En Sıcak Konular

Haaretz: Başka bir zaman general azledilirdi

16 Şubat 2009 12:21 tsi
İsrail gazetesi, Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrachi’nin Türkiye ve Başbakan Erdoğan’ı hedef alan sözleriyle gerilen Türkiye ilişkilerini inceleyen bir başmakale yayınladı.

İsrail gazetesi Haaretz,16 Şubat 2009’da, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrachi ve Başbakan Erdoğan’ı hedef alan yorumlarıyla iyice gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerini inceleyen bir başmakale yayınladı. “Ahlakın müstehzi/kinik kullanımı” başlığıyla verilen yazıda, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı General Mizrachi’nin Türkiye’nin geçmiş “mezalimlerini” hatırlatan “azarlayan” bir ton kullanmasının, “halihazırda” gergin olan Türkiye-İsrail ilişkilerini “daha da kötüleştirdiği” ifade edildi. Gazete “bir ordu mensubu” olarak İsrail’in dış politikasını formüle etme ya da başka ülkeleri değerlendirme “görevi” olmamasının yanında General’in stratejik bir müttefiki suçlamasının ve ahlak vazetmesinin “daha vahim” olduğunu kaydetti.

İsrail dışişlerinin, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleme tehdidini içeren “eskimiş kartı” öne sürdüğünü yazan gazete, “Dışişleri Bakanlığı’nın Ermenileri ilgilendiren vicdan saldırısına inanmak çok güç” dedi. İsrail, yıllar boyunca 1911 olaylarıyla ilgili “soykırım” kelimesini kullanmadı. Gazete bunu iki nedene bağladı: İlki İsrail’in soykırım kelimesi üzerinde tekelinin devam etmesi ve Türkiye ile ilişkilerin ciddi olarak zarar göreceği endişesi. Başmakale şöyle devam etti:

“Bu sefer Dışişleri Bakanlığı görünen o ki Türk Başbakanı’nın İsrail politikaları hakkında dobra açıklamalarının uygun bir İsrail cevabı ya da en azından böylesi bir cevabın tehdidini gerektirdiğine karar vermiş. Tartışma Ermenilerin öldürülmesinin soykırım ya da holocoust olarak tanımlanması değil. Bu bizi tarihi yeniden incelememizi ve değer-bazlı bir yargı yapmamızı zorunlu kılan ahlaki bir konudur. Eleştiri, İsrail’in Ermeni konusunu, sonuçları İsrail içinde dahi tartışma konusu olan askeri operasyonunu cüretkar/küstah şekilde kınamaya cesaret eden Türkiye’yi “cezalandırmak” için siyasi bir malzeme olarak kullanmaya çalışmasınadır”.

“Başbakanı bizim politikalarımızla ya da aşağılayıcı dile başvurmalarımızla ilgili her zaman anlayış ifade etmese bile” Türkiye’nin İsrail’in en önemli müttefiklerinden olduğunu yazan gazete, Dışişleri Bakanlığı’nın son hamlesini şöyle eleştirdi:

“Bu nedenle Dışişleri Bakanlığı’nın çabalarının ihtilafı azaltıcı ve ilişkilerin eski haline döndürülmesine odaklanması gerekir. Eğer İsrail Ermenilerin öldürülmesiyle ilgili soru karşısındaki duruşunu değiştirmek istiyorsa, bunu daha uygun bir zamanda, ahlaken daha değerli bir konumdan ve tehdit olmayan bir yolla yapmalıdır. Türkiye’yle bir ihtilaf çıktığından olmamalıdır”.

Son olarak başmakale, uluslararası bir toplantıda Türkiye ve Başbakan Erdoğan hakkında küstah yorumlar yapan Kara Kuvvetleri Komutanı General Mizrachi’yle ilgili şunları söyledi:

“General Mizrachi’ye gelince, belki de genel kurmay başkanı altındakilerin yetkilerini aştıkları zaman ne olacağını bildirmelidir. Başka bir zamanda, yorumlarından dolayı generalin görevinden azledilmesi beklenebilirdi”.

timeturk



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,753 µs