En Sıcak Konular

BM’de Farsi oyunlar!

0 0 0000 00:00 tsi
BM’de Farsi oyunlar! İran’a nükleer programı yüzünden yaptırım isteyen BM karar tasarısı bugün görüşülecek. Ancak Rusların gizli bir itirazı var! Öte yandan herkes karar sorası İran’dan gelecek reaksiyonu bekliyor. Onda da sürpriz var!

Yılan hikâyesine dönen İran’ın nükleer faaliyetlerine karşı yaptırım getirme planı, bugün Birleşmiş Milletlerde görüşülecek. Hem ABD’nin hem de Rusya’nın taslak üzerinde itiraz mevcut. Bir farkla.. ABD genel olarak Avrupa ülkelerinin taslağına destek verse de bazı değişiklikler öneriyor. Esasen bu diplomasi dünyası için şaşılacak bir şey değil. Fakat Rusya’nın çekincesi, taslağın görüşülmesini ötelemeyi isteyecek kadar kritik!

Rusya oylamanın yarına ertelenmesini istiyor.. İtiraz gerekçesi ise “bazı kişilerin İran’a seyahatlerini engelleyecek yaptırım maddesi.” Bu maddenin önemi ise şuradan geliyor. Taslakta geçen “bazı kişiler” ibaresinden kast edilen, nükleer enerji ve füze programlarıyla ilişkili kişilere uygulanması istenen seyahat yasağı.
İşte Moskova buna itiraz ediyor. Söylenmese de nedeni gayet anlaşılır.. Zira Kremlin, Tahran’a nükleer çalışmaları ile ilgili olarak bilimsel destek sağlıyor ve bunun devam etmesini de istiyor. Öyle ki kısa süre önce İran’ın çalışmalarının devam edebilmesi için gerekli olan hammaddeyi-ki Uranyum dur bu-temin edebileceğini de açıklamıştı.

İşte o taslak ve karşılığı...

Çalışmanın içeriğine gelince.. Nihai hali-ertelenmezse-bugün belli olacak ama “içeriden” notlar aktaralım. Onaylanırsa, kararın uygulanması zorunlu olacak ancak askeri tehdit içermeyecek. Ülkeler İran'a nükleer programına katkıda bulunabilecek malzeme satışını yasaklayacaklar.

Nükleer program ilişkili kişilerin mal varlıkları dondurulacak. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun kararıyla, eğer ikna olursa, yaptırımlar kaldırılacak. Tahran’ın olası misilleme yöntemlerine gelince.. İran'ın nükleer konulardaki baş müzakerecisi Ali Laricani, BM’nin taleplerine uymayacaklarını ve eğer tasarı kabul edilirse Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'yla işbirliğini durdurabileceklerini söylemiş bulunuyor. Ayrıca siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki seçenekleri de İran gözden geçirecek.

Tahran'ın seçenekleri içinde dünya petrol arzının yüzde 20'sinin taşındığı Hürmüz Boğazı'nı trafiğe kapatması ihtimali de bulunuyor. Batı, İran’ın yaptırıma karşı atacağı adımlar konusunda blöf yaptığı görüşünde ama her ihtimale karşı Basra Körfezi'ndeki donanmasını güçlendiriyor. İngiltere de Körfez'deki donanmasına mayın tarama gemileriyle takviye ederken, ABD bir uçak gemisini daha körfeze göndermeyi planlıyor.



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,287 µs