100 büyük şirketi | " /> 100 büyük şirketi | "/>

En Sıcak Konular

İslam ülkelerinin 100 büyük şirketi

16 Şubat 2009 09:22 tsi
İslam ülkelerinin 100 büyük şirketi 
İslam Konferansı Teşkilatı'na (İKT) üye 57 ülkenin şirketlerini inceleyen Dinar Standard 100 büyük şirketi ortaya koydu. Listeye Türkiye'den 23 şirket girdi.

Listeye Türkiye'den 23 şirket girerken, Türkiye'yi 14 şirketle Malezya, Suudi Arabistan (13), Kuveyt (8) ve Endonezya (7) izliyor.

Listenin ilk sıralarında genellikle petrol şirketleri yer alırken, birinci sırada dünyanın en büyük şirketleri arasında bulunan Suudi petrol şirketi Saudi Aramco bulunuyor. 100 şirketin 54'ü devlet şirketi. 1.21 trilyon dolarlık geliri bulunan 100 şirket bir önceki yıla göre de yüzde 12.3'lük büyüme gerçekleştirdi. Listede yer alan inşaat ve enerji şirketlerindeki büyüme nispeten azalırken, özellikle imalat ve gıda şirketlerinde hızlı bir büyüme göze çarpıyor.

2007 yılını kapsayan rakamlara göre listenin tepesinde yer alan 21 petrol ve gaz şirketinin toplam gelirleri 100 şirketin gelirinin yüzde 64'ünü kapsıyor.

Listede en büyük büyümeyi gerçekleştiren şirket ise yüzde 72 ile Türk şirketi Goldaş. Bu şirketi yüzde 46 ile Suudi kimyasal şirketi SABIC izliyor.

Ağırlıklı olarak İKT bünyesindeki şirketleri inceleyen danışmanlık şirketi Dinar Standard'ın Müdürü Rafiyuddin Şikoh, SABIC, Zain ve Ülker gibi şirketlerin küresel çapta büyük oyuncular haline geldiğini belirtiyor.

Listenin başında bulunan Saudi Aramco'nun 2007'deki geliri 215 milyar doları bulurken, ikinci sırada yer alan iran Milil Petrol Şirketi'nin geliri ise 101 milyar dolar. Listenin 6. sırasında yer alan Koç Holding de 39.5 milyar dolarlık gelire sahip. İkinci Türk şirketi Sabancı Holding ise yaklaşık 12 milyar dolarlık geliriyle listenin 18. sırasında bulunuyor. Diğer bazı Türk şirketleri ise Ülker (25.), Ziraat Bankası (28), iş bankası (30), Doğan Holding (33), Turkcell (34), Akbank (35), Enka (43), Goldaş (61), Boydak (90).

Listeye girebilen diğer ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, İran, Umman, Pakistan, Nijerya, Fas, Kazakistan, Azerbaycan, Bahreyn ve Cezayir.

cihan



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs