En Sıcak Konular

Madagaskar'da gergin bekleyiş

15 Şubat 2009 19:29 tsi
Madagaskar'da Cumhurbaşkanı Marc Ravalomanana ile Antananarivo eski Belediye Başkanı ve muhalefet lideri Andry Rajoelina arasında başlayan siyasi kriz, yapılan diyalog çalışmalarına rağmen sona ermedi.

Hafta içerisinde ülkeye gelen Fransa'nın İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Alain Joyandet ve daha birçok komşu ülkelerden gelen devlet adamları adada diyalog ortamını oluşturmak için çaba gösterdi. Ama somut bir sonuç alınamadı. Ravalomanana'yı istifaya çağıran ve kendi hükümetini kurduğunu duyuran Rajoelina, kurduğu kabinenin yarın çalışmaya başlayacağını açıkladı. Ancak Ravalomanana istifa çağrılarını yine reddetti. Dünyanın en büyük dördüncü adası olan Madagaskar'da son yıllardaki en şiddetli olayların yaşanmasına sebep olan Ravalomana ile Rajoelina arasındaki iktidar mücadelesinin yol açtığı krizin, yarın yaşanabileceklerden dolayı daha da kötüleşmesinden endişe ediliyor. 

Ağırlıklı olarak Birleşmiş Milletler ve Fransa'nın arabulucu olduğu Ravalomanana ile Rajoelina arasındaki görüşmelerden bir sonuç çıkmazken, muhalefet lideri kendi kurduğu hükümetiyle Pazartesi (yarın) göreve başlayacağını açıkladı ve Ravalomanana'dan istifa etmesini istedi. Ravalomanana ise görevine devam edeceğini duyurdu.

Ülkedeki siyasi kriz, Ocak ayında Rajoelina destekçilerinin başlattığı ayaklanmalarla şiddet olaylarına dönüşmüştü. Rajoelina taraftarlarının 7 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümesi ve polisin de kendilerine ateş açması sonucu 25 kişi hayatını kaybetmişti. Şimdiye kadar yaşanan şiddet olaylarında ise ölü sayısı 125'i geçti.

Çarşamba günü Marc Ravalomanana taraftarları Mamasina stadyumunda "hükümetin gücünü göstermek" amacıyla bir miting gerçekleştirdi. Dün de her iki taraf, geniş katılımlı mitingler düzenledi. Yaşanan çatışmalara rağmen mitingler olaysız sona erdi.

Eski bir diskjokey ve girişimci olan 34 yaşındaki Andry Rajoelina, kendisini Madagaskar'ın lideri ilan etti ve kendi kabinesini kurduğunu duyurdu. Muhalefet lideri, kurduğu kabinesi için de başta Başbakan, Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı olmak üzere birçok bakanlık için atamalarını bile yaptı. Rajoelina, Ravalomanana'yı "tıpkı özel bir şirket gibi ülkeyi yöneten diktatör" olduğunu savunuyor. Ayrıca devlet fonlarını yanlış harcamak ve muhalefet göstericilerini öldürmekle suçluyor.

54 yaşında olan ve Rajoelina gibi daha önce Antananarivo'nun belediye başkanlığını yapmış olan Devlet Başkanı Ravalomanana ise muhalif liderin iddialarını "sorun çıkartan ve zıpçıktı" biri diye niteleyerek reddediyor.

Uzmanlar, Rajoelina'nın hükümete karşı olan hoşnutsuzluktan faydalandığını; ancak kendi yönetimini kurduğunu söyleyerek işi abarttığını düşünüyorlar.

Diğer yandan Savunma Bakanı Cecile Manorohanta istifa etti. Marc Ravalomanana onun yerine Mamy Ranoivaniorivo'yu atadı.

cihan



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs