığını korumaktadır. 23 Aralık 1930'da Menemen'de yaşananlar, çağdaş ve aydınlık Cumhuriyet'le barışık olmayan gerici zihniyete karşı her zaman uyanık ve dikkatli olunmasının zorunluluğunu bizlere bir kez daha anımsatmaktadır" dedi.

Atatürk'ün izinden yürümeye kararlı, Cumhuriyet'i tüm kazanımlarıyla yaşatmaya ant içmiş, çağdaş yaşam biçimini benimsemiş Türk Ulusunun bu konudaki en büyük güvence olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer, Mustafa Fehmi Kubilay'ı şehit edilişinin 76'ncı yılında saygıyla andığını bildirdi.



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,416 µs